prae.hu

 

Szilvay Máté
Közel tőlem, távol hozzám

Ott állsz bambán, nézlek
Érzelmeim görbetükrén át,
Visszaverődnek a benyomások
Emlékmontázs, képzettársítás.
Más volt még az ezredfordulón
Lelki magzatként lebegni
Sok víz lefolyt a Dunán
Közel tőlem, távol hozzám.Kritika

Péczely Dóra
2007. 01. 16. 02:12

Tisztelt Szerző!

Talán megbocsátja nekem, hogy az alábbi kritika kezdete rendhagyó lesz. Mindenki mástól is elnézést kérek, de ilyen már régen nem történt velem, ami ennek a versnek az utolsó sorát olvasva. És talán hasznu(n)kra válik az alábbi pár soros beavatás: a véreskezű kritikus lányregényes múltjába. Tehát midőn a címet elolvastam, valami megmozdult bennem, és mire a vers végére értem, már beugrott, mit is írtam én versként hasonló életkorban, hasonló a témában. Szerencsére a többi kéziratok már nincsenek meg abból az időből, és nagyon kevésre emlékszem fejből, tehát nem kell attól félni, hogy ezt a merényletet rendszeresen el fogom követni. Például a cím már elő sem jött, az most találtam ki. :-)

Ektoszkópia

Távol a tengertől, messze az embertől,
magamban magammal,
magamba harapva,
időtlen ideje,
csak ülök egy széken.


A szerző nyolcsorosa, a Közel tőlem, távol hozzám viszonylag sűrű szöveg, emlékmontázs, melynek fő témája az idő és a hely fogalmisága a szubjektum spektrumán át. Az egyén, aki távolságtartással kezeli ("bambán", "görbe tükrén" ez utóbbi egyébként így írandó helyesen, külön, kivéve, ha a szerző már a tudatos nyelvrontás állapotában leledzik) az érzelmektől való meghatározottságát, a jelen szituációját az emlékezés fonalával vezetve szinte múltba fordítja. A individuum múltja letisztultan, értelmezetten megjelenő állapot: "Lelki magzatként". Ebből a pozícióból egyenesen következik az utolsó sor paradoxona.

Kissé direkt, de érdemleges próbálkozás ez a vers, mely magába próbálja sűríteni az emlékezés, illetve a jelen és a múlt szemlélete és állapota közti éles különbség definiálását. A szöveg nyelvezete inkább fogalmi, mint költői, de jól bánik a különböző stílusrétegekből való szavak keverésével.Kommentek:
Közel tőlem, távol hozzám
nyomtatásnyomtatható változat
cikk ajánlásakötelező ajánlása
szólj hozzászólj hozzá!
Megosztásmegosztás  Megosztás
írok a szerzőnekírok a szerzőnek

feltöltés ideje: 2007. 01. 05. 19:55
keletkezés ideje: 2006. 12. 18.

_

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05