Odaveszhetünk-e az olimpián Zika-vírusban? – Egy kérdés – egy válasz Brazíliáról (I. rész)
Zelei Dávid válaszol
Lazarillo de Tormes

ZDPéntekről szombatra virradóra a megnyitóval kezdetét veszi Dél-Amerika első olimpiája Rio de Janeiróban. A Lazarillo ez alkalomból "Egy kérdés – egy válasz Brazíliáról" címmel sorozatot indít, melyben történészek, gazdasági és külpolitikai elemzők, illetve biztonságpolitikai szakértők segítségével igyekszünk körbejárni, mi várhat a szurkolókra, sportolókra, és magára Brazíliára az olimpián. Elsőnek szerkesztőnk, Zelei Dávid mondja el, számíthatunk-e a Zika-vírus mindent felperzselő pusztítására.
2016. 08. 04. 11:41

Lazarillo: Egyre több sportoló mondja le az olimpiai szereplést a Zika-vírus miatt. Valós a veszély? Szedhet áldozatokat a Zika az olimpia alatt?

Zelei Dávid: A Brazíliában 2015 májusában terjedni kezdő Zika-vírus alapvetően három okból aggasztja a beutazókat: a potenciális fertőzöttek száma (mely idén akár a 4 milliót is elérheti), a védekezés nehézsége (a vírust terjesztő egyiptomi csípőszúnyog más moszkítókkal szemben főleg nappal aktív), és az ellenszer hiánya (a vakcina engedélyeztetése akár 10-12 évet is igénybe vehet) miatt. Emiatt számos élvonalbeli teniszező (a kanadai Raonictól a román Simona Halepig) és a teljes golfélvonal (Jason Daytől Rory McIlroyig) lemondta a szereplést, sokan pedig, mint a távolugró Greg Rutherford, lefagyasztatták a spermájukat a kiutazás előtt. Talán nem egészen oktalan megfontolni, miért pont azok a sportágak a leginkább érintettek a lemondásokban, melyekben nem az olimpia az év legfontosabb versenye, de ha minden rosszindulatunkat le is vetjük, érdemes körüljárnunk a valós veszélyeket. 

Zika


Hogy a legfontosabbal kezdjük: Rióban augusztus a leginkább száraz és hideg hónap, mivel a déli féltekén ilyenkor tél van (a szúnyogszezon november és március közé esik), a Zika-fertőzések epicentruma pedig északkelet-Brazíliában található. Hogy elképzelhessük, mi várható az olimpián Zikakérdésben, érdemes alapul vennünk az ugyanezen szúnyog által terjesztett dengue-láz infekciós hatékonyságát a 2014-es labdarúgó világbajnokságon: akkor az egymillió Brazíliába érkező turistából hárman kapták el a vírust – mindannyian a Riótól 350 kilométerre fekvő Belo Horizonte-ban. Kutatók ugyanakkor az olimpián várható hatásokat is modellezték: számításaik szerint a leginkább valószínű esetben 1-2, a lehető legrosszabban 30-32 turista kaphatja el a Zikát. A magam részéről - többek közt a WHO által megtámogatva - éppen ezért úgy vélem, nem ez a legnagyobb veszély, ami Brazíliára várhat az olimpia időtartama alatt.

Zelei Dávid hispanista, a Lazarillo szerkesztője.

 

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05