bezár
 

Portfóliók

Hitchcock humora

Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hitchcock humora

Charlotte Chandler vállalkozott arra, hogy a nagy brit, később amerikai állampolgárrá váló Hitchcock életútját megírja. Ismereteit első kézből kapta, elbeszélgetett a nagy rendező élettársával, leányával, rendező kollégáival, filmcézárokkal, a közeli ismerősökkel. Hiteles portrét kaphatunk a kamerával író rendező életéről, munkásságáról. Közben miniportrékat kapunk a kor nagy színészeiről (Grace Kelly, Cary Grant, Montgomery Clift. Marlene Dietrich, Sophia Loren(aki nem volt a rendező számára elég szőke), Kim Novakról. Megismerjük munkafilozófiáját, vágási technikáját és tanúi lehetünk annak, hogyan áll a világ filmipara rá a némafilmről a hangos filmre, mennyiben tértek el a brit és az amerikai filmgyártási szokások, és mi történt a Hitler elől menekülő német filmszínészekkel. A kötet egyik legnagyobb erénye, hogy beágyazza a nagy rendező munkásságát a kortárs film-és képzőművészet világába, így ismerkedhetünk meg kapcsolatával, Salvador Dalival.
Groucho Marx, Federico Fellini és Billy Wilder életrajzírója, CHARLOTTE CHANDLER sok évet töltött Alfred Hitchcockkal, a világhírű filmrendező életéről és karrierjéről beszélgetve. Chandler e beszélgetések anyagából merít információkat, gyakran eddig titokban maradt tényelvet felfedve, és meglepő történeteket elmesélve. Találkozott Hitchcock feleségével, Almával, lányával, Pattel és rengeteg klasszikus filmes legendával, akik a mester filmjeiben játszottak.

A kiadó:

E könyvben megszólal Cary Grant, Ingrid Bergman, James Stewart, Grace Kelly, Joan Fontaine, Laurence Olivier, Michael Redgrave, Johv Gielgud, Gregory Peck, Henry Fonda, Tippi Hedren, James Mason, Eva Marie Saint, Kim Novak, Anthony Perkins, Janet Leigh és még sokan mások...
Az eredmény egy intim, de mindenre kiterjedő portré a különleges tehetségű művészről, alti 1920 és 1976 között a filmtörténelem talán legemlékezetesebb darabjait alkotta.
Negyedszázaddal a halála után Hitchcock jellegzetes munkái ma is azonnal felismerhető, egyedi alkotások maradtak, s filmjei milliókat szórakoztatnak napjainkban is. Chandler megmutatja számunkra az igazi Hitchcockot, a férjet és apát, a tréfamestert, az angol úriembert, a mozi mesterét.

A kötete át-meg átszövi a Mester egyéni, morbid, fekete humora, ebből válogattunk.
„Még a szex is kínos egy magamfajta alkatú ember számára, egyszerűen nem lehet hozzá elég villanykörtét lekapcsolni.”
„Sohasem lehetett enyém az a test, amit akartam, de büszke vagyok az eredményeimre. Azok átvitt értelemben magasak, karcsúak, jóképűek.”


Volt egy kínai hóhér, aki lefejezéssel dolgozott. Annyira jól csinálta, hogy amikor valakit halálra ítéltek, sokszor kérte, hogy ő lehessen a hóhéra. Elképzelhetik, hogy mennyire fájdalmas lehet a hanyagul, vagy félvállról elvégzett ilyen munka. Az egyik szegény pára, akit fejvesztésre ítéltek, fellépett a hóhér mellé, aki nagy precizitással el is végezte a halálos csapást-de nem történt semmi.
A férfi megszólalt: Kérlek, ne várakoztass!
A hóhér így szólt: Bólints!
A férfi úgy tett, és a feje lehullt.

Hitchcock rámutatott a pázsitos, füves terepre, amire kilátott Bel Air-i otthonából: -Ez mind az enyém -közölte tettetetten komolykodó hangon.
A hatalmasan elnyúló birtok egy golfpálya volt.
Nos, ha eddig nem ismerték, vagy nem szerették a Mestert, most itt az alkalom.

Kerekes Tamás

Charlotte Chandler: Ez csak egy film
Hitchcock életrajza
[a]http://www.jlx.hu[text]www.jlx.hu[/a]
Jokerex Kiadó, Budapest, 2007


nyomtat


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés