bezár
 

Portfóliók

Feldmár mesél

Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Feldmár András hazajött és mesélt

Magyar nyelvterületen, a boldog emlékezetű Freud és Ferenczi doktort leszámítva ( és az orvostörténész Benedek Istvánt), a leghíresebb terapeuta Feldmár Andárás. Ő nem pohárborogatásaival és bevállalásaival szerzett magának nevet, s hogy miért állnak sorban a Kanadából hazalátogató pszichiáter előtt, abból adunk egy kis ízelítőt.
„Mit akarok az első találkozáskor kommunikálni a pácienssel? Azt, hogy annak ellenére, hogy ő esetleg fél tőlem, én ártalmatlan vagyok. Ez nagyon érdekes. Angolul a szó a tapintatra a tact. A tactból jön a tactile, ami tapinthatót jelent. A tapintásról szól az angol szó is és a magyar szó is. A tapintat az azt jelenti, hogy szelíden fogok hozzá érni és nem vadul. Nem fogom faggatni, nem fogom forszírozni, hogy nekem csináljon, vagy mondjon bármit, tapintatos leszek. Tehát lassan és gyengéden fogom eltölteni vele azt az időt, amit ő velem akart eltölteni.
Aki nem tapintatos, és aki nem ártalmatlan, az árt. Még akkor is, ha hat doktorija van, és felírhat orvosságokat.
Van egy új film, amit most láttam, most mutatták be Vancouverben, Shortus a címe. Egy nőről szól, aki terapeuta. Szexterapeuta, és kiderül róla, hogy soha nem volt még orgazmusa. Másoknak viszont meg tudja tanítani, hogy azt hogy kell. Az egész film körülbelül két órás és arról szól, hogy tulajdonképpen mit kell megtanulnia ahhoz, hogy neki is legyen egy orgazmusa. Végül egy velőrázó orgazmussal végződik a film. Van a filmben egy jelenet. Nők és férfiak nagyon élénk szexuális balettett adnak elő. Szinte a falra másznak, leesnek, föntről, lentről, ahonnan lehet, rengeteget kiabálnak, sikoltoznak. Később megtudjuk, hogy tulajdonképpen csak megjátszották és színlelték az egészet, különben valójában csak ez is egy munka volt. És nagyon örültek, amikor vége lett. Erről azért be4szélnék egy kicsit, mert ha mondjuk holnap és holnapután mégsem tudnék i8tt lenni, mert meghalnék ma este, akkor a legfontosabb dolgokat most akarom még elmondani.
A nőnek a filmben azt kellett megtanulnia és azt tanulta meg, hogy ne színlelje az orgazmust, hogy ne színészkedjen semmit. Meg kellett tanulnia, hogyha unatkozik, elforduljon. Ha valami nem tetszik, akkor ne csináljon úgy, mintha tetszene. Meg kellett tanulnia azt, hogy ne színleljen semmit. Ha valami nem tetszik, akkor ne csináljon úgy ,mintha tetszene. Meg kellett tanulnia, hogy spontán és igazmondó legyen. Abban a pillanatban, amikor spontán és igazmondó lett, óriási orgazmusai lettek. Ez szerintem így van az életben. Nemcsak a szexualitásban, hanem az életben. Ha az ember dolgokat színlel, akkor az egész élete rettenetes munka lesz. Ötvenéves korukra már nagyon, nagyon fáradt színészek az emberek. Úgy ötven éves korig lehet színészkedni. Azután már nagyon elfárad az ember. Ha viszont az ember nem színészkedik, és két ember talál egy valódi kapcsolatot, akkor ez a kapcsolat nem fárasztó, hanem éltető. Van valami energia, ami megtölti azokat, akik valódi kapcsolatban állnak vele.

Kerekes Tamás

A kiadó
Feldmár András új könyvében negyven év tapasztalatából merítve meséli el legkülönlegesebb eseteit, történeteit. A Feldmár-műhely titkaiba kapunk betekintést: megismerhetjük rendhagyó módszereit, elgondolásait, a benne zajló folyamatokat egy-egy esettel, pácienssel kapcsolatban. A történetek teljes ívükben mutatják be, hogyan is zajlik, sokszor éveken keresztül, egy terápia Feldmár Andrással – s milyen eredménnyel zárul.
"Egy terapeutának - és szerintem mindenkinek - a legfontosabb dolog arra rájönni, hogy a másik végtelenül másik. Tehát nemcsak úgy, hogy nem olyan, mint én vagyok, hanem azt se lehet tulajdonképpen feltételezni, hogy megértem a másikat. Mert mit jelent megérteni a másikat? Az, hogy én megértelek téged, azt jelenti, hogy beskatulyázlak a már meglévő gondolataimba. De lehetséges, hogy még a színek, amiket te látsz, azok sem ugyanazok a színek, amiket én látok. Nagyon megrázó felfedezés, de szerintem igaz.

Hát akkor én mit csinálok? Nagyon prózainak hangzik, de én csak próbálok együtt lenni a másikkal. Majdnem úgy, mintha egy tigrissel lennék egy ketrecben. A tigrissel is próbálnék együtt lenni. Megérteni a tigrist? Én nem próbálnám megérteni a tigrist, azt nem lehet. Viszont lehet a tigrissel játszani, vagy lehet a tigrissel birkózni, vagy lehet a tigris által meghalni..."

Feldmár mesél
Egy terapeuta történetei
Jaffa Kiadó
[a]http://www.jaffa.hui[text]www.jaffa.hui[/a]


nyomtat


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés