bezár
 

Portfóliók

Bagoly-kaland (elbeszélés)

Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
In medias res. Hát ügyes-bajos, úgy mondván együgyű (de nem teljesen!) történetet mondanék el egy bagolyról és egy éjjeliőrről.
Mint tudjuk, hogy a baglyok éjjel vadásznak, bár ez elég közhelyesen hangzik, de hogy elmondjam a történetet ez is szükséges, hátha valaki nem tudja, és ugye tudjuk, hogy ha valakit is megfosztunk az új tudás befogadásától, akkor megsértjük , hát mondjuk úgy, hogy az erkölcsi mivoltát, na de még se térjek el a tárgytól maradjunk a baglyoknál, akik éjjel vadásznak. Így tesz főhősünk is, Daniel bácsi, az éjjeliőr. De ha ez a történet Daniel bácsiról fog szólni, akkor mit keres itt ez a bagoly? Ha jól olvassátok el, és figyeltek, mint a baglyok és vigyázzatok, mint Daniel bácsi, akkor biztosak lehettek abban, hogy hogyan, miért és ki az a bagoly. Tudniillik- illik vagy nem, abba most ne menjünk bele- nehéz eldönteni egyes esetekben ki a bagoly és ki az, aki nem az. Ha ez valamikor nem is lenne világos, akkor olvassátok el még egyszer, vagy még egyszer, az olvasás sosem árt, sőt előre lendít.
Daniel bácsi éppenséggel lehetne bagoly, miért is ne lehetne?! Nézése, arcformája, na és persze a nagy gülüszemei, opsz… itt ez nem sértésnek számít, remélem nem látja Daniel bácsi, mert elvileg ő is lehetne egy bagoly, aki mindenhova ellát.
Már most ha bagoly, akkor hogy lehet őrjáratban? Felettébb érdekes kérdés, hmm…de hogy ne teljen az olvasás időtlen-időkig, elkezdem hát mi is van tulajdonképpen Daniel bácsival, aki végtére is lehetne bagoly is, és a már említett bagoly, aki a zsákmányán töri az eszét, amit nagyrészt mindenki tud, remélem, éjjel keresi és eszi meg hidegvérrel.
Hidegvér…e szóbahozott szó hallván mindenféleképpen tudatnom kell veletek, hogy egyes esetekben Daniel bácsi, aki lehetne bagoly is, hidegvérű szokott lenni, szó szoros értelemben.
Tehát Daniel bácsi épp a faluban őrködött, persze lábon mindezt. Nézelődött. Gondolkodván, tán fel is száll egy fára, mert ahogy azt mondottam már, Daniel bácsi lehetne bagoly is, nem de? Akkor ezen itt nincs min meglepődni.
Őrködés közben egy zsiványtanyára talált Daniel bácsi. Kikémlelte a rablókat, na és persze a bandavezért is, hogy hogyan úsznak a mámor édes ízében, persze egy kis túlzással mondom csak. Hogy hogyan kémlelte ki? Hát a bagoly szemeivel, mert ahogyan már mondottam, ő lehetne végül is egy bagoly.
A banda remek zsákmánnyal tért haza a minap.
Item óriási nyakékkel, amiben több mint száz kisebb kristály van, kék, zöld, piros, barna, citromsárga, narancs, lila, rózsaszín és még jó pár szín. Item tízezer-háromszázötvennégy drágakő. Item tízmillió-kilencszázkilencvenkilencezer- ötszázhárom nyaklánc. Item egymillió-nyolcszázötvenezer- hétszáznegyvenkettő pár, azaz hárommillió- hétszázegyezer-négyszáznyolcvannégy fülbevaló. Item ezeregyszáz orrkarika. Item ötvenegy nyakpánt. Item egymillió-százhuszonháromezer-hétszázharmincegy diadém. Item ötszázezer-hatvanegy lábkarika. És még több ékszerrel. A kifosztott helyi orvos, aki egyben ősi és középkori kultúrák után is kutat, hogy mik után ne is kérdezzétek, sok lenne azt elmesélni, bár kitudja mennyit tudnék felsorolni
Na nézzük…igen például ott vannak a maják, az ókori görögök, az ókori rómaiak, a hunok, a punok, a frankok, a germánok, a vikingek, a szászok, inkák, az egyiptomiak, avagy az indián törzsek…hát most hírtelenjében ennyit tudnék felsorolni.
Így ez a sok ékszer. Hát igen, ha egy feleség van egy háznál, mit meg kell venni ám neki? Ékszert.
Az orvos a rablást nem észlelte, merthogy Malorkán vannak nyaralni a nejével, ha jól értesültem a helyi pletykafészkektől a fonóban. Istenem mennyi mindent megtudhat az ember egy ócska fonóüzemben! Hihetetlen, hihetetlen…
Na már most a rablókat le kell valahogy fülelni. Daniel bácsi, az éjjeliőr, mármint egy éjjel őrködő rendőr a falujában, ehhez a lefüleléshez egyedül igen kevés. Hát ekkor hívta segítségül a baglyokat. De hogyan? Hát ő is, ha lehet mondani, egy bagoly. Jó nagy sereg bagoly gyűlt össze a tanya előtt, mármint az a tanya előtt, ahol a rablóbanda rejtőzködött. Meghallották ám benn a kunyhóban a huhogást, csak úgy néztek, mik lehetnek kinn?
Aztán mégis csak kimerészkedtek odújukból, mint egy menyétcsalád, bár ez hogy jött ide ne kérdezzétek, s a baglyok úgy összecsipkedték őket, hogy aztán tán nem is éltek már. Véres küzdelem volt ám ez, ahol a baglyok, köztük Daniel bácsi, győztek a rossz ellen.
Így történt ez egy kis mindentől távol eső kis faluban, ahol Daniel bácsi, aki éjjeliőr és talán lehet, hogy bagoly is, de ki tudja, ez az eset járta.
Aki nem hiszi járjon utána, de vigyázzon a baglyokkal!


nyomtat


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés