bezár
 

Portfóliók

Philip Cooney

Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Philip A. Cooney egy amerikai ügyvéd, lobbista, politikai személy. Ügyvéd és lobbista volt az Amerikai Kőolaj Intézet-ben (American Petroleum Institute), mielőtt csatlakozott a George W. Bush adminisztrációhoz, a Környezetvédelmi Tanácsának vezetőjévé választotta meg Bush Cooney-t.

Philip Cooney (olajtermelő lobbi tagja) volt Bush egyik jobbkeze. Eltávolította és megmásította az éghajlatkutatás eredményeit, így minimalizálta a klímaváltozáshoz fűződő aggodalmakat.[1] Átszerkesztett ill. megsemmitített felmelegedésről szóló tanulmányokat, köztük az IPCC tíz évet átfogó, már megszerkesztett, Bush felkérésére készült tanulmányával, a Nemzeti Tudományos Akadémia (NAS), a Nemzeti Óceán és Légkör Hivatal (NOAA) és a NASA tanulmányaival. Ezen intézkedések egyik terméke, hogy az IPCC jelentseit konzervatívnak mondhatjuk, az IPCC a változásokról nagyon óvatosan nyilatkozik. Többek között azért, mert nem kerülhetnek bele a jelentésbe a környzeti válság súlyosbodó tényeiről szóló részek. Tompított élű jelentések látnak napvilágot.

2002 szeptemberében a Fehér Ház adta ki a Környezetvédelmi Hatóság (Environmental Protection
Authority) éves jelentését, amelyből hiányzott az éghajlatváltozással foglalkozó fejezet teljes
egésze.

Miután botrány kiderült, hogy globális felmelegedési válságról szóló cikkeket Philip Cooney megmásította, lemondott. Másnapra az Exxon Mobil olajcég egyik vezetői posztját kapta meg. Mindez 2005-ben történt.

Henry Waxman demokrata képviselő a elismerte, hogy a Fehér Ház valószínűleg szervezett akció keretében keltett bizonytalanságot a klímaváltozási vitában.

James Hansent - aki egyike volt az első tudósoknak, akik már az 1980-as években megkongatták a vészharangot a felmelegedéssel kapcsolatban - a NASA felsőbb vezetői egy alkalommal egész egyszerűen eltanácsoltak attól, hogy nyilatkozzon az NPR rádiónak az ügyben.


nyomtat


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés