prae.hu

 

Smiló Dávid
Magunkról röviden/hosszan

Értelmező prae szótár.

Próbálok hatni. A nagyképzőnek nem kellek. Csak én írok, a versemnek hőse: semmi. Egy test, egy lélek vagyok. Szeretném magam megmutatni. Egy, a dolgok mélyebb értelmét kereső fiatal vagyok. Miközben szeretek és békét teremtek. Tipikus művészlélek vagyok. A mammon volt anyám ükatyja. Magamban és magam körül. Más költők – mi gondom ezekkel?
A szépre, a jóra és mindenre ami érdekes. Kurva jó vagyok egy személyben. Az a "baj" velem, hogy túl sok minden érdekelJ(hihi). Sajnos soha sehol nem volt módom tanulni. A korláttalan természet vadvirága vagyok én. Kifejezni igyekszem magam és személyiségem. Kolozsvár. Mindemellett boldognak lenni. Ha illet babér, lesz aki osszon. Próbálok jó ember lenni. "Jobb kinyílni ma, mint egy rózsa. De jaj nem tudok így maradni. Valamint próbálok tömör lenni. Vak sötétben fény vagyok. Az apró dolgokért is rajongani tudó poéta. Nyitott vagyok mindenre. Mint holnap elhervadni, mint egy gerbera". Magamnak túl nehéz terű vagyok. Az úgyis ismer. Szeretem a természet filmeket. A szívem egy nagy harangvirág. Hogy látva lássanak. Jaj én vagyok az ómega és az alfa. Eddig nagyképű voltam. Ha lelkem elég vagy felragyog. Megélek mindent. Csak én bírok versemnek hőse lenni. Anyátok. Nyirbáljatok üvegházak satnya sarjadékain. Alkotni és gyarapítani. Költő vagyok – mit
érdekelne engem a költészet maga. Én!! Aki nyitott a világra.Kritika

Péczely Dóra
2007. 01. 29. 15:15

Tisztelt Szerző!

Leszögezem, Magunkról röviden/hosszan című szövegét itt és most kizárólag szépirodalmi objektumként fogom kezelni. (Egyébként meg írok majd e-mailt.)

A fenti szöveg, egy prózában írt ars poetica és Curriculum vitae, megejtő elegye a vallomásnak, az öniróniának és a "lelki önéletrajznak". A fiatal elbeszélő (helyenként darabosan) ötvözi más költők verssorait önmeghatározásának verbális megnyilatkozásával, de humoros például ennek kijátszása a "Szeretem a természetfilmeket. / A szívem egy nagy harangvirág." mondatokban.

A nyitómondat rövidsége jó indítás, és a folytatás is szerencsés: az eszmei cél és a hétköznapi kudarcok ütköznek össze. Sajnos, nem értem, mi az a nagyképző, de gondolom, ez egy konkrétum az elbeszélő történetében, mely a folytatásból majd kiderül. :-) Szintén nehezen megfejthető "Az úgyis ismer." megnyilatkozás. A szöveget alkotó egyszerű mondatok erős teret hoznak létre, de hiányzik a koncentráció, a valódi átgondoltság, a próza líraisága, melyet a stílus megkövetelne.

Zavaró a "nyitottság" redundanciája: vajon miért adja a szerző ezt legfontosabb tulajdonságként szereplőjének? A világnak kell nyitottnak lenni vagy a költőnek, ez itt a kérdés.Kommentek:
Magunkról röviden/hosszan
nyomtatásnyomtatható változat
cikk ajánlásakötelező ajánlása
szólj hozzákommentek száma: 2
Megosztásmegosztás  Megosztás
írok a szerzőnekírok a szerzőnek

feltöltés ideje: 2007. 01. 25. 22:26
keletkezés ideje: 2007. 01. 01.

_

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05