prae.hu

 

ralpa
Pizza! Világos?!

Most pedig elmondom Nektek, mi közünk is van nekünk jó (?) magyaroknak a jó (?) taljánokhoz. Mert nemzeteink között a kapcsolat mélyebb és filozofikusabb, mint az elsőre hinné az ember. Mélyebb, mint Ludas Márton hivatásos visszavágó és Döbrögi méltóságos elszenvedő egyharmada. Filozofikusabb, mint Trieszt hovakerülése.
Érdekel? Nem? Nem baj. Olvassátok!
Az elmélet roppant egyszerű. Van az a kerek valami, amit úgy neveznek pizza. Ez úgy készül, hogy az ember fogja magát és mindenféle növényi és állati és kétes eredetű alapanyagot összekever, összegyúr, majd a gombák kényére-kedvére bízza egy erjedésre meleg helyen. Ha a gomba barátilag viseltetik irányunkban, szépen reakcióssá válik. Ha kel, ha nem.
Boldogságunk ekkorra már nem ismer határokat. Éhségünk? Éhségünk pedig boldogan határtalan. Türelmetlenül fogjuk a kétszer akkora pasztát és akkurátusan – lehetőleg – kerek tepsibe nyújtjuk. Ízlésünk diktáltatja velünk, hogy vastagon, avagy vékonyan szeretjük mi azt a hordozót. Ha vékonyan, vékonyra, ha vastagon, vastagra nyújtsuk, mert ellenkező esetben ízlésünk diktántyja csorbát szenved.
Tegyük fel, úgy gondoltuk legyen vékony. Módjával és rendkívül szakszerű arccal heveny paradicsomutánzatot kanyarintunk rája. Ha paradicsomutánzatunkban sok az E, akkor boldogok lehetünk, mert szervezetünk olyan elengedhetetlen kiegészítőkhöz juthat, mint például a sűrűséget szabályozó szerek (e nélkül az ember híg lészen, mint a medúza,…), esetleg a tartósítószerek (…vagy könnyen romlandó).
Eztán jön a lényeg. A FELTÉT! Mert abban kiegyezhetünk, hogy feltétel nélkül még egy fegyverletétel is zavarba ejtően kiábrándító. Világos?Kritika

Pollágh Péter
2009. 02. 24. 17:00

A cím, ahogy az előző ralpa-írásnál, itt is tetszik.

De hogy ez az írás, micsoda, illetve mi szeretne lenni, azt ismételten nem értem. Nyilván szórakoztatni akar, de valahogy ez megmarad az igény szintjén. A maga keltette elváráshoz nem képes felnőni. Élőbeszédet szeretne ötvözni iróniával, abszurddal, minderre ráöntve egy kis társadalmi-politikai szószt. De nekem egyelőre még nem elég ízletes, s nem elég tiszta, logikus.

A feltét – feltétel nélkül: már a gyerekkoromban is egy szakállas vicc, szójáték volt. Bíztatom a szerzőt a nagyobb igényre s nagyobb önkontrollra.
Kommentek:
Pizza! Világos?!
nyomtatásnyomtatható változat
cikk ajánlásakötelező ajánlása
szólj hozzákommentek száma: 1
Megosztásmegosztás  Megosztás
írok a szerzőnekírok a szerzőnek

feltöltés ideje: 2009. 02. 24. 12:01
keletkezés ideje: 2008. 01. 28.

_

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05