bezár
 

Portfóliók

Ismerd meg a Múlt és Jövő Kiadót

Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Múlt és Jövő KiADÓ
újdonságok

Szomory Dezső:
Horeb tanár úr


A Horeb tanár úr Szomory Dezső utolsó nagyobb, prózai munkája. Egy kisregényből és egy novella fűzérből áll.

A tehetségtelenségét a zsidóságból való kitéréssel kompenzáló kolléga feleségcsábító igyekezetéről szóló kisregényt és az elbeszéléseket a főhős személye kapcsolja össze, ez a Goldziher Ignácból, Vámbéry Árminból, Ernst Renan modelljeiből, (akiket az író személyesen is ismert, tisztelt,) és persze az író képzeletéből összegyúrt figura. Horeb tanár úr orientalista, ezen kívül Dél-Arábia kétezer év előtti viszonyainak, Salamon király és Sába királynője szerelmének elszánt kutatója. (Szomorynak van egy csak posztumusz megjelent drámája Sába királynőjéről, amint ezt a kötetünkben közölt, naplószerű jegyzete is mutatja: ő maga igen elmélyült e történetben.)
A nevében is a zsidó egyetemességet megtestesítő Horeb professzor (Horeb hegyén vette át Mózes a törvénytáblákat), aki zsidósága miatt nem kap katedrát az egyetemen, - az író szócsöve; kései bölcsessége, filozófiája, s persze roppant műveltsége, helyzete érzékeltetésére.

A könyv először és utoljára 1937-ben jelent meg. Szomory lírájának szecessziós jellege ebben a műben azonosul témájában és a maga érzékiségében is a stílus ihletőjével: az orientalizmussal.

Mily félelmetesen sokat tud az írás titkáról is. Ezek a vallomásai a legmegrázóbbak. Ôszinte, mert az író bevallja, hogy világszemlélete mûvészetközponti. Engem az is megindít, hogy lépten-nyomon tömjénezi, bálványozza önmagát. Pontosan egy véleményen vagyok vele. Ha többet mondana, azt is aláírnám.

Kosztolányi Dezsô, 1927

A kifejezés tehetségének ez a pazarló gazdagsága lenyûgözi az olvasót. Minden pillanatban készen állok a meglepetésekre, a csodálat felkiáltásával üdvözlök képeket, jelzôket, egész képtömegeket, melyek oly bôségesen pazarlón, egymást lökdösve tolakodnak, mintha szerzôjük félne, hogy a végtelen választékot fel sem tudja sorolni mind, s aggódik, hogy valamit kifelejt.

Márai Sándor, 1929
„Nincs mindenki a világon, aki megszületik” – mondja Horeb tanár úr címû csodálatos regényében Szomory Dezsô.
Kertész Imre, 2006

ár: 2700 Ft
315 old.
125x180mm


Heller Ágnes : Sámson
Eros és Thanatosz a Bírák könyvében

Heller Ágnes érdeklôdése a Biblia felé fordult. Elôzô könyvében (Ímhol vagyok. A Genezis könyvének filozófiai értelmezései) a Teremtés könyvével, azaz a lét kezdete nagy kérdéseivel foglalkozott. Áttekintette a filozófiatörténet legreprezentatívabb szerzôinek olvasatait, s összegzésként a sajátjával is megismerkedhettünk.
Sámson könyvében a különös drámai figura és szerelmi történet köti le a figyelmét. S noha Heller Ágnes megközelítése a filozófusé, ezúttal a mŰvészi feldolgozások (interpretációk) elemzésén keresztül bontja ki a hôs bonyolult jellemének s kapcsolatrendszerének oly sokszínû „olvasatait”. S miközben végighalad az egyes mûvészeti ágak Sámson-reprezentációján, sokat tanulhatunk magukról a mûfajok mibenlétérôl is. A képzômûvészetben Rembrandt festményeit emeli ki, az irodalmi interpretációkban Milton drámáját, a zenében pedig Händel oratóriumáé a kiemelkedô szerep.


Ár: 2600 Ft
140x205 cm
210 old.


nyomtat


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés