Elhunyt Anderle Ádám
Zelei Dávid
Szólj hozzá!

AnderleSzombaton hajnalban, 73 évesen elhunyt Anderle Ádám. Írásunkban rá emlékezünk.


Portugál műfordítás-pályázatok és Guimarães Rosa-konferencia
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

GS Két portugálos műfordítópályázat is rangos folyóiratban való megjelenéssel és/vagy pénzdíjjal kecsegtet, novemberben pedig Guimarães Rosa-emlékkonferenciát is rendeznek. Hajtás után mindent az év második felének fontos portugálos eseményeiről. 


Pályázat fiatal hispanistáknak a Horányi Emlékdíjért
Zelei Dávid
Szólj hozzá!

Az elmúlt évek egyik legnagyszerűbb hispanisztikai kezdeményezésként a Horányi Mátyás alapítvány 2016-ban először díjazza a legjobb 30 év alatti hispanistákat. Hajtás után kiderül, illik-e rád a leírás.


Fernando Pessoa és az Orpheu - Száz éves a portugál modernizmus
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

orpheu1915 márciusában egy negyedéves folyóirat borzolta a kedélyeket Lisszabonban. A botrányosnak kikiáltott Orpheu ma a portugál irodalomtörténet legendája, a modernizmus igazi emblémája - és éppen száz éves. Kedden a folyóiratról és a nyolcvan éve elhunyt Fernando Pessoáról emlékeznek meg, többek közt Kukorelly Endrével, Pál Ferenccel és Mohácsi Árpáddal. 


Rulfo-beszélgetés Imrei Andreával és Márton Lászlóval
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

montázs Két neves fordító, a Rulfo életművét magyarra átültető Imrei Andrea és a mindkét Faustot magyarító Márton László beszélget majd a mexikói íróról a Cervantes Intézetben.   


Újra Katalán Nap az ELTE-n!
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

katalánFordítás és fordíthatóság, nyelv és nyelvezet az előadások fókuszában a hetedszer megrendezett Magyar-Katalán Egyetemi Napon. A legjobb magyar katalanisták beszélnek majd többek közt Cabréról, Moncadáról, Ausiàs Marchról, és Katalóniából is érkeznek majd vendégek.  


Angola 40 - Nagyvilág lapszámbemutató és fotókiállítás
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

 NagyvilágNegyven évvel ezelőtt, 1975. november 11-én, miután az MPLA csapatai bevették Luandát, Angola függetlenné vált Portugáliától. A Nagyvilág teljes, angolai irodalommal foglalkozó folyóiratszámmal ünnepli az évfordulót.


Brazil konferencia, portugál könyvbemutató az ELTE-n
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

PF Már nagy erőkkel folyik a "Brazília a XXI. század kihívásai előtt" című szimpózium. Ma főleg nemzetközi kutatók okosítottak politikáról, kultúráról, irodalomról, holnap közgazdászok, irodalmárok, fordítók, jogászok beszélnek majd a brazil válságról, a brazil krimiről, és persze - Paulo Coelhoról. Egyszersmind egy kiváló kötet bemutatójára is invitálunk. 


Portugál dokufilmnapok a DocuArtban
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

doku Október 14-21 közt öt portugál dokumentumfilmmel ismerkedhetnek meg a kíváncsiak a Portugál Dokumentumfilm Napokon; a tematika a gyarmati háborútól a Salazar-rendszeren át az AIDS-ig terjed. Lejjebb a teljes program, szinopszisokkal.


Latin-Amerika az Ellátó Kertben
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

konf plakát "A latin-amerikai kultúra társadalmi kontextusa" címmel rendez hatalmas latin-amerikai kulturális dzsemborit a FISZ az Ellátó Kertben október 2-3-án. Rítus és vér, gazdaság és jazz, mexikói kaja és migrációs témájú filmvetítés, mikronovellák és műfordító workshop. Spanyolosoknak, portugálosoknak kötelező!  


Spanyolos-portugálos programok garmadája az Ördögkatlan Fesztiválon
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

ibero A Casa Iberoamericana kezdeményezés eredménye, hogy a minőségi hispán és luzofón kultúrát szolgáltató pécsi művészek, intézmények és előadók idén önálló programkínálattal jelenhetnek meg a 8. Ördögkatlan Fesztiválon, Nagyharsányban. Az I. Aralica Ibero Hacienda szervezői munkáját – a pécsi civilekkel és a terület szereplőivel együttműködve – a Pécsi Magyar-Spanyol Társaság vezeti.
 


Paulo Coelho a PopJAK májusi témája
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

coelho Brazil mágus vagy az ezoterikus bullshit királya? Mindennapi bölcsességünk kiapaszthatatlan forrása vagy instant generálható álokoskodások gyárosa? Paulo Coelho azon kevés latin-amerikaiak egyike, akiről Magyarországon is mindenkinek van véleménye. Kedden Pál Ferenc és Urbán Bálint mondja el az övét Sepsi Lászlónak.   


Ibero-Amerika hét Pécsett - tizenhatodszor
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

Iberohét Immár 16. alkalommal rendezik meg Magyarország egyik legrangosabb Latin-Amerika konferenciáját Pécsett, mely egyre hosszabb, egyre szélesebb életkori csoportokat integrál, egyre nemzetközibb és egyre szélesebb programkínálattal várja az érdeklődőket - immár egy héten át.


Afonso Cruz: Kokoschka babája (részlet)
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

KokoschkaTegnapi kritikájában Borbáth Péter "sötéten gravitáló mondatokat" emlegetett Afonso Cruz Kokoschkájával kapcsolatban. Hogy azok meg milyenek? A Typotex Kiadónak hála alant illusztráljuk.


Kivel találkozhatunk idén a Könyvfesztiválon?
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

könyvfeszt logó Ahogy törzsolvasóink évek óta megszokhatták, a Lazarillo idén is kiemelten foglalkozik a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivállal. Ezúttal spanyol írót nem, portugált azonban kettőt is üdvözölhetünk: alant kiderül, kivel hol lehet mit csinálni.   


Brazília öt szemszögből: előadássorozat a jövő évi olimpia házigazdájáról
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

brazil Alig szopogattuk el a jobbfajta portói borokat a Portugáliáról szóló előadássorozat utolsó előadása után, máris újabb, izgalmas kalandba bocsátkozhatunk: ezúttal a tavalyi futballvébé és a jövő évi olimpia rendezőjét, Brazíliát járhatjuk körül irodalmi, történelmi, zenei vagy épp filmes oldalról, öt hét alatt, a legjobb szakértők segítségével. Belépés nem csak luzofileknek!


Nuno Almeida fotókiállítása az OIK-ban
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

nuno almeida Portugál fotókiállításra invitál az OIK és a Camoes Intézet.


Sárga eső kívül a falon - rendhagyó spanyol irodalmi szeminárium Pávai Patak Mártával
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

 PPM Pávai Patak Márta, a spanyol irodalom magyarországi nagykövete, több tucatnyi regény, novellás- és esszékötet fordítója. Hétfőtől a Műcsarnokban, hat részben vall fordításról, irodalomról, írókról.


Ismét karácsonyi könyvvásár a Patak Könyveknél!
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

patakkönyvek Sürgősen ajándékra van szükséged hispanofil ismerősödnek? Végy neki Delibest, Monzót, Atxagát, Savatert karácsonyra, ultrakedvezményes áron a Patak Könyvektől!
 


Ismét galego pályázat!
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

galego Két és három éve egyaránt ajánlottuk a Galego Központ pályázatát, most is hasonlóan teszünk: alant témák, kategóriák, díjazás, publikációs lehetőség, vagyis minden a szokás szerint év végén kiírt pályázatról.  


Tavares-könyvbemutató a Kossuth Klubban
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

 Tavares Máskor egy évre elegendő luzitán kötet látott az elmúlt néhány héten napvilágot: ezúttal Gonçalo M. Tavares regényének bemutatójára invitálunk. Hajtás után az íróról, a kötetről, és a portugál könyvhullásról is sok mindent megtudhatnak.


Brazil megaszimpózium az ELTE-n
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

 Brazília Brazíliából, Portugáliából, Lengyelországból, Olaszországból, Bulgáriából és persze hazánkból érkezett kutatók, irodalomtudósok, közgazdászok, történészek, fordítók és jogászok beszélnek majd Brazília, Európa és Magyarország kapcsolatairól, kontextusairól az ELTE-n rendezett szimpózium keretében.  


Mi ment a moziban a Franco-diktatúra idején? Könyvbemutató Lénárt Andrással
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

lenart Június 12-én, 15 órakor, a könyvhét keretén belül mutatják be Szegeden Lénárt András A spanyol film a Franco diktatúrában című könyvét. A téma egyedi, András egy pionír, gyertek!
 


Bemutatják Juan Gabriel Vásquez új regényét
Zelei Dávid
Szólj hozzá!

vásquez Ismét érdekes eseményre invitáljuk olvasóinkat: május 26-án este héttől az Ellátóban mutatják be Juan Gabriel Vásquez legújabb, A hírnév címet viselő kisregényét.


Spanyolos programok a Könyvfeszten
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

könyvfeszt Holnap, április 24-én kezdődik a XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál. Eddig szakmányban gyártottuk a segédanyagokat a tájékozódáshoz, most, a könnyebb tájékozódás kedvéért gigantalmas táblázatban foglaljuk össze, ki, mikor, hol és mit csinál.


Portugálos programok a Könyvfeszten
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

portugálos programok Az eddig túlhypeolt spanyol szcéna mellett a luzofónok sem maradnak éhkoppon a Könyvfeszten. Alább táblázatba szedve minden brazilos és portugálos program, helyszínek, elérhetőségek, olvashatóságok.


Juan Rulfo: Pedro Páramo
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

pedro páramoAhogy már hírt adtunk róla, a Pedro Páramóval a Könyvfesztiválon kezdetét veszi a Bookart kiadó Rulfo-sorozata, új fordításokkal, új külsővel. Most a fordító, Imrei Andrea mond el mindent, amit tudni érdemes a szerzőről, műveiről, az újrafordítás értelméről és egy rég dédelgetett álma beteljesüléséről.


Jesús Carrasco: új Delibes, új Carver vagy új Móricz?
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

kegyetlen idő Jesús Carrasco fura bogár a mai irodalomban: negyvenéves kora után debütál első regényével, a Kegyetlen idővel, ami távol a modernitástól és a várostól, az ismeretlen vidéken, névtelen szereplőkkel, tele ismeretlen tájszavakkal lett spanyol és európai siker. Mielőtt találkoznánk vele a Könyvfeszten, tisztázzuk: ki ez a bajszos badajozi?


Milyen lehet az újrafordított Pedro Páramo?
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

pedro páramo Hosszú szünet után egy programajánlóval jelentkezünk ismét, egyszersmind megkezdjük a felkészülést a Könyvfesztre: alant a Juan Rulfo-életműsorozat első darabjának, az újrafordított Pedro Páramónak a bemutatójára invitálunk. 


Karácsonyi könyvvásár a Patak Könyveknél!
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

patakkönyvekSürgősen ajándékra van szükséged hispanofil ismerősödnek? Végy neki Delibest, Monzót, Atxagát, Savatert karácsonyra, ultrakedvezményes áron a Patak Könyvektől!


Sz. Gábor Ágnes az első Székely Ervin-díjas
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

díjátadás Megszületett a végeredmény az ELTE BTK Portugál Tanszéke és a Budapesti Camões Intézet Portugál Nyelvi Központja által Székely Ervin emlékére megrendezett műfordítói pályázaton.


Katalán nap ötödször!
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

katalán nap Immár ötödik alkalommal kerül megrendezésre a Katalán-Magyar Egyetemi Nap november 13-án. A programban könyvbemutató, színház, műfordítói kerekasztal és tudományos előadások is szerepelnek, ki ne hagyjátok!


Húsz éves a szegedi hispanisztika!
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

szeged Nagyszabású tudósdzsemborival ünnepli alakulása huszadik évfordulóját a Szegedi Tudományegyetem Hispanisztika Tanszéke. Gyere el te is a magyar és közép-európai hispanisztika közös ünnepére!


Indulj te is a Székely Ervin-díjért!
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

Székely Ervin Bár kevés olyan jól hangzó márkanév van az európai irodalomban, mint José Saramago-é, de igen kevesen neveznék meg költőként. Tedd föl te Saramago-t a magyar líra térképére Székely Ervinre emlékezve!


Bolaño és Cercas-estek
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

bolano meghívó Roberto Bolaño és Javier Cercas Európánál megjelent könyveit mutatják be szeptember 22-én és 23-án. Hajtás alatt részlethegyek a felkészüléshez, ki ne hagyjátok!


Lettre-bemutató: kortárs brazilok az Írók Boltjában!
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

brazil Nemrég írtunk róla, szerdán hallhatjuk is a Lettre brazil különszámának íróit, fordítóit, szerkesztőit!


Mia Couto 2013 Camões-díjasa
Zelei Dávid
Szólj hozzá!

couto A nálunk is ismert, 58 éves mozambiki Mia Couto nyerte a portugál nyelvű országok legrangosabb irodalmi kitüntetését, a Camões-díjat.


Mi lesz idén a Portugál Nyelv Napján?
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

luzofon Harmadszor rendezik meg a Portugál Nyelv Napját, ezúttal több helyszínen, tudósok, írók, irodalmárok részvételével – lesz konferencia, könyvbemutató, filmbemutató, és persze fado minden mennyiségben.


Add 1%-odat a Horányi Alapítványnak!
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

1% Hispanisztikai kiadványok kiadására, nemzetközi konferenciák szervezésére, tehetségek díjazására fordítja a befolyt összeget az ELTE Spanyol Tanszékének volt vezetőjéről elnevezett Horányi Alapítvány. Az alábbiakban az ő közleményüket közöljük.


A modell és a próbababa: García Lorca utóélete
Szolcsányi Ákos
Szólj hozzá!

lorca García Lorca nevét mindenki ismeri. De legalábbis benne van a negyedikes irodalomkönyvben. A "bartóki modell" képviselője, noha erről ő maga aligha tudott. Hazai méltatói magyar költőnek nevezték; akik letartóztatták, vörös buzinak. Vagy liliomtiprónak, a költő szent, a fordító szabad. Még az örökkévalóságból is csinálhat töltelékszót, ha úgy adódik. Nehéz dolgok ezek. Ha háziasítani nem is lehet őket, beszélni róluk igen. Szerda este Szolcsányi Ákos Lorcáról beszél majd.


Könyvfesztre készülődve II. - portugálos programok a Budapesti Könyvfesztiválon
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

könyvfeszt Arról már beszámoltunk, hogy a Könyvfeszt keretében hazánkba érkezik Ignacio Martínez de Pisón zaragozai író, de a minket idén is meglátogató portugál vendégekről még nemigen esett szó. Minisorozatunk második részében összefoglaljuk programjaikat, és az összes ibériai résztvevő magyarul megjelent köteteit olvasóink elé tárjuk.


Katalán könyvbemutató: Jesús Moncada: A folyók városa
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

moncada "Feltámadása" óta harmadik kötetével jelentkezik a L'Harmattan Katalán Könyvtár-sorozata: ezúttal Jesús Moncada A folyók városa című kötetét mutatják be a sorozatszerkesztők a Kossuth Klubban.   


Könyvfesztre készülődve I. - Könyvbemutatók a spanyol Kerouac-kal, Ignacio Martínez de Pisónnal
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

pisón A tavalyi apály után idén ismét lesz spanyol író a Könyvfeszt programjában, mi pedig, immár több éves szokásunknak megfelelően az év egyik kiemelt eseményeként kezeljük a nemzetközi irodalom e seregszemléjét. Első fecskeként a hazánkba látogató Ignacio Martínez Pisón programjáról tudhatnak meg mindent olvasóink.


Könyvbemutató ezerrel: portugál drámák
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

portugál drámák Már-már rutinszerű, szinte unalmas a válságnarratíva, miszerint drámai a helyzet Portugáliában, magáról a portugál drámáról viszont hosszú évtizedek óta nem hallhattunk. Majd most szerdán a Kazimírban!


Ingyenes előadássorozat Brazíliáról az ELTE-n
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

brazil Irodalom, történelem, film, társadalom és persze foci a Brazíliáról szóló, csütörtökönként sorra kerülő előadássorozatban, a téma avatott szakértőitől. Hajtás után részletes program, helyszín, regisztrációs cím.


Ha péntek, akkor luchador-maszk, DJ Subcomandante és Clandestino!
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

clandestino Ha valakinek kétségei támadtak volna afelől, kire kellene bízni egy leendő bölcsészmarketing tanszék vezetését: kétség nincs, hogy Soltész Béla legalábbis nagy esélyekkel pályázhatna a posztra. A péntek esti Clandestino-könyvbemutatón nyereményjáték, zapatista símaszkból sorsolás, DJ Subcomandante, kedvezmény luchador-maszkosoknak, tequila. Eljöveteled megbánhatatlan!


Santiago-festa az ELTE-n
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

Jó ideje már, hogy beszámoltunk róla, 2012-ben is megrendezésre kerül a galegó pályázat az ELTE-n, a Galegó Központ szervezésében. Holnap este hattól ugyanakkor a pályázat nyertesein kívül az is kiderül, vetekszik-e Urbán Bálint sütőtudása Lacan-olvasatainak mélységeivel.  Már csak ezért tessék eljönni!


Konferenciák évadja
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

konferenciák Mozgalmas hét elé néz a hazai hispanisztika és luzitanisztika: a hét második fele konferenciáktól lesz hangos az ELTE-n. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.


Ecuador megadta a menekültjogot Assange-nak
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

assange Amint az sejthető volt, Ecuador megadta a menedékjogot a WikiLeaks alapítójának, Julian Assange-nak – kérdés azonban, az ausztrál megláthatja-e valaha Quitót.


Rui Cardoso Martins új regénye elé
Urbán Bálint
Szólj hozzá!

cardoso martins Hamarosan megjelenik Rui Cardoso Martins második regénye is magyarul: az És ha nagyon meg szeretnék halni sikere után remélhetőleg az Engedjétek át a láthatatlan embert sem okoz csalódást. Összeállításunk első részében felkonferáljuk a főhőst.


Elhunyt Carlos Fuentes
Dömötör Andrea
Szólj hozzá!

fuentes Nyolcvanhárom éves korában, Mexikóvárosban elhunyt a "boom" és a mexikói irodalom legendás alakja, Carlos Fuentes, mindössze egy nappal azután, hogy a Baleár-szigeteki Egyetem tiszteletbeli doktorává avatta. A kiváló mexikói íróra Dömötör Andrea egy tanulmányrészletével emlékezünk.


A portugál nyelv napja az ELTE-n!
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

portugál nyelv napja Kedden egésznapos program keretében újra megrendezésre kerül a Portugál Nyelv Napja, fotókiállítással, capoeirával, zongorával kísért versfelolvasással, könyvbemutatóval, és előadásokkal.


Könyvfeszt extrákkal
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

A tavalyival ellentétben idén nem lesz spanyol dömping a Könyvfeszten, néhány programunk azonban így is van – főleg katalán hírek alant.


Carlos Slim olyan gazdag, mint Ecuador
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

carlosslimA Forbes felmérése szerint hatvannégy multimilliárdos összesen 367,8 milliárd dollárt birtokol Latin-Amerikában. Ketten a világranglistán is az első tízben vannak, s többük vagyona nagyobb, mint egynémely szegényebb ország éves GDP-je, ami rámutat arra, miért a Föld legegyenlőtlenebb kontinense Latin-Amerika.


Avantgárd konferencia az ELTE-n
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

Március elsején és másodikán, csütörtökön és pénteken kerül sor az "Határtalan avantgárd"  (Vanguardias sin límites) konferenciára az ELTE Spanyol Tanszékének rendezésében. A jól megszokott irodalmi előadások mellett ezúttal a zene, képzőművészet, mozi és színház is szerepet kap, utóbbi duplán. Hajtás után konkrétumokat öntünk olvasóink nyakába. 


Brazil performanszművész a Fényírás-esten
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

márcio andré Február 24-én és 25-én Budapesten lép fel a nemzetközi hang- és vizuális költészeti színtér fenegyereke, a brazl Márcio-André. Hogy miért hívják radioaktív költőnek, mi fán terem a kortárs neo-avantgárd, és mi a túró ez az érdekes szerkezet a képen, az hajtás után kiderül. 


Mindent Brazíliáról
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

faustoA kávészürcsölés közben telenovellát néző Coelhónál, vagy a favellájából csak a riói karnevál meg a Copacabana kedvéért kimozduló Pelénél némileg árnyaltabb Brazíliára vágyunk? Kattintsunk.   


Portugál Filmnapok a Kinóban
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

 portugál filmnapokTavasszal a spanyol, télen a luzitán film kedvelői dörzsölhetik tenyerüket. December 8-tól portugál filmek a Kinóban!


Mariano Rajoyé a kormányrúd
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

rajoy Ahogy az sejthető volt, a semmit sem ígérő, de a gazdasági világválság negatív hatásaitól ellenzékiként megmenekülő Mariano Rajoy lesz Spanyolország feje az elkövetkező ciklusban. A baloldal történelmi vereséget szenvedett, nagyot nyertek a baszk radikálisok és a kispártok.


Portugál est az A38-on Egressy Zoltánnal
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

a38A katalán nap és a Harsányi-könyvbemutató után újabb programot ajánlunk: hétfő este az A38 állóhajón lehet portugál borok mellett Egressy Zoltán és Miguel Castro Caldas beszélgetését követni, Urbán Bálint moderálásában.


Ki nyer ma ötmillió munkanélkülit?
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

rajoy rubalcabaMinden jel Mariano Rajoy és a Spanyol Néppárt győzelmét ígéri a mai spanyol választásokon, kérdés azonban, valóban olyan nagy nyeremény-e ötmillió munkanélküli,egy csőd szélén álló gazdaság, és egy elégedetlenségét az utcán is demonstráló társadalom?


A negyven éves katalánoktatást ünneplik
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

katalán November 16-án nagyszabású programsorozattal ünneplik a negyven éves magyarországi katalánoktatást. Hajtás után a teljes programlista, részletekkel!


Katalán novellaantológia-bemutató a Kossuth Klubban
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

 katalán írókNovember 16-án, szerdán, 16 órakor a Kossuth Klubban rendezik meg a Mentafagylalt című katalán novellaantológia bemutatóját.


26 éve szökésben lévő író kapta a baszk kormány irodalmi díját
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

sarriAz 53 éves Joseba Sarrionandia kapta a Premio Euskadit, vagyis a baszk kormány irodalmi díját Moroak gara behelaino artean? című esszéjéért. A 18 ezer eurós díjat ugyanakkor aligha veszi át, mert 1985 óta szökésben van.


Bemutatják Saraiva portugál történetét
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

José Hermano Saraiva Portugália rövid története című könyvét mutatják be 2011. szeptember 26-án, hétfőn 16:30-kor az Írók Boltjában (Budapest, VI. Andrássy út 45.).


Kemény István spanyolul
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

Már olvasható spanyolul Kemény István Élőbeszéd című kötete María Elena Szilágyi Chebi fordításában.


Sabato-centenárium a Cervantesben
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

sabatoMa lett volna száz esztendős a nemrég elhunyt Ernesto Sabato, akire változatos programokkal teli délelőttön emlékezett a Cervantes Intézet.


Elhunyt Jorge Semprún
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

semprún 87 éves korában elhunyt Jorge Semprún, A nagy utazás írója, a holokauszt emlékezete, Formentor- Planeta- és Jeruzsálem-díjas alkotó, a Budapesti Könyvfesztivál 2006-os nagydíjasa.


Új Chávez vagy új Lula?
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

A szavazatok 88,37%-ának feldolgozása után kijelenthető, a nemzeti baloldal képviselője, Ollanta Humala nyerte a perui választásokat. De vajon múltjának megfelelve új Chávez, vagy ígéreteit tartva új Lula lesz a volt ezredesből?


Kábítás nélkül nyerte a választásokat a jobboldal Portugáliában
Ladányi-Turóczy Csilla
Szólj hozzá!

passosJobb híján, a papírformának megfelelően a jobboldali szociáldemokrata párt (PSD) nyerte a portugál választásokat, de nincs meg az abszolút többsége, így koalícióra kényszerül. Passos Coelhón a sor, hogy újabb megszorításokat nyomjon le a portugálok torkán. Ladányi-Turóczy Csilla beszámolója.


Hiánypótló mű Portugália történetéről
PRAE.HU
Szólj hozzá!

Portugália történeteJosé Hermano Saraiva a kortárs portugál történettudomány egyik legnépszerűbb, ugyanakkor az egyik legvitatottabb alakja is. Portugál történelemről szóló televíziós műsorai hazájában évek óta töretlen közkedveltségnek örvendenek, és a portugál állami televízió által 2007-ben rendezett, minden idők legnagyobb portugáljait rangsoroló közönségszavazáson a megtisztelő 26. helyig jutott.


Április-májusi sajtószemle
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

sajtószemleHál’ Istennek, legutóbbi, Könyvfeszt-sajtószemlénk óta sem hagyott alább a spanyol nyelvű irodalmak népszerűsítése: cikkek, novellák, versek sorát zúdítjuk olvasóinkra, s nem rettenünk meg az ajánlástól sem.


Indul a kampány Portugáliában
Ladányi-Turóczy Csilla
Szólj hozzá!

Javában zajlik a portugál választások kampányidőszaka. Ladányi-Turóczy Csilla publicisztikája.


Elhunyt Ernesto Sabato
Zelei Dávid
Szólj hozzá!

SabatoGonzalo Rojas után néhány nappal újabb Cervantes-díjas vesztette életét: az argentin Ernesto Sabatót 99 évesen érte a halál.


Újabb dal- és zarzuela-est Heiter Melindával
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

zarzuelaNem is olyan rég írtunk már Heiter Melinda zarzuela-estjéről a Kossuth Klubban, aki ezúttal bővített repertoárral lép fel – a Fészekben.


Mától spanyol filmhét az Urániában!
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

spanyol filmhétMától keddig dübörög a spanyol filmhét az Urániában, középpontban a nőkkel. Hat neves vendég jön, mindegyikükkel lehet beszélgetni filmjük megtekintése után. Ajánlunk, szemlézünk.


Elhunyt Gonzalo Rojas chilei költő
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

rojas93 éves korában elhunyt a modern chilei költészet egyik legnagyobbja, Gonzalo Rojas, akit Nicanor Parrával együtt az elmúlt évtizedek legjobb chilei költői között tartottak számon.


Márai-színművet mutattak be Uruguayban
Zelei Dávid
Szólj hozzá!

mujer justaUruguayban színre vitték Márai Sándor Az igazi című regényét Cecilia Baranda rendezésében.


Mi történt a Millenárison? II. rész
Zelei Dávid
Szólj hozzá!

spanyol antológiaElső Könyvfeszt-beszámolónkban Félix J. Palma és Rui Cardoso Martins látogatásáról emlékeztünk meg, most a kétségkívül legjobb beszélgetést gerjesztő spanyol novellaantológia bemutatójáról számolunk be.


Mi történt a Millenárison? I. rész
Zelei Dávid
Szólj hozzá!

 cardosoFélix J. Palma és Rui Cardoso Martins, hispanisták és luzitanisták, kiadók, szerkesztők, írók, fordítók, no meg elsősorban és mindenekfelett olvasók és könyvek közelében tölteni egy napot szórakoztatóbb, mint megszoktuk/gondoltuk. Hajtás után beszámolunk, ígérgetünk, értékelünk.


Sajtószemle extra II: Mit olvashatunk a Könyvfeszt spanyol vendégeitől?
Zelei Dávid
Szólj hozzá!

A portugálok ketten, a spanyolok hárman jönnek a Könyvfesztre: Félix J. Palma történelmi regénnyel, Rafael Ábalos egy ifjúságival jelentkezik nálunk, Noemí G. Sabugal elsőkönyves. Körömre nézés II.


Sajtószemle extra – Mit olvashatunk a Könyvfeszt portugál vendégeitől?
Zelei Dávid
Szólj hozzá!

Ketten képviselik Portugáliát a holnap kezdődő Könyvfesztiválon, sajtószemle extránkban Rui Cardoso Martinsnak és Vasco Luís Curadónak néztünk a körmére – mit gondolunk róluk, hol olvashatjuk őket?


Humala nyer ma Peruban
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

humalaA szavazatok több, mint 88%-ának feldolgozottságakor egymillió vokssal áll a második Keiko Fujimori előtt a nemzeti baloldal képviselője, Ollanta Humala, ezzel a vártnál is nagyobb különbséggel, elsőként jut a második fordulóba – az újabb félmillió szavazatnyi távolságból az is kiderül, Pedro Pablo Kuczinsky lemarad a június 5-ei szavazásról.


Ki nyer ma Peruban?
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

A felmérések szerint a nemzeti baloldalt képviselő Ollanta Humala a legesélyesebb arra, hogy ma megnyerje a perui választások első fordulóját, de ilyen már megesett vele öt éve is, márpedig akkor a második fordulóban Alan García megelőzte. Most Keiko Fujimori, Alejandro Toledo és Pedro Pablo Kuczynski közül kerülhet ki a riválisa. Latolgatunk.


Mit csinálhatunk a Könyvfeszten idén? II.
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

Egy napot ráhúzhatunk az idei könyvorgiára, a Könyvfeszt előestjén ugyanis Emilia Pardo Bazán első magyarul megjelent kötetét mutatja be Pávai Patak Márta a MU színházban. 


Zapatero nem indul 2012-ben
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

A nyílt titok immár nem titok: José Luis Rodríguez Zapatero bejelentette, 2012-ben nem indul a miniszterelnöki posztért.


Jobbhorog és balegyenes - mi lesz veled, Portugália?
Ladányi-Turóczy Csilla
Szólj hozzá!

Sócrates úgy mondott le, hogy marad, az ellenzék maga alatt vágja a fát, kevés a biztató hír Portugáliából. Ladányi-Turóczy Csilla publicisztikája.


Lemondott a portugál kormányfő
Ladányi-Turóczy Csilla
Szólj hozzá!

Belebukott a megszorításokba José Sócrates.


Juan Gabriel Vásquezé az Alfaguara-díj 2011-ben
Zelei Dávid
Szólj hozzá!

A mindössze 37 esztendős kolumbiai Juan Gabriel Vásquez nyerte az Alfaguara kiadó rangos díját 2011-ben.


Antonio Skármeta Planeta-Casa de América díjas
Zelei Dávid
Szólj hozzá!

A chilei Antonio Skármeta Los días del arcoíris [A szivárvány napjai] című kötete nyerte el a Planeta és a Casa de América negyedik alkalommal kiírt közös díját.


Nerudáék újra megkóstolták Magyarországot
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

Újra kiadták Spanyolországban a két Nobel-díjas irodalmár, a guatemalai Miguel Ángel Asturias és a chilei Pablo Neruda magyar vonatkozású kötetét, mely magyarul "Megkóstoltuk Magyarországot" címmel jelent meg a hatvanas évek végén – kaptuk a hírt Kosárka József diplomatától, aki 2009-ben az első chilei kiadáskor maga is méltatta a bemutatón a kötetet.


Rohamosan esik Morales népszerűsége
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

A bolíviaiak 70%-a érzi úgy, hogy országa rossz úton halad, derül ki a Página Siete napilap ma közzétett felméréséből, Evo Morales népszerűsége pedig a kritikus egyharmad alá esett.


Mit érhet Chávez líbiai béketerve?
Zelei Dávid
Szólj hozzá!

A várakozásoknak megfelelően csak a szélsőbaloldal támogatja Moamer Kadhafit Latin-Amerikában, az 1969 óta hatalmon lévő líbiai vezető közelgő vesztét azonban jelzi: Hugo Chávez Lula mediációját kéri a helyzet békés rendezésére.


Chile egy évvel földrengés után
Zelei Dávid
Szólj hozzá!

Pontosan egy évvel minden idők negyedik legnagyobb földrengése után szétnézünk Chilében: az újjáépítési helyzet nyilvánvalóan klasszisokkal jobb a haitinél, de nem mindennapi politikai feszültségeket okoz a katasztrófákkal övezett első évet letudó Sebastián Piñerának.


Zarzuela-est a Kossuth Klubban
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

Zarzuela-estre invitál a Lazarillo jövő szerdára, a Kossuth Klubba - hajtás után kiderül, mit is takar ez az elnevezés, kitől, és mikor hallhatjuk, és mért érdemes elmenni rá. 


Chiquita könyvbemutató csütörtökön!
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

 chiquita Csütörtökön a Cervantes Intézetben kerül bemutatásra a kubai Antonio Orlando Rodríguez Chiquita című kalandregénye; a fordítót, Csuday Csabát Zelei Dávid kérdezi majd. 


Négy év után új könyvvel jelentkezik Juan Marsé
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

Saját bevallása szerint tán legönéletrajzibb könyvét mutatta be Barcelonában az érdeklődőknek a katalán írómonstrum, Juan Marsé. 2008 Cervantes-díjasa hat év elteltével állt elő újabb regénnyel, legutóbb a magyarra is lefordított Szerelmi dalok a Lolita Klubban jelent meg tőle.


Lehet-e Javier Bardem az év színésze?
Zelei Dávid
Szólj hozzá!

Ismét jelöltek latin-amerikai filmet a legjobb öt közé az Oscaron (tavaly kettőt is, egyikük nyert is - megérdemelten), egy hónap múlva ráadásul Javier Bardem is csúcsra érhet. Hajtás alatt mindent a potenciális szobrozókról.  


Rács mögött Jorge Videla
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

 videlaBörtönbe helyezték át a 85 éves Jorge Videla argentin ex-diktátort, aki 1976-ban vette át Perón második feleségétől, Isabeltől a hatalmat egy katonai junta élén, majd 1981-ig állt az állam élén.


Gulyáskommunizmus vagy vég?
Zelei Dávid
Szólj hozzá!

castro Kemény, kritikus beszédben sürgetett mélyreható gazdasági reformokat Raúl Castro a Nemzetgyűlés évi záróbeszédében. Kapitalizmusról természetesen szó sem lehet, de legalábbis erősen rotyog az a bizonyos kommunista gulyás.


Az a másik Vargas Llosa
Zelei Dávid
Szólj hozzá!

 vargas llosa Ismerjük már a nagy mesélő Vargas Llosát, aki mindenből képes sztorit csinálni a macsigenga bennszülöttektől a trockista forradalmárokig, végtelenül lelkesedik Flaubertért, és aki bevert már egy jókorát García Márqueznek. A múlt hétfői OIK-beszélgetésen további, nem épp hízelgő részletek derültek ki 2010 irodalmi Nobel-díjasáról.


Adan Kovacsicsé az idei Premio Nacional de Traducción
Zelei Dávid
Szólj hozzá!

kovacsicsNagy presztízsű fordítói elismerésben részesült a magyar irodalom egyik spanyolországi "nagykövete", Adan Kovacsics fordító, aki a 2010-es Premio Nacional de Traducción nyertese. 


Spiróért bolondul Spanyolország
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

Rövid időn belül spanyolul és katalánul is megjelenik Spiró György legfrissebb regénye, a Tavaszi Tárlat.


Latin-amerikai hetek az Idegennyelvű Könyvtárban
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

oik November második felétől nagyüzemben érik egymást a latin-amerikai programok az Országos Idegennyelvű Könyvtárban: mexikói vendégek érkeznek, lesz Mario Vargas Llosa-kerekasztal, december 2-án pedig mi is sorra kerülünk egy műfordítói esttel. Tessék válogatni!


Benyhe János halálhírére
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

benyheKedden még frissen és szokásához híven szellemesen tanította törökül közönségét egy Don Quijote-beszélgetésen, szombaton pedig megdöbbenve kaptuk a hírt: az Arany János-díj átadójára igyekezvén összeesett és meghalt Benyhe János, hispanisták generációinak atyja, nagyapja, dédapja. A műfordító-nyelvőrzőt (hogy számos más énjéről itt ne ejtsek szót) tanítványai búcsúztatják - elsőként Pávai Patak Márta. 


Bicentenáriumi emlékülés és konferencia szerdán az ELTE-n
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

latinamMint arról mi is beszámoltunk, több latin-amerikai ország is bicentenáriumát üli 2010-ben. A jeles évforduló előtt tisztelegve szerdán monstre programsorozat lesz az ELTE-n.


Újabb Fujimori Peru élén?
Zelei Dávid
Szólj hozzá!

 keikoMár egy év sincs hátra a perui elnökválasztásig, de lehetetlen kiszámítani, Lima polgármestere, vagy a jelenleg börtönben ülő exelnök lánya lesz a befutó.


Legális az azonos neműek házassága Argentínában
Zelei Dávid
Szólj hozzá!

 melegházasság Az alsóház májusi döntése után július 15-én, 14 órás vita után a kétkamarás argentin parlament felsőháza is elfogadta azt a törvényjavaslatot, mely Latin-Amerikában elsőként engedélyezi az azonos neműek számára a házasságot országszerte. A törvényt július 21-én Cristina Kirchner elnökasszony is aláírta, így augusztus 19-től hatályba lép.


Cuba Libre és kubai irodalom
Varju Kata
Szólj hozzá!

 kubaiCarpentiertől Guillénig, Martítól Cabrera Infantéig kalandoztak a kubai irodalom vizein fordítók és hispanisták az Országos Idegennyelvű Könyvtárban.


Argentin bicentenárium: retorika és valóság
Zelei Dávid
Szólj hozzá!

bice Mint arról korábban írtunk, számos latin-amerikai ország ünnepli idén bicentenáriumát – Argentína május 21-25. között emlékezett meg a függetlenséghez vezető 1810. májusi forradalomról.  A részvétel elképesztő, a külcsín parádés, az összkép viszont meglehetősen vegyes.


Andrés Barba: A kutya
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

 barbaTegnap ígértük, ma közöljük Andrés Barba egy tárcáját Kertes Gábor fordításában. Interjú az íróval itt és itt, meg kicsit hosszasabban pénteken 16 órakor az Írók Boltjában. Tessék eljönni!


Andrés Barba az Írók Boltjában
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

barbaA Könyvfesztivál spanyol vendégei után újabb hispán íróval ismerkedhet meg a nagyközönség pénteken: Andrés Barbával Kertes Gábor beszélget majd az Írók Boltjában.


Mit és hol nézzünk meg a Könyvfesztiválon?
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

könyvfesztivalAkár egész pénteki napját is spanyol/latin-amerikai témáknak szentelheti az érdeklődő a Könyvfesztivál keretében. Hajtás alatt megtudhatjuk, mit, hol, mikor.

 


Chávez után Lula Lukasenko látókörében
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

lula Venezuelai látogatása után Brazíliában folytatta dél-amerikai körútját Alekszandr Lukasenko belorusz elnök.


Lassan épül a belorusz-venezuelai együttműködés
Zelei Dávid
Szólj hozzá!

chávezluka Putyin elől Chávez karjaiba menekült Lukasenko fehérorosz elnök. Fő témájuk az olaj - fő problémájuk pedig a lassúság.


Elhunyt Miguel Delibes
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

delibes90. életévében, súlyos betegség következtében elhunyt a XX. század legendás spanyol írója, Miguel Delibes.


Immár spanyolul is olvasható Tóth Krisztina
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

tkImmár spanyolul is olvasható Tóth Krisztina első regénye, a Vonalkód. A könyvet a szerző jelenlétében ma mutatják be a madridi Cervantes-intézetben.


Argentin nyertes az Oscar-gálán
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

secretoArgentin film nyerte a legjobb külföldi alakításnak járó Oscart. Az Eduardo Sacheri regénye alapján készült El secreto de sus ojos (Szemekbe zárt titkok) minden idők második latin-amerikai filmje, mely elnyerte a kitüntetést.


A Lazarillo a Facebookon
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

fb A Lazarillo immár a Facebookon is elérhető! Vedd fel te is ismerősnek itt, és mondd el a véleményed a cikkekről, hírekről, írd meg, miről olvasnál szívesen! Terveink szerint saját cikkeinken kívül folyamatosan sajtószemlézünk, oszd meg te is, ha tematikus hírt találtál!


Orosz kultúrinvázió Havannában
Zelei Dávid
Szólj hozzá!

castro medvegyev Mintha néhány évtizeddel ezelőtt megállt volna az idő Kubában: a mozikban a "Háború és béke", a Könyvfesztiválon az orosz külügyminiszter, a színpadon a Bolsoj Balett.


Cortázar-kerekasztal az ELTE-n
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

cortázarHuszonöt évvel írója halála után jelent meg magyar fordításban Julio Cortázar argentin író két, mára már klasszikussá vált műve, a Sántaiskola és a 62/Kirakósjáték. A könyvekkel és fordításukkal kapcsolatos érdekes vagy épp vitát kavaró kérdések december 2-án elevenednek meg az ELTE-n.    


Újra kitört a Galeras Kolumbiában
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

galerasNem először és gyaníthatóan nem utoljára hallunk mostanság vulkánkitörésekről Kolumbiában: szombaton ezer embert kellett kimenekíteni az ország délnyugati részén fekvő Galeras vulkán körüli területekről, miután helyi idő szerint péntek este kitört a tűzhányó.


Pénteken kezdődik az I. Latin-amerikai Filmfesztivál
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

 latfilmfesztMessze nem csak filmekről szól az idén első alkalommal megrendezésre kerülő Latin-amerikai Filmfesztivál és Fieszta: a péntektől vasárnapig tartó rendezvényen táncot tanulhat, dominikai szivarokat szívhat, számtalan étel- és italkülönlegességet végigkóstolhat és rengeteg előadást végignézhet és -hallgathat táncról, irodalomról, népi kultúráról.


Elhunyt Francisco Ayala
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

A nagy spanyol író-gondolkodó nemzedék doyenje, Francisco Ayala 104 éves korában hunyt el.


A CIA-nek dolgozott Fidel Castro húga
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

juanitaHétfőn megjelent "Fidel és Raúl, a testvéreim. A titkos történet" című (a képen látható) könyvében Juanita Castro, Raúl és Fidel Castro húga beismerte, hogy 1961 és ’64 között a CIA-nek dolgozott. Juanita "eretneksége" nem újkeletű: a forradalom kezdeti támogatása után hamar kiábrándult, Fidellel pedig 1963-ban beszélt utoljára.


Kivégeztek egy futballcsapatot Táchirában
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

elnA venezuelai hatóságok bejelentették, hogy a szombaton Táchira állam területén talált tíz holttest megegyezik a Los Maniceros kolumbiai futballcsapat október 11-én elrabolt tagjaival. Az egyetlen túlélő, egy 19 éves férfi beszámolója alapján az esetért egyértelműen a Nemzeti Felszabadító Hadsereg (ELN) nevű gerillaszervezet felel. A csapat tíz tagján kívül öt további, még azonosítatlan holttestet találtak.  


Huszonöt évre ítélték az uruguayi ex-diktátort
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

 

 fdrHarminchét rendbeli emberölésért huszonöt éves börtönbüntetésre ítélte a bíróság azt a Gregorio "Goyo" Álvarezt, aki 1981-85 között volt Uruguay diktátora. Álvarez 2007-es elfogatása óta tagadja, hogy tudott volna a Buenos Airesben elfogott ellenzékiek likvidálásáról, de nem fellebbezett.


Kolumbusz katalán volt?
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

colónMindig asszimilálódni akart a helyiekhez, így Itáliában Cristoforo Colombónak, Portugáliában Cristóvão Colombónak, Kasztíliában meg Cristóbal Colónnak ismerték, s minden nép kötelességének érezte, hogy saját nyelvén egy újabb változatot hozzon létre a nevéből, így lett franciául Christophe Colomb, oroszul Hrisztofor Kolumb, vagy épp magyarul Kolumbusz Kristóf. Hogy honnan jött valójában? Estelle Irizarry, a washingtoni Georgetown Egyetem professor emeritusa nemrég új aspektusból közelítette meg a problémát, s arra jutott, hogy a genovai (?) hajós valójában katalán.


Plácido Domingóé az első Birgit Nilsson-díj
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

 domingoPlácido Domingo kapta meg a komolyzenei Nobelként emlegetett, első alkalommal átadott, egymillió dollárral jutalmazott Birgit Nilsson-díjat. A világhírű spanyol tenor elmondta: élete egyik legfelemelőbb pillanata ez, a díjat pedig egy újabb díj alapításába fekteti. 


Földrengés rázta meg Venezuelát
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

földrengésNagy erejű földrengés rázta meg szombaton Venezuela északi részét. A Richter-skála szerinti 6,2-es földrengés epicentruma 110 kilométerre volt Caracastól. A fővárosban a földrengést nagy eső és hatalmas szél kísérte, kisebb pánik is kialakult. Halálos áldozat nincs, 14-en megsérültek.


Fürödj paradicsomban Buñolban!
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

tomatinaSpanyolország az extrém nyári fesztiválok hazája: nemrégiben beszámoltunk arról, idén milyen eredménnyel futottak a bikák elől a pamplonaiak, augusztus végére pedig Buñolra fókuszáltunk: több mint hatvan éve itt rendezik meg azt a fesztivált melyen két órán keresztül nem más a cél, minthogy minél több túlérett paradicsomot hajítsunk egymás nyakába.


Hódító spanyolok nélkül maradnak a mexikói nebulók
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

moctezuma

Hatalmas felbolydulást okozott az alapfokú oktatás átfogó reformja Mexikóban: ugyan bajok vannak a matektankönyvekkel is, de a leghevesebb vitákat az váltotta ki, hogy a hatodikosok történelmi olvasókönyvéből egy nagyvonalú lépéssel kihagyták a spanyol hódítást és a gyarmatosítást.


Ismét életjelet adott magáról Fidel Castro
Zelei Dávid
Szólj hozzá!

fidelTizennégy hónap után ismét hallatott magáról a nyilvánosság előtt Fidel Castro. A volt kubai elnök a múlt szombaton rögzített, vasárnap levetített felvételen venezuelai diákokkal cseveg, és láthatólag egész jó bőrben van 83 évéhez képest. De vajon mi van Kubával nélküle?


Koponyatörést szenvedett a híres spanyol matador
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

fundiNem először és vélhetően nem utoljára öklelte fel látványosan és roppant veszélyesen egy bika a híres spanyol matadort, José Pedro Pradost, művésznevén El Fundit. A 42 éves madridi matador ezúttal San Sebastiánban hagyta ott majdnem a fogát, de az ijedelem nagyobb volt, mint a veszély: tegnap kiengedték a kórházból.


A szőnyeg visszája
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

Elkészült a nyomtatott Lazarillo legújabb tematikus száma, ami a fordítás kérdéskörét vizsgálja. A kötet bemutatóra várhatóan szeptemberben kerítünk sort, és a teljes szöveg is hamarosan hamarosan elérhető lesz a "lapszámok" menüpont alatt. Addig is böngészhető a tartalomjegyzék, illetve az alábbiakban olvasható az előszó, amit Menczel Gabriella írt.


Meghalt Mario Benedetti
Szalai Zsuzsanna
Szólj hozzá!

Vasárnap elhunyt a latin-amerikai irodalom egyik emblematikus alakja, Mario Benedetti. Az uruguay-i írót 88 éves korában, montevideoi otthonában, álmában érte a halál.


Akinek Montevideo volt a múzsája
Zelei Dávid
Szólj hozzá!

benedettiEgy ország, egy század és egy város sorsa fonódik össze a hűség emberével, aki imádta a focit, jóbarátja volt Julio Cortázarnak és Juan Rulfónak, csodálta Fidelt, és egy életre hűséget fogadott feleségének és Montevideónak.


Elsőként ítélték el a Franco-rendszert hivatalosan spanyol egyháziak
Zelei Dávid
Szólj hozzá!

vitoriaNemzetközi visszhangot keltve, elsőként beszélt a spanyol egyház képviselőjeként a Franco-rendszer egyházzal szembeni bűneiről Vitória püspöke, Miguel Asurmendi. A püspök tizennégy, 1936-37-ben meggyilkolt egyházi személyre emlékezett más baszk püspökök társaságában, és a PNV (Baszk Nemzeti Párt) vezetőinek jelenlétében. A madridi érsek, Antonio Mario Rouco Varela későbbi beszédében teljesen ignorálta Asurmendi mondanivalóját, jelezvén, a vitóriai püspök véleménye korántsem áll vitán felül a spanyol egyházban.


Fuss az életedért Navarrában!
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

sanfermín 2003 óta nem volt rá példa, hogy Navarra leghíresebb és -hírhedtebb ünnepe, a San Fermín halálos áldozatot szedjen – ez év július 10-én azonban Daniel Jimeno is feliratkozott a pamplonai fesztivál feketelistájára. Az állat(- és ember)védők tiltakoznak, az adrenalinfüggők viszont már most kondiznak a jövő évi kihívásra.


Hány út vezet a Machu Picchuba?
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

machuPachacútec halála után évszázadokkal is zajlik az élet az egykori inka birodalom ma tán legfelkapottabb helyén. Az elmúlt néhány évben a perui kormány kampányt indított a Yale egyetem ellen, hogy a szent hely kifosztásának centenáriumára (2011) visszakaphassa műkincseit. A Yale enged, csak közben kiderült, a centenáriumot igazából a hatvanas években kellett volna tartani. Alant megtudhatjuk, mért ne forgassunk sörreklámot az andoki romvárosban, miért rossz a világ új csodájának lenni, és milyen új út vezet az Urubamba csúcsára.


Ma lenne 105 éves Pablo Neruda
Zelei Dávid
Szólj hozzá!

Neruda Egyetlen latin-amerikai költőnek sem jelent meg hozzá hasonló mennyiségű könyve magyar fordításban, s az írók közül is csak García Márquez és Vargas Llosa versenyezhet Chile 1971-es irodalmi Nobel-díjasával. Harold Bloom szerint a "nyugati félteke egyetlen költője sem hasonlítható össze vele századában", Márquez szerint "a huszadik század legnagyobb költője". Pablo Neruda ma lenne 105 éves.

 


Angyalok és ördögök a Kárhozottak Városában
Turbuly Lilla
Szólj hozzá!

Juan Carlos Onetti: Rövid az életZafón regényeiben fontos szerepet játszik Barcelona egyik titkos zuga, az Elfeledett Könyvek Temetője, ahol – Borges Bábeli könyvtár című novellájához hasonlóan - minden valaha megírt, aztán elfelejtett regény arra vár, hogy újra felfedezzék, hogy rátaláljon az Olvasó, az az Olvasó, akinek éppen rá van szüksége.


Őslakosok és gazdag svájci betelepülők
Jánossy Gergely
Szólj hozzá!

OnettiMelyik volt a latin-amerikai új próza, a boom első nagy műve? Ha nem eleve értelmetlen ilyen kérdést feltenni, akkor Juan Carlos Onetti Rövid az élet című regénye komoly esélyes erre a címre, még akkor is, ha A száz év magánnyal vagy Borges novelláival ellentétben nálunk eddig majdnem teljesen ismeretlen volt.


Puskás, Kocsis, Czibor, Szentkuthy
Szalai Zsuzsanna
Szólj hozzá!

Javier Marías Hispanistaként mindig nagy örömmel tölt el, ha spanyol nyelvű irodalmat tárnak a magyar olvasó elé, főleg, ha kortárs szerzők műveivel teszik ezt. Ezért – és mert Javier Marías igen nagy nevű író, nemcsak hazájában, hanem egész Európában – nagy reményekkel fordultam az aprócska novelláskötet felé. Nos, talán többet vártam tőle a kelleténél...


Új García Márquez-regény?
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

Az író közeli ismerősei szerint hamarosan megjelenik Gabo legújabb regénye...


Lazarillo kötetbemutató szerdán!
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

A borítóHárom évforduló - három generáció? címmel elkészült a Lazarillo tanulmánykötet-sorozat 2008-as száma, melyben a három évfordulót és generációt körüljáró elemzések mellett recenziók és interjúk is olvashatók. Hamarosan online, de addig is mindenkit szeretettel várunk a papír-kiadás bemutatójára!


A patkányok - könyvbemutató
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

A patkányokA Patak Könyvek és az Országos Idegennyelvű Könyvtár szeretettel meghívja Önt 2008. november 19-én, csütörtökön 17 órára Miguel Delibes A patkányok című könyvének bemutatójára. Bevezetőt mond: Pávai Patak Márta, a mű fordítója és a Patak Könyvek kiadója. A könyvet bemutatja: Kovácsy Tibor, a Magyar Narancs munkatársa.
Update: beszámoló a bemutatóról itt!


Euro-mediterrán tanulmányok: romanisztika
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

KRE Irodalmi, nyelvészeti és kulturális témákban tart tudományos tanácskozást a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészetkarának Romanisztika Szakcsoportja. Minden érdeklődőt szeretettel várnak - az előadások magyar nyelven hangzanak el!


Csehország szép, útjai jók
Végh Dániel
Szólj hozzá!

Szolcsányi Ákos költő és az ELTE Spanyol tanszékének diákja. Lírája ünneppé változtatja a küzdelmes kamaszkor, a szürke hétköznapok és a csetlő-botló szerelmek minden percét. Első verseskönyve megjelenésének alkalmából költészetéről kérdeztem, és az is kiderül, spanyoltanulmányai jelentik-e állandó ihletforrását. 


Felnyitják a tömegsírt, ahol García Lorca nyugszik?
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

Már nem ellenzi Federico García Lorca családja, hogy felnyissák azt a spanyol polgárháborús tömegsírt, ahol a spanyol költő és drámaíró nyugszik. A közismerten homoszexuális Lorcát 1936. augusztus 18-án tárgyalás és bírósági ítélet nélkül végezték ki a francóisták Granada közelében.


"mégis jobb egy művégtag, mint fél lábbal sántikálni"
Végh Dániel
Szólj hozzá!

A Nyelvi álarcok című interjúkötetben tizenhárom neves magyar műfordító vall tapasztalatairól, műhelytitkairól és a múlt rendszer könyvpolitikájáról, miközben a kérdezők hol az irodalmárok, hol a hétköznapi olvasók pozíciójából igyekeznek őket zavarba ejteni. Érthetetlen azonban, hogyan maradatott ki a kérdezettek közül Borges, Márquez vagy éppen Cervantes magyar fordítója...


Elindult a Lazarillo online!
Lazarillo de Tormes
Kommentek száma: 1

Lazarillo Kedves Látogatónk!
Szeretettel köszöntünk a lazarillo.hu virtuális hasábjain. Magyar nyelvű hispanisztikai témájú tanulmányokat és spanyolajkú kultúrákkal kapcsolatos híreket kínálunk - valamint a lehetőséget, hogy együtt szerkesszük az oldalt! 


Enrique Badosa költeménye magyarul
Lazarillo de Tormes
Szólj hozzá!

Lezárult az Idegennyelvű Könyvtár által megrendezett műfordítás-pályázat, amelyen a jelentkezőknek Enrique Badosa kortárs spanyol költő Elegía de enero (a Canto de las cinco estaciones ciklusból) című költeményét kellett magyarra átültetniük. 

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16
Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05