bezár
 

Portfóliók

A maszáj nem muszáj

Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Érzelmek iskolája
Kenya és Svájc közt


A maszáj nem muszáj

Corinne Hofmann, elhagyva sváci élettársát, őrületes vágyat érezve egy törzsi díszeket hordó maszáj harcos iránt, állását feladva Svácba, Kenyába költözik szerelméhez. Az akklimatizálódás gyötrelmes, a maszáj férfi nem tartozik felelőséggel hitvese iránt, kóborol a dzsungelban, bolygók választják el érzelmileg és kulturálisan a két embert, ennek ellenére meghitt kapcsolat alakul ki köztük, Corinne Kenyában marad, vállalkozását Svájcban föladja, pénzét abba fekteti, hogy férjével egy ajándékboltot nyissanak Kenyában. A fizikai körülmények rettenetesek, a kunyhóban hüllők, madárpókok, nincs ivóvíz, elektromosság, tévé, rádió, Cd, a modern kor megannyi kelléke, van viszont maláriaveszély, hideg vízben kézzel mosott pelenkák sora, vízhordás vödrökkel, kecskehús minden mennyiségben, ez adja az egyhangú maszáj életmód alapját. Corinne küzd elfogadtatásáért, mindent megtesz a sikeres beilleszkedésért, meg kell küzdenie fanyalgó, értetlen európaiakkal, ami, majd ennél veszélyesebbé válik, az európai és kenyai törvények különbségei állandóan akadályokat gördítenek a vegyes házasság útjába, és fenntartásába.
A maszáj férfi és az európai nő szexuális kapcsolata sem kielégítő. Kenyában még érvénybe van a nők megcsonkítása, a női orgaznust nem is ismerik, náluk a szexus a családfenntartást szolgálja mindössze. Corinne tűr, ám, amikor megszületik közös lánygyermekük, annak jövője érdekében egyre élesebben fogalmazódnak meg fenntartásai. A malária miatt folyamatosan betegségekkel küzd, míg saját maga szerelme érdekében elfogadja a maszáj törvényeket, addig látja, hogy gyermekét, európai értelemben vett normális körülmények közt nem nevelheti meg normálisan. A szakítás nagyon nehéz a kenyai törvények, a maszáj hagyományok miatt, a nőnek nincs, aki segítsen, nem merik, ellenkezik hagyományaikkal, hogy egy olyan nőt támogassanak, aki el akarja hagyni urát és parancsolóját. Ráadásul érzelmi nehézségei is akadnak, tiszta és őszinte szeretet bontakozik ki közt anyósa és közte, és férje öccse is kiegyensúlyozottan fogadja a fejleményeket, hovatovább Corinne pártját fogja.
Szökniük kell Kenyából, idegőrlő szervezés és állandó jogértelmezési vita közben kell előkészíteni anyagilag és érzelmileg a visszautat Svácba, ahol a fiatal, csontsovány nőnek újra letelepedési és munkavállalási engedélyekért kell kuncsorognia, hogy ott élhessen, ahol korábban.
Rettenetes nehézségek, lelkiismeretfurdalás után, Corinne-nnak sikerül kislányával visszajutni Svájcba, támaszt talál saját édesanyjában, de másban aligha. A harmadik kötet az európai akklimatizáció regénye. A fiatal nőnek minden szokatlan a dzsungel után, a sok kocsi, a hideg, a hó, a meleg ruhák, a forró víz a fürdőszobában és az életet megkönnyítő konyhai, elektromos eszközök. Az akklimatizáció során Corinne-nak újra tanulnia kell, meghökkenten áll egy vasúti pályaudvaron, míg egy kamasz nem segít neki, hogyan kezelje ezt a közben létrejött jegykezelő automatát, amit Kenya előtt nem ismerhet.
Corinne két-frontos harcot vív, igyekszik a saját lábára állni, saját bérelt lakást keres, hogy saját Édesanyját tehermentesítse. Ehhez állás kell, kocsi, smink, új frizura, egy európai üzletkötő teljes fegyvertára, míg Afrikában maradt családjáról is gondoskodni akar, akiket kenyai fogalmak szerint dúsgazdagon hagyott ott, de a magára maradt, elkeseredett maszáj harcos tempósan kezdi elsörözni a reá hagyott, maszáj mértékkel mérve komoly vagyont, a kocsit és a boltot.
A háromkötetesre tervezett, sikeredett regénynek ez a leghalványabb darabja. Corinne Hoffmann szépprózai eszközöket alig használ, írásmódja a bloggerek közvetlenségéhez áll közel Pontosan ez a tárgyilagos közvetlenség avatja a hősnő sorsát heroikussá, mondandóját érdekessé.
Corinne Hofman: Búcsú Afrikától
[a]http://www.ulpiushazkiadó.hu[text]www.ulpiushazkiadó.hu[/a]

A maszáj harcos, a főszereplő szerelme birtokol bizonyos képességeket, amelyeket a fehérek világa megkövetel. Ez nem könnyű feladat fehér szerelmének sem, de ő ugyanazzal a kitartással harcol, amellyel a kenyai kihívásokat leküzdötte: sikerül új életet kezdenie a kislányával. De ez alatt az idő alatt sem feledkezik meg afrikai családjáról levélben tartja velük a kapcsolatot. Egy napon aztán visszatér, és letekint Afrika csúcsáról, a Kilimandzsáróról a kenyai fennsík végtelen messzeségébe...Az Afrikai szeretők c. bestseller szerzőjének új könyve.

Budapest, 2006

KerekesTamás


nyomtat


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés