bezár
 

Portfóliók

Isten barátja volt

Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Jonathan Kirsch: Mózes élete


A Biblia meglepően nyers és szókimondó Mózes életének leírása során. A Biblia brutális őszinteséggel és hús-vér realizmussal rajzolja meg Mózes portréját. A Bibliából lényegében azt a benyomást kapjuk róla, hogy ugyanúgy született, ahogy mindenmás csecsemő, tökéletesen emberi szenvedélyek fogságában élt, és ugyanolyan ellentmondásos, tragikus véget ért, mint bármely emberi lény.
Ám ő a Biblia legtöbbet kísértett és kísértő alakja. Gyakran ábrázolják magabiztos hősként, azonban gyakran gyáva és kétségek kínozzák élete kulcsfontosságú pillanataiban. Jámbor és szelíd pásztor, ugyanakkor könyörtelen harcos is, aki vérfagyasztó kegyetlenségekre is képes.
Varázsló, csodatevő, örvényhozó, kinek igazságkódexe könyörületes, kivéve, ha a vele egyet nem értők megtisztításáról és megbüntetéséről van szó. Akármilyen lehetett az arca-a Bibliából nem derül ki-tény, hogy eltorzult vonásait hosszú élete utolsó negyven évében fátyol mögé rejtette. Ő Isten egyetlen barátja, akit mégis maga Isten ítélt tragikus halálra.
A kötet elsősorban azt mutatja ki, hogy az igazi Mózest elrejtették a manipulációk, amelyek néhol sokatmondó hallgatással, máskor meg a mulasztás vétkével burkolták be alakját. A vallásos hagyomány mind a judaizmusban, mind a kereszténységben kötelességének érezte, hogy Mózest tökéletesen jónak, jámbornak, méltóságteljesnek, odaadónak, igaznak és hősiesnek ábrázolja -és ezért nem hallunk a Szentírás azon szakaszairól, amelyben Mózes félénken, néha egyenesen gyáván viselkedik.
Mózes néha dühöng, mágiával kontárkodik, tisztogatásokat és inkvizíciókat vezet. Népeket irt ki, és felesel Istennek. Az igazi Mózes-az ismeretlen Mózes-sokkal teljesebb és idegenebb volt, mint amit nekünk látni engedtek, szögezi le az előszóban Kirsch. Mózesből gipszszent lett. Ő lett a törvényhozó, a vezér, a tízparancsolatot és magát az etikai monoteizmust elhozó próféta, szentje lett az iszlámnak, s ő lett a Messiás előhírnöke, sőt Jézus életének bizonyos kulcsfontosságú pillanatait az evangéliumok Mózes története újbóli eljátszásaként ábrázolják. A fáraó ítélete az elsőszülött izraelitákra megelőlegezi Heródes gyermekmészárlását, a Vörös-tengeren való átkelését egyes keresztény kommentátorok Izrael gyermekei szimbolikus megkereszteléseként értelmezi.
A fennkölt és szent Mózes minden korban és minden kultúráéban sikert aratott.
A terjedelmes kötet azonban közelebb hozza, érthetővé teszi az arcát eltakaró, talán szarvakat viselő, istennel társalkodó, de saját népe ellen forduló, népirtást kivitelező grandiózus Mózes alakját, akitől legalább annyira van félnivalónk, mint tisztelnivalónk.

Kerekes Tamás

A könyvből a hagyomány és a népi emlékezet ködén keresztül egy megkerülhetetlen jelentőségű, bonyolult, zavarba ejtő alak bontakozik ki előttünk. Jonathan Kirsch a tradíciókon, feltételezéseken, legendákon és történelmi tényeken virtuóz módon végighaladva alkotja meg a nagy törvényhozó életéről és koráról szóló beszámolót. A bibliai alak mögötti valós személy megtalálására irányuló erőfeszítések érthető módon gyakran kudarcot vallottak, így hálásak lehetünk annak a kutatónak, aki képes volt gyakorlatilag mindent összeszedni és elénk tárni, amit erről a különleges emberről valaha is gondoltak.

A kiadó:


Kirsch: Mózes élete
[a]http://www.goldbook.hu[text]www.goldbook.hu[/a]

info@goldbook.hu


nyomtat


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés