prae.hu

 

Nagypál István
Álarc mögé rejtőzveteljes méretű kép letöltése


Kritika

baglyas erika
2007. 02. 04. 22:09

Tisztelt Alkotó!


A kép sok mindenről beszél. Félbeszabott szimbolikus jelentések a rajz két oldalán. Óra, harang, de ezek is rejtőzködnek, mint a képen szereplő gavallér.

Az alkotó csuklóból kaszabol a vonalakkal. Nem tudja őket koncentráltan elindítani, se megállítani. A koncentráció egyik fokmérője lehet, ha az ember azt teszi le a papírra, amit szeretne. A toll nekifekszik a papírnak, nyomatéka van, az alkotó határozza meg, mekkora. A kéz viszi a vonalat, és a megfelelő pillanatban megállítja, lassan elhúzva, elvékonyítva a szerencsétlent. Vagy megtorpanva, megszüntetve azt. Egyetlen vonalról illetve egy vonal mibenlétéről órákig lehetne beszélni, nagy a lehetőségek tárháza. Nagy gazdagság van bennük, érdemes az első vonalat például megfigyelni. Vagy a másodikat, és a harmadikat, és így tovább. A vonal nem csak egy vonal. A négyzetrácsosra befirkált háttér előtt lufi test. A kalap az illető feje fölött lebeg tíz centiméterre. A képen lévő gavallérunk nem áll meg így a lábán. A szénaboglya, mint háttérkitöltő eszköz használata nem mindig hasznos, bár előfordul, hogy igen, de ez a képtől függ, hogy milyen viszonyban van a kép többi részével.

A kép egésze egyformán indulatból (vagy nemtörődömséggel) van megoldva, nincs rajta egyetlen részlet sem, amin elidőzne az ember tekintete. Végigmérjük, és elunjuk. Például a virág a gavallér gomblyukában vagy az arc részlete ilyen lehetne. Egy rajzot megnézve megállapítható, hogy melyik az a részlet, ami az alkotót a leginkább érdekelte. Az a részlet különbözik a többitől. Ezen a képen nem találok ilyent. Egyetlen átgondolt részletet sem. Se az alak, se a kidolgozottság nincs megoldva. Ebből olyasmire lehet következtetni, mintha a rajzolót nem is annyira ez a kép érdekelte volna, csak hogy valami megszülessen. Talán a rajzolás aktusa, ugyanakkor ebben az esetben a rajzolás mikéntjében sem látom az örömet, inkább az elkeseredést és indulatot, bár ezekből születtek már remekművek.

S még valami, ha a kép jobb alsó sarkában lévő bonyolult és látványosra sikeredett aláírásnak szentelt időt is a képre fordítja, lehet, hogy visszanyer valamit abból a gondoskodásból, amit a képbe fektetett. Ha javasolhatok valamit, csak annyit: legyen több türelemmel és figyelemmel, először is önmagával szemben, azután azzal, amit létrehoz.Kommentek:
Álarc mögé rejtőzve
nyomtatásnyomtatható változat
cikk ajánlásakötelező ajánlása
szólj hozzákommentek száma: 3
Megosztásmegosztás  Megosztás
írok a szerzőnekírok a szerzőnek

feltöltés ideje: 2007. 01. 03. 15:20
keletkezés ideje: 2005. 07. 01.

_

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05