prae.hu

 

Magyar Csaba
Elégtétel

Halmosi, a volt humánerőforrás igazgató, vagy negyed órája figyelte a kövezetre boruló koldust. A karjait előrenyújtó, tenyereiből kelyhet formáló mozdulatlan asszony a járókelők többségéből szánalmat, másokból viszolygást váltott ki.
Halmosi nem dőlt be a póznak, sőt egyre fokozódó ellenszenvet érzett. Hiszen ő maga is nehéz helyzetbe került, amikor néhány hónapja váratlanul megváltak tőle.
Több mint nyolc együtt végigdolgozott év után mindössze annyit mondott neki a cég vezetője, hogy racionalizálni kell a költségeket. Halmosi heteken keresztül hívogatta az ismerőseit, mire ráébredt, esélye sincs. Akár az eredeti szakmájába is visszament volna, de mindenütt elutasították. A volt igazgató rohamosan veszített az önbecsüléséből. Többniyre csak céltalanul lődörgött a városban.
De a koldulás az más, ahhoz mindent fel kell adni. Vagy az is lehet, csak hatásvadász színházi produkció az egész. Mint ezé is itt.
Halmosi nem bírta tovább, a télikabátja alá beszivárgó jeges levegőtől amúgyis fázni kezdett. A földön térdeplő asszonyhoz lépett.
- Jól figyelj – mondta a rongycsomónak. Megpróbált uralkodni magán, hogy ne remegjen a hangja.
- Kapsz tőlem egy tízezrest, ha megnyalod a kezem. Ahogy elnézem, két nap alatt sem jön össze ennyi. Egy perced van rá, hogy megcsináld. Hallod? – fejezte be a kesztyűjét lehúzva. Gyomra összeszorult az izgalomtól. A kolduson nem látszott, hogy megértette.
- Harminc, harmincöt, negyven, negyvenöt... – tagolta a férfi, aztán egyszerre érezte, az asszony megragadja a kézfejét, majd lassan végignyalja.
- Rendben – húzta el a karját Halmosi. Nem bírt a lábánál térdeplő náre nézni. – Megkapod a pénzed.
 
Miközben a koldus tenyerébe gyűrte a tízezrest, hetek óta először ismét embernek érezte magát.
 
Kritika

Sopotnik Zoltán
2010. 07. 22. 10:54

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Ismét minimál próza Magyar Csabától, pontos, rövid mondatok semmi túlspirázás, semmi elveszés a részletekben. Az ötlet: a kirúgott menedzser megnyalatja a kezét az utcán egy szerencsétlen, vagy annak látszó koldussal, nem rossz, viszont én az érzem, mintha az író úgy általában túl szeretne gyorsan lenni a dolgokon és kész. Az hogy az ötlet jó, még nem feltétlenül jeleni azt, hogy az írás sikerült – legalábbis szerintem.

 

A koldussal ott még lehetett volna mit kezdeni, pláne, ha a főhős csak színpadias gesztusnak véli az utcán koldulást. Egy ütős párbeszéd sokat dobna rajta, vagy valami csavar, hogy a koldus valójában valaki más, mit tudom én, angyal, egy régi szerelem, Kafka, egy részeg miniszter, lehetnek még sokkal jobb, és váratlan panelek.

 

Ha ezek meglennének egy igazán jó kortárs szöveg nyaldoshatná az írója kezét.

Kommentek:
Elégtétel
nyomtatásnyomtatható változat
cikk ajánlásakötelező ajánlása
szólj hozzászólj hozzá!
Megosztásmegosztás  Megosztás
írok a szerzőnekírok a szerzőnek

feltöltés ideje: 2010. 04. 19. 18:17
keletkezés ideje: 2010. 04. 19.

_

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05