bezár
 

Portfóliók

Shishmaref

Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Shishmaref egy falu Alaszka Shishmaref szigetén. A falu lakossága körülbelül 562 főt számlált 2002-ben. 4000 éve lakott a vidék. A (66.255586, -166.072305) pontokon található. A falu teljes területe 18.8 km². Shishmaref inuitok által lakott tradicionális eszkimó falu.

2004-ben az inuitok Az Amerikaközi Emberjogi Bizottsághoz fordultak kártérítésért a globális felmelegedés miatti károkért. A 155 000 fős népcsoportnak a világátlaghoz képest kétszerannyi kárt okozott az éghajlati változás. A hagyományos élelemforrásaikon túl - fóka, medve, rénszarvas - a földjeik is pusztulnak. Shishmaref faluja lakhatatlanná válik, hogy az emelkedő hőmérséklet csökkenti a jég mennyiségét. A permafroszt felolvad, így erózió veszélye alakul ki.[1] Több száz négyzetméter föld és több mint egy tucat ház már a tenger áldozata lett, s már tervek készültek az egész város áttelepítésére - lakosonként 100 000 dollárért.[2] Az inuitok az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatára ("minden embernek joga van a nemzeti identitáshoz", "senkit nem lehet önkényesen a tulajdonától megfosztani") és az ENSZ Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányára hivatkoznak ("egy népet sem lehet megfosztani a saját fenntartásának forrásaitól").

1. ^ Hassol, S. J. 2004. Impacts of a Warming Arctic: Arctic Climate Impact Assessment. Cambridge University Press. Cambridge.
2. ^ Whitfield, J. Alaska's Climate: Too Hot to Handle. Nature News Service. 2 October 2003.


nyomtat


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés