bezár
 

Portfóliók

Szerecsenmosdatás

Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egy új, hitelesebb Lucrezia Borgia kép?
Lucrezia Borgia új arca

A pápa lánya, népszerűségét elvesztve Ferrarában él, új férjével, don Alfonsóval. Hírnevét beszennyezi a gyanú, hogy méregkeverő. Nagyhatalmú bátyja, apja a „garancia”, hogy nem kell ezekhez az eszközökhöz folyamodnia, sugallja a legutóbb magyarul is megjelent történelmi regény szerzője. Ám meghal egy udvarhölgye, Bianca, és a gyanú újra feléled ellene, még a férje is őt vádolja a gyilkossággal, noha ő is a gyanúsítottak között lehetne. Lucrezia, hogy mentse saját hírét, hogy megakadályozza bátyja fegyveres beavatkozását, maga indul el, hogy megtalálja a bűnöst, és kutatni kezd, hogy a meghalt Biancának volt-e végrendelete, kinek fűződhetett volna érdeke az eltüntetéséhez. Törekvése maga mellé állítja a környezete egy részét, a másik része azonban suba alatt fenntartja véleményét. Hatvany Lajos tett egy mélyenszántó megjegyzést: A rágalom mindig igaz.
Roberta Gellis nagy elánnal veti magát a történelmi pletykák után és mutat fel egy, az eddigieknél lélektanilag indokoltabb Lucrezia Borgia-portrét.

Lucrezia 1480 ápr. 18.-án született Rómában. Rodrigo Borgia bíboros 49 éves volt ekkor. Leányát úgy neveltette, ahogyan előkelő reneszánsz hölgyeket szoktak eljövendő napfényes életükre előkészíteni. Megtanult franciául, spanyolul sőt görögül és latinul is, azonfelül zenélgetett, verselgetett és rajzolgatott. Szép hajadonná serdült, Pintarrichio állítólag róla mintázta Szent Katalin alakját vatikáni freskóján. A vállára omló aranyszőke hajsátor alkalmasint fodrászmesterségnek köszönhette a ragyogását, mert spanyol apától és olasz anyától csak sötét színűt örökölhetett.
Rodrigo Borgia-t, 1492 aug. 2-án megválasztják pápának. Felveszi a VI.Sándor nevet. Itáliában egy kézben szerette volna összpontosítani a hatalmat, természetesen a Borgiak kezében. Erre használta fel leányát...
Cesare, a fia volt az a személy akire a hatalom irányítását bízta. Az első kiszemelt vőlegény Giovanni Sforza , Pesaro kényurának fia, a hatalmas Sforza Család tagja. 1493 júli.12-én volt Lucrézia esküvője a Vatikánban. Ő 13, a vőlegény 26 éves.
17. éve virradt Lucréziára, amikor a Vatikánban ismét más szelek kezdtek fújdogálni. Giovanni feleslegessé vált, szabadulni kellett tőle. 1497 dec. 20-án a házasságot semmisnek mondták ki. Először ő reppenti fel a hírt, hogy exfelesége vérfertőző viszonyban élt apjával és testvérével.
Az új vőlegény, Alfonso, a nápolyi király unokaöccse volt. A házasságot 1498 júli. 21-én kötötték meg. Jól megférhettek egymással, mert 1499 nov. 1-én gyermekük született. A nagyapa tiszteletére RODRIGO-nak keresztelték. Don Alfonso ugyanúgy járt, mint előde, Giovanni Sforza. Cezare most a franciák szövetségét kereste és élesen szembefordult a nápolyi udvarral. Válóperről szó sem lehetett, mert a frigyből gyermek született, ezért Cezare egy egyszerű eszközhöz folyamodott, hogy Alfonsot kiiktassa, júli. 15-én, éjjel 11 órakor Alfonso a Vatikánba indult, hogy onnan elhozza feleségét. Álarcosok támadtak rá és összeszurkálták. Nem halt meg. Felesége ápolta és kezdett felépülni, de ezt Cesare nem nézte jó szemmel és augusztus 18-án meglátogatta sógorát. A szobából kiküldte testvérét és behívatta egyik századosát, aki azután megfojtotta a szerencsétlen lábadozót. Lucrezia panaszkodott bátyjának, mire augusztus. 30-án 600 lovas kíséretében Nepi városába kísérték.
Ezután apa és fia Ferrara felé kacsintgattak, hamarosan nyélbe ütötték a házasságot, Ercole fiával Alfonso trónörökössel. 1501 szept. 1-én aláírták a házassági szerződést Ferrarában. Ezzel egy új szakasz kezdődött a Borgia leány életében. Ercole halála után uralkodó hercegének feleségeként élte főúri életét, ragyogó udvart tartott fenn haláláig. Viszontagságos évek után halt meg 39 évesen, 1519. június. 24-én
Szetei Iván
A forrás Ráth-Végh István, Hatalom és pénz c. műve )

Roberta Gellis: Lucrezia Borgia és a mérgek anyja
Részlet a regényből

1502. április 4. Castel Vecchio, Ferrara, Lucrezia privát fogadószobája.
"- Megmérgezni? Miért? Miért akarna bárki is megmérgezni egy olyan ártalmatlan és együgyű nőt, mint Bianca Tedaldo? - Lucrezia levegő után kapkodott, arca holtsápadttá vált, bőre fehér volt, akár az áttetsző alabástrom.
- Meg akartad mérgezni - kiáltotta Alfonso d'Este -, mert a szeretőm volt!"
Ezekkel a szavakkal indul Roberta Gellis történelmi regénye, melyben a vádaskodó nem más, mint Lucrezia újdonsült férje, Alfonso, a ferrarai herceg fia, az áldozat pedig az egyik udvarhölgy, Alfonso állítólagos szeretője.
A pápa fattya, Lucrezia rémülten látja megismétlődni a Rómában történteket, ahonnan - éppen a gyilkosságok és rosszindulatú pletykák miatt - örömmel költözött Ferrarába. Hogy elkerülje a háta mögötti sugdolózást és a nyílt vádaskodást, Lucreziának csakis az a választása maradt: saját magának kell megtalálnia az igazi elkövetőt. Márpedig az idő szorít, s a méregkeverő gyilkos újra lecsap.
A 16. századi reneszánsz olasz udvarok szerelemmel és cselszövéssel, sötét intrikákkal, történelmi jelentőségű eseményekkel és figurákkal teli, összeesküvésekkel, árulásokkal, hazugságokkal alaposan átitatott mindennapjai egy igazi szakértő, Roberta Gellis szórakoztató elbeszélésében kelnek életre, miközben felgöngyölődik egy izgalmas, fordulatokban gazdag nyomozás fonala is.
Roberta Gellis középkori irodalomból és biokémiából szerzett diplomát, tíz évig kutató kémikusként dolgozott, míg végül íróként szerzett hírnevet történelmi regényeivel. Ismeri és érti tehát a méregkeverés középkori rafinériáit, ez hitelesíti regényét az események megtörténte után fél évezreddel is.
A történelmi regényeiről ismert írónő Lucrezia Borgia személyében a középkor egy igen érdekes, számtalan könyvben, és híres festők képein megörökített, titkokkal, rejtélyekkel övezett egyéniségének életét tárja elénk, írói fantáziájának teret engedve, de a valóságtól nem eltávolodva.
Lucrezia egy bíboros, a későbbi VI. Sándor pápa lánya, ami már önmagában is pikáns dolog, különösen, hogy apjának ő már a második gyermeke, akiket ráadásul a bíboros fel is vállalt, sőt nagyra törő hatalmi elképzeléseiben ügyesen fel is használt.
Lánya háromszor is férjhez ment, ami nem csak "figyelemre méltó", de szokatlan dolog is volt abban az időben. Természetesen, a volt férjektől nem peres úton váltak meg, így különösen titokzatos történetek, pletykák keringtek a család körül.
Könyvünk néhány nap eseményeit mutatja be, 1502 áprilisában, amikor Lucrezia Borgia már harmadik férje oldalán Ferrarában él, a hercegi rang várományosának oldalán.
A palotában, gyors egymás után, két váratlan haláleset történik. A feltételezett mérgezés után, férje, mindenki megdöbbenésére, Lucreziára tereli a gyanút. Ettől kezdve egy sokszereplős krimit olvashatunk, amiben a feleség a valóság kiderítésével próbálja tisztázni magát a kínos vádak alól. Fordulatos, eseményekben bővelkedő, kiszámíthatatlan forgatókönyv szerint bonyolódik a történet.
A könyvet a nyomozás önmagában is érdekessé teszi, de a mai olvasó számára a történelmi háttér, a kor hangulatának, szemléletének hű tükrözése jelenti az igazi élményt.
A főúri élet, a palota személyzete, a napi események, az öltözködés, az emberi kapcsolatok, az összefonódások bemutatása színpadiasan jól érzékelhető a történet olvasása közben.
A kötet egy könnyű, szórakoztató olvasmány, ami egyúttal egy olyan téma, egy olyan személy iránt kelti fel érdeklődésünket, ami további olvasgatásra, internetes "nyomozásra" ösztönzi a történelem iránt érdeklődőket.
[a]http://209.85.129.104/search?q=cache:y9g4JJ22_h8J:[a]http://www.utazaswebring.hu/kiado28.html+borgia+m%C3%A9rgek+anyja&hl=hu&ct=clnk&cd=13&gl=hu[text]http://209.85.129.104/search?q=cache:y9g4JJ22_h8J:www.utazaswebring.hu/kiado28.html+borgia+m%C3%A9rgek+anyja&hl=hu&ct=clnk&cd=13&gl=hu[/a][text]www.utazaswebring.hu/kiado28.html+borgia+m%C3%A9rgek+anyja&hl=hu&ct=clnk&cd=13&gl=hu[text]http://209.85.129.104/search?q=cache:y9g4JJ22_h8J:www.utazaswebring.hu/kiado28.html+borgia+m%C3%A9rgek+anyja&hl=hu&ct=clnk&cd=13&gl=hu[/a][/a]



Kerekes Tamás

Roberta Gellis: Lucrezia Borgia és a mérgek anyja
[a]http://www.tericum.hu[text]www.tericum.hu[/a]
sajto@tericum.hu

Tericum Kiadó, 2007
357 oldal
2870 Ft


nyomtat


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés