Milyen lesz a Clandestino-könyv? Interjú Soltész Béla bloggerrel

Lazarillo de Tormes

che 28 hónapig, 2010 május végétől egészen mostanáig késztette minden héten arra olvasóit Soltész Béla, a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Doktori Iskolájának PhD-hallgatója, hogy végigkövessék nagyjából egész Latin-Amerikát átszelő utazásainak történetét, s nemigen tudnánk nála jobb propagandistáját találni az ezerarcú kontinensnek. Mint a blogról megtudhattuk, egy kacifántos történet eredményeképp novemberben könyvformátumban is megjelenik a Clandestino – mi most arról kérdeztük a szerzőt, milyen is lesz a kötet, és mikor mutatja be nekünk.  

2012. 09. 18. 12:32

Lazarillo: Nem csak a spanyolos szubkultúrát tekintve az elmúlt évek egyik blogos sikertörténete a Clandestino: még a Man-szigeten, Etiópiában és Mozambikban is volt olvasója, a nem épp laza Szaúd-Arábiából rögtön négy is, s akkor még a több mint 44 ezer magyarról nem is beszéltünk. De vajon mennyien ebből állandó követőid, vagyis hány embert érdekelhet a könyvformátumú Clandestino? S mit gondol erről a kiadó?

 

Soltész Béla: A Flag Counter, ami szerint a Man-szigeten és Mozambikban is olvassák a Clandestinót, csalóka: csak azt méri, hogy honnan kattintottak rá. Például ha a mexikói Metepecben tartott transzvesztita-felvonulásra kerestek rá, amiről nincs túl sok anyag a neten, ott könnyen lehet, hogy a Clandestino az első találatok között van. Állandó olvasóm szerintem 1000 körül lehet. A kiadó azt mondta, hogy ennél jóval több olyan olvasóra számít, akik még soha nem hallottak a blogról, csak a könyvesboltban lapozgatva szeretnek majd bele a könyvbe.

 

- Az igazán jó blogok ismérve, hogy olyanok, mint a bestseller, iszonyú sok, külön-külön is izgalmas dolgot olvasztanak egybe. A Clandestinón zapatista mesefordítás, politikai, szociológiai, irodalomszociológiai elemzés is szépen megfér a klasszik utazós tematika mellett, de elbír-e e könyv is mindent, amit egy blog? Mi az, amin vágni, és mi az, amin bővíteni kellett? Vagyis végsősoron: milyen profilú könyvet várjon az olvasó?

 

- A Clandestino valóban olyan volt, mint egy nagy kollázs, amibe az utazásaim apropóján mindent belerakhattam, amiről kedvem volt írni. A könyvbe a blogra leírt összes betűnek nagyjából a fele fér bele, és főleg az izgalmasabb, útleírásos-sztorizós vonal került bele. Azért a tematikus-okoskodós írások lényegét is igyekeztem átmenteni keretes anyagként.

 

che

 

- A Clandestino egyik nagy erénye volt a kép és szöveg dinamikus együttélése, ugyanakkor a képi világ beépítése egy könyvbe meglehetősen költséges. Mennyi marad meg ezekből az élmányszámba menő fotókból?

 

- Bejegyzésenként 1-2 kép bekerült a könyvbe is, ez nem volt könnyű munka, de a legjobb képek benne lesznek a kötetben is, sőt lesz egy pár olyan is, ami a blogon nem volt, és amelyekről én mosolygok majd a tisztelt olvasókra.

 

- Az utolsó posztok egyikében úgy fogalmazol, a könyv bemutatóján "chilei vörösborral és mexikói tequilával fogom itatni a tisztelt olvasókat, illetve a könyvön kívül a Los Master Plustól Delfín Quishpéig terjedően bemutatom azt is, hogy milyen minőségi tánczenékre táncolnak Latin-Amerikában". Mikor várhatjuk mindezt?

 

- Igen, feltétlenül lesz ilyen, valamikor december első hetében. Amint tudok majd konkrétumokat, kiírom a Clandestino Facebook-falára!

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05