prae.hu

 

Fónagy Judit
Jolly Rogerteljes méretű kép letöltése


Kritika

djurmano
2008. 03. 29. 13:14Kedves Judit,


Elnézést a kellemetlen rekordért, Te várakozol legrégebben a válaszra.

Linót metszeni többek között azért izgi, mert folyamatosan éles döntésekre kényszeríti az embert - fekete-fehér, igen-nem. És ezek a döntések nálad igen jók: szép a pozitív-negatív foltok ritmusa, szépek, ahogy feloldódnak bennük a formák, például, ahogy a vitorlák motívuma folytatódik a felhőkben. Profi a kompozíció is, annyira, hogy felébred bennem a gyanú, sajátod-e a motívum, vagy találtad valahol. (Ez csak kérdés.) Engem a kép igencsak emlékeztet a XIX. századi könyveket illusztráló fametszetekre.

És emlékeztet saját gyerekkoromra. Akkoriban mindenáron kalóz akartam lenni, állandóan hajókat rajzoltam, és csak azt nem értettem, hogyan fogom megtalálni a helyemet a 20. század hétköznapi forgalmában, ahol a lehetséges közlekedési alternatíva a kékfelhőben úszó pöfi Trabant hátsó gyerekülése vagy a fagyiszínű, tengelytörött műanyag tricikli volt. De hogy jön ide az én gyerekkorom, mikor most Rólad van szó?

Úgy, hogy ez a kérdés mindenkit érint, aki hajlamos a romantikus elvágyódásra, és tényleg nehéz megszokni, hogy a saját, nem éppen esztétikai élményektől terhes exszoc-univerzumunkra koncentráljunk. Én John Cage-től egyet megtanultam: az ember ne foglalkozzon olyan kultúrával, amihez finoman szólva is semmi köze.

Ez nem azt jelenti, hogy ne tanulmányozzuk más korok történelmét, életszemléletét és vizuális megnyilvánulásait. Sőt, ez szinte kötelező. Készítsünk stílustanulmányokat, válasszuk témának a tőlünk térben és időben távolit, tágítsuk ezzel is saját perspektívánkat - de a legélesebb kérdés mindig az, mennyit bírunk mindezekből magunkra vonatkoztatni. És ezt a kérdésfelvetést nem látom a munkádban. Persze, könnyebb helyzetben lennék, ha még pár alkotásodat megnézhetném a portfóliódban, mert egy kép nem kép, véleményt alkotni is nehéz így (hogy a szokásos nyafogásommal jöjjek).

Egyébként, ha szép hajót akarsz látni, látogass el Greenwhichbe, ahol a Temze partjára kivontatva megtalálod az egyetlen még létező teaszállítót. Korának leggyorsabb hajója volt az 1869-ben épült Cutty Sark. Ha arra jársz, ne hagyd ki!

És végül egy apró technikai dolog: ha lefotózod egy melód, érdemes odafigyelni, hogy a képre csak a kép kerüljön - falrészlet, vakolathullás, átmászó pókocska nem kell. Ha mégis kell, nem árt, ha a fotó széle párhuzamos a képed szélével. Na jó, a pókocska csak vicc volt. Viszont a fotó nem éles, ami baj.

További jó munkát,
AnnaKommentek:
Jolly Roger
nyomtatásnyomtatható változat
cikk ajánlásakötelező ajánlása
szólj hozzákommentek száma: 1
Megosztásmegosztás  Megosztás
írok a szerzőnekírok a szerzőnek

feltöltés ideje: 2007. 02. 23. 20:59
keletkezés ideje: 2006. 12. 01.

_

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05