prae.hu

 

Balázs Zoltán
Volt egy kis repülőnk

szöveg letöltéseKritika

Sopotnik Zoltán
2011. 11. 13. 17:05

Igazán izgalmas szöveg ez a Vol tegy kis repülőnk. Távoli. Nem adja egykönnyen magát, ezért pesze még szerethetőbb. Közeli.  Nem adja könnyen magát ebből a nézőpontból sem, de így is. Nekem a harmadik bekezdéstől működik, az első kettőt ki is metszeném javító-szikémmel.

Ezeket:
Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

"Most, már tudtam: volt egy kis repülőnk. Nem mintha azóta nem volna meg. De most arra a bizonyos azutánra gondolok, mikor ezt elmesélhetem neked, és nem olvasod, hanem hallgatod. Mielőtt elkezdeném, hallgass meg: Ha haza mentek — mint a kis repülőnk, amiben pilóta volt, és kifele néz, és állandó készültségben van — nézzetek egymás szemébe. De elég, ha egyedül. Kérd meg a szomszédot, hogy jöjjön át, akit alattomosan magad mellé ültess, hogy lehessen szomszédod. Legyen szóval így, hogy páros a társtalanság és irigy a találkozás, mert kettő már a tekintetet félti.

 

            Szóval van ez a "Volt egy kis repülőnk…" És azért a miénk, mert egymás szemében fedeztük fel. Nekem van nevem, neki, a nevét nem mondom el. Egy alacsony asztalon állt a gép, ahogy kerekein állni tud egy ilyen. Úgy, ahogy egymás szemébe hosszan tud nézni két nő: mereven. Állt akár két férfi, ahogy minden elvi lehetőség meg volna rá, de gyakorlatilag megközelíthetetlen távolságra vannak egymástól. A férfinak és a nőnek több a lehetősége egy találkozásra, de persze csak lehetőségeik vannak a megértésre."

Plusz, azért ez a két mondat fájdalmasan nem érthető:

"Kérd meg a szomszédot, hogy jöjjön át, akit alattomosan magad mellé ültess, hogy lehessen szomszédod. Legyen szóval így, hogy páros a társtalanság és irigy a találkozás, mert kettő már a tekintetet félti."

Tessék?
A kontroll vesztés fényes esete forog fenn.
A többi viszont költészet.
Feszített ,pontos mondatok, és a titok végig a sorok között.
Valami megperzselődött izgalom.
Fantázia.

El is kérem a Prae prózarovatába, a szerző jelentkezzen, kérem.
Kommentek:
Volt egy kis repülőnk
nyomtatásnyomtatható változat
cikk ajánlásakötelező ajánlása
szólj hozzászólj hozzá!
Megosztásmegosztás  Megosztás
írok a szerzőnekírok a szerzőnek

feltöltés ideje: 2011. 05. 05. 21:40
keletkezés ideje: 2011. 04. 11.

_

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05