prae.hu

 

Árvai Ferenc Ödön
Mészáros Balázs & Árvai Ferenc Ödön - A torzszülöttzene letöltéseKritika

Danczi Csaba László
2007. 01. 27. 14:37

"Én már torzszülött vagyok, én már el nem ronthatom" - könnyű így kezdeni, ilyen pökhendi módon, ilyen magabiztosan!

A magyar pop-zenében hosszú hagyománya van az "ének ‚egy szál’ gitár kíséretében" műfajnak. E műfaj egyik vállfaját számomra Cseh Tamás (és orosz pandant-ja, Viszockij) személyesíti meg, aki zenésített verseket énekel: a verseket maga írja (mint Viszockij), illetve kortárs költővel iratja (Bereményi Géza). Mások ünnepelt költők verseit zenésítik meg: ezekben a vers (és a zene) viszi az előadást, az előző vállfajban azonban az előadó személyisége a döntő. A torzó háromszögelési pontjainak Cseh Tamás Műcsarnokát (1981) és az Európa Kiadó Popzenéjét (1987) érzem.

Zavar, ha azt hallom, hogy az énekes bizonytalan, amikor bonyolultabb akkordok kísérik. A torzszülött esetében az az érzésem támad, hogy az énekesnek külső támpontra van szüksége a hangmagasság kiénekléséhez, ráadásul a bonyolultabb harmóniákból nem hallja ki az alaphangot.

Ebben a műfajban a kíséret általában - valószínűleg éppen a bizonytalanság elkerülésére - egyszerű, dallamos és ismétlődő harmóniákból építkezik. A bizonytalanság rontja még a karizmatikus személyiségek átütő erejét is, és ezért kontraindikált: az ének - te jó ég, miket mondok! – inkább legyen hamis, mint bizonytalan. A kíséret legyen egyszerű, vagy - ha akarják - bonyolult, csak legyen profi! A torzszülöttben elmosódnak a ritmusok, szétcsúsznak a szólamok - miközben azért hallani, hogy akik játszanak, azok jól játszanak.

Talán a torzszülöttség konceptuózus eredménye, de az első, széteső átvezetés után egy olyan hosszú szünet "vezeti be" a záró szakaszt, hogy a hallgatónak az a - kissé szarkasztikus, ám mégis megkönnyebbült - érzése támad, hogy vége a számnak. A zenészek azonban szántak még némi időt a szétesésre.

A - számomra, aki nem irodalmár vagyok - modernizált és poposított csehtamásos szöveg prozódiája a klasszikus fül számára zavaró. Aki azonban hozzá van szokva az ilyen
"csacskaságokhoz", az felismeri benne a korrajzot és a - némi világnézettel nyakon öntött - életérzést. Igazi értelmiségi pop, á la Európa Kiadó és még sokan mások.

Szóval nem tudom, hogy minek tekintsem ezt az alkotást: koncept-artnak, azaz egy zseniális, ám rendkívül nehezen emészthető forma-zavarnak? Vagy egy két hagyományt (Cseh Tamás és Európa Kiadó) ötvöző, ám még fiatal pop-sztár-csapat szárnypróbálgatásának? Úgy hallottam, hogy undergroundnak minősül ma az Európa Kiadó. Úgyhogy fontoljátok meg a befektetést és alapítsatok inkább tini-bandát. Ha azonban rászánjátok magatokat a nehezebb útra, akkor még rengeteg gyakorlásra és - főleg - összeszokásra van szükségetek, hogy életben maradjatok.Kommentek:
Mészáros Balázs & Árvai Ferenc Ödön - A torzszülött
nyomtatásnyomtatható változat
cikk ajánlásakötelező ajánlása
szólj hozzászólj hozzá!
Megosztásmegosztás  Megosztás
írok a szerzőnekírok a szerzőnek

feltöltés ideje: 2007. 01. 20. 23:48
keletkezés ideje: 2007. 01. 01.

_

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05