Bárhol kirabolhatnak-e minket Rióban? Egy kérdés – egy válasz Brazíliáról (IV. rész)
Szeghalmi Zsolt válaszol
Lazarillo de Tormes

SZZSSzombaton hajnalban megkezdődött a riói olimpia. "Egy kérdés – egy válasz Brazíliáról" című sorozatunk negyedik részében Szeghalmi Zsoltot kérdeztük arról, milyen közbiztonsággal kell szembenézniük a Rióba látogatóknak. 
2016. 08. 09. 11:36

Lazarillo: Az olimpiára érkező sportolók és szurkolók egyik legnagyobb félelme (a Zika-vírus és a terrortámadás mellett) a legendásan rosszhírű brazil közbiztonság. Vajon a mintegy 85 ezer rendre ügyelőnek sikerül legalább az események közvetlen közelétől elszeparálni a bűnözést, vagy mindenki fel kell készüljön a lopás, fegyveres rablás, vagy épp az emberrablás legkreatívabb formáira is?
Szeghalmi Zsolt: Sajnos, mint a legtöbb legendának, ennek is van alapja. A közbiztonság, különösen a nagyvárosokban, rendkívül rossz: az embernek fel kell készülnie arra, hogy a nap bármely pillanatában kirabolhatják, megtámadhatják. A világversenyek pedig további lehetőséget biztosítanak a bűncselekmények elkövetésére. A 2014-es focivébé előtt, amit szintén Brazíliában rendeztek, az interneten keringett egy mém, amin egy bandita angolul rabol ki valakit, mondván, ő is felkészült, nem csak a szervezők. Ahogy akkor, a szervezők a sportesemények közelében most is garantálni fogják a biztonságot. Viszont egy többmilliós megapoliszban nem állhat minden sarkon rendőr. A legnagyobb hiba, amit a kiutazók elkövethetnek, hogy az incidens nélkül eltöltött első pár nap után elhiszik: Brazília nem is olyan veszélyes. Bár nem hangzik túl vidámnak, a legjobb tanács, ami adható, az az, hogy folyamatosan ébernek kell lenni, kiváltképp éjszaka, és soha nem szabad ellenállni. Soha nem tudhatjuk, ki áll a pisztoly másik végén (igen, minden rablás fegyverrel történik!): az illetőnek legtöbbször nincs vesztenivalója, és az életet sem értékeli úgy, mint mi.

olimpia


Szeghalmi Zsolt Latin-Amerika elemző. Fél évig Brazíliában élt.

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05