bezár
 

Portfóliók

Geotermikus energia

Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Geotermikus energia a Föld kőzetlemezeinek természetes mozgásából származó energia. A Föld belsejében ásva kilóméterenként átlag 30 Celsius fokkal emelkedik a hõmérséklet. Magyarországon a geotermikus energiafelhasználás 1992-es adat szerint 80-90 ezer tonna kőolaj energiájával volt egyenértékű. A geotermikus energia korlátlan és folytonos energia nyereséget jelent. Termálvíz formájában viszont nem kiapadhatatlan forrás. Kitermelése viszonylag olcsó, a levegőt nem szennyezi.

A geotermikus energia kitermelése
A termálkútból feltörõ vizet gáztalanítják, ülepítik és sótartalmát részben eltávolítják, majd a felhasználás helyére szivattyúzzák, a lehûlt vizet pedig valamilyen vízáramba, vízgyûjtõbe elvezetik. Amennyiben nincs vízutánpótlás - a rétegenergia csökkenése következtében idővel kevesebb vizet adnak.

A csökkenõ víznyomást kompresszorral, búvárszivattyúval lehet növelni, de nem gazdaságos ez az eljárás. A legjobb megoldást a kitermelt és már lehûlt víz visszasajtolása jelenti, mely mérsékli a mély rétegekben található vízszint csökkenését.

[a]http://hu.wikipedia.org/wiki/Geotermikus_energia[text]http://hu.wikipedia.org/wiki/Geotermikus_energia[/a]


nyomtat


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés