bezár
 

Portfóliók

Ross-selfjég

Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Ross selfjég a Déli-sarkvidék 536.000 km2 kiterjedésű, közel Franciaország nagyságával megegyező, legnagyobb selfjege. A Larsen B 2002-es leválása óta a Ross-selfjég stabilitása is csökkent. Magyarországnál körülbelül hatszor nagyobb a területe.

"Különösen akkor válik sebezhetővé, amikor az Antarktisz nyugati része felől érkező hatalmas jeges áramlatok lassulni kezdenek vagy akár megállnak" - mondta Tim Naish, majd hozzátette: "széttöredezése vagy akár akár egy részének leválása "drámaian befolyásolná az óceáni áramlatokat és az éghajlatot". 3 celsius fokos változásnál a Weddell-tengeren lévő selfjegek is veszélyeztettetté válnak a globális felmelegedés miatt.

Ross selfjég tengermedrében új-zélandi, amerikai, brit, olasz és német kutatók végeztek méréseket ill. az akkori legmélyebb magfúrást 2002-ben végezték el az Antarktiszon. A B-15A - az eddigi legnagyobb jéghegy volt, ami feldarabolódott - mellett levált a C18 (76 km hosszú) és a C19-es (200 km hosszú) jégtömb is a Ross selfjégről.


nyomtat


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés