prae.hu

 

Horváth Márk
Keletnyugat

 Arra nem járnak autók. Húsz éve még baromnak tartottak volna, amiért a szlovén határtól befelé sétálok, ma meg erre van az egyetlen ésszerű úticél.
Égnek szegezett hüvelykujj, glória a köröm fölött, Doppler-effektus a gyakorlatban. Csavargók fáradtsága nem fog a robbanómotoron.
Hajnalra kell odaérnem, még a busz előtt, hogy igazam legyen.

Azt mondta, szervkereskedők. Hogy elkapnak, aztán irány Ukrajna. Darabokban.
"Legalább arra visznek, amerre vagy."
Ha tudnák, hogy kihagy a szívem, biztosan itthagynának. Másodosztályú test vagyok, csont és bőr és szőr meg köröm. Különben ez árukapcsolás. Beteg vesét beteg vese helyére, élettartam-garancia, míg tart az élet. Reklamáció kasszától való távozás után nincs. Ha tudnánk sem.
De ezek itt rendes népek. Felvettek, aztán kitesznek majd. Mára lejárt a műszakuk. Utánuk feltört sírok, ölükben teli hűtőtáskák. Jég és csonka lelkek szaga. Arcszesz. Meg az izzadt reménykedés, hogy most ott talállak.

Annyira nincs messze ez a messze. Debrecennél tovább amúgy sem mennek az utak. A gyerek haza vár. Mi tagadás, én is. Jó volna már lecserélni az ágyneműt, mert azóta az van fent. Négyszázhuszonhárom napja, kilenc órája és két perce.
Elvétve még most is előfordul itt-ott egy hajszálad. A minap például a párnádon, de nem bántom. Ha azt elveszem, úgyis előkerül máshol, másvalami.
Néha olyan, mintha el sem mentél volna. Néha meg csak onnan tudom, hogy látlak még, mert azt mondtad.

//–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-
(Utólagos elnézést a szöveg hosszáért, tudom, hogy elsősorban verseket szeretnél itt látni, nem kisprózát. Mindazonáltal köszönöm a türelmet.)Kritika

Sopotnik Zoltán
2014. 01. 19. 16:38

Érdekes lírai részlet, mondjuk egy Dexter film-szerű forgatókönyvből, egy erős, látomásos töredék: "Égnek szegezett hüvelykujj, glória a köröm fölött, Doppler-effektus a gyakorlatban. Csavargók fáradtsága nem fog a robbanómotoron.
Hajnalra kell odaérnem, még a busz előtt, hogy igazam legyen." Megvan benne a feszültség, még a főhős tekintetét is elkapni egy pillanatra. Bár mozgunk azért a giccs felé is: "Utánuk feltört sírok, ölükben teli hűtőtáskák. Jég és csonka lelkek szaga. Arcszesz. Meg az izzadt reménykedés, hogy most ott talállak." A címen gondolkodom, hogy mennyire jó. Egészében, lehetne egy fragmentumokból építkező magyar krimi valahányadik fejezete.Kommentek:
Keletnyugat
nyomtatásnyomtatható változat
cikk ajánlásakötelező ajánlása
szólj hozzászólj hozzá!
Megosztásmegosztás  Megosztás
írok a szerzőnekírok a szerzőnek

feltöltés ideje: 2012. 10. 27. 12:55
keletkezés ideje: 0000. 00. 00.

_

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05