bezár
 

Portfóliók

Világirodalomtörténet

Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Világirodalom


Boldogult ifjúkoromban még nem hihettem benne, hogy ezt a fogalmat Goethe találta föl. Szerb Antal majdnem rejtett volt, és dühöngött az Ifjú Gárda, szelídebb Változatban Katajev(Távolban, és tanya). Azért Pécsett Temesi Tanár Úr fújta a fúgáit, hogy aszongya, mit mondott volna Arisztotelész,ha dakota lett volna. Bécsy Tamás, aki közben nemcsak akadémikus lett, hanem Bécsyből Bácsi lett, kitalálta a dráma önnön létformáját.
Kitérő:ha a Tűz Csiholója agyonveri Michelangelo Mózes-ét, akkor megszűnik , mint műalkotás. De a lélekben 15 millió magyar versolvasó -online-hogyúgymongyam, emlékezetből, tanárok, színészek,versrajongók segítségével, hogy úgymongyam,kollektíve, megteremthetik József Attila Összes-ét. Fejben.Csak közben nem mondhatják, mint az egyszeri sakkozó, hogy:Vakon vagyok.
Namármost jó volt Pécsett megbukni Bókay Antal Tanár úrnál, s jó lett volna Temesi Tanár úrnál, de ott nehezen ment, mert ha az állathangutánzó szavaknál tartottak vizsga közben, elég volt kakukkolni a Ford ösztöndíjat azért visszautasított tudósnak, mert , úgyszólván utált utazni, nyerítve kirohant a folyósóra és hamgosan üvöltötte boldogan: EGY TEMESI/nek bekakukkolt.(NEM A FERINÉL)
Zemplény Ferencnél szintén könnyebbb volt megbukni.(Egy magyar szakos diploma után)
-
-Mondjon egy Horatius verset-kérte
-Arany középszer.Válaszoltam.
Utána hallgattunk harminc percig, mire beírta az elégtelent.(Eötvös magyar szak), és szintén könnyű volt megbukni az Eötvös filozófia szakján,matematikai logikából, aminek a dialektikus logika fedőnevet adták. Viszont kárpótolt bennünket Szigetiné, aki dialmat-ból anyagi helyett mindig Anyegint mondott, s a szürrealitás teljessé lőn. Szintén feledhetetlenek voltak Pais tanár úr TIT szintű antik filozófiából tanított rögeszméi, melyek egyáltalán nem hasonlítottak Steiger Kornél tanaira. Pais tanár úr, övön aluli,nívótlan, de annál hevesebb marxizmus-kritikájával vélte learatni a rokonszenvindexet.
Namármost itt van a kezemben az 1000 oldalas, új Világirodalom. Hosszú ideig, Bécsy Tamás tanár úr szerint ugyanis a Világirodalmi Lexikon jelentette a legkorszerűbb irodalomtörténetet.Szerkesztette Pál József. Méreteinél fogva egy másodéves pontynak felel meg, veszélyt jelentve minden modern hamutartó számára. Az Akadémiai Kiadó adta ki. Végre nemcsak a Typotex ad ki normális könyveket. A főszerkesztő munkatársaitól(Fried István és Ritoók Zsigmond)-de jó, hogy él még-is boldogan fogadnám el az elégtelent.
Hát még a többi munkatárstól:Bényei Tamás, Benyik György(nem tenisz), CsirkésFerenc, Csongor Barnabás, Csuday Csaba.Ezek együtt öt évre előre megbuktathatnának előre, boldogan, aranybetűkkel írnám be magamnak a talpas egyest világirodalomtörténetből. A legnehezebb dolga, nyilván a főszerknek volt, mint Beckenbauer-nak a középpályán. A könyvet, észrevett hiányosságaival együtt is, teljesnek érzem. Hogy nem szereplek benne? Minden nem lehet tökéletes, de ez a kötet jelenleg tényleg a legkorszerűbb. Sebaj, majd a második kiadásnál.
Hamvas rajongóknak mondom, hogy a könyv az egyiptomi irodalomnál kezdődik, smaragd táblákat a Hamvas Összesben keressenek. A divatnak eleget téve, a huszonkettedik oldalon lenyomják a "kánon" fogalmát, de aztán a gyönyörteli száguldás, egy igazi Porsche-szerelem, meg sem Marquezig, noha az utolsó szerző,akit említ a kötet:Llosa- Őt úgyis ismerjük, mint díszvendéget, most derül ki,hogy azért,mert írni is tud.És Rentz Mátyás és Jenei Gyula hiánya után már képtelen vagyok rosszat írni a kötetről.Kezdve onnan, hogy önálló tékajegyzék egészíti ki.Ezt kapd el.
Sznobok figyelem: a legkülönbözőbb nyelveken írt világirodalom-bibliográfia is kétoldalas.3600 nevével felkelthetjük Szőcs Géza figyelmét is az Irodalmi Jelen fogadóóráján, ha a hasától odaférünk az asztalig. Nehéz dolgunk lesz. Hogy aztán a nyájas olvasó el ne tájolja magát, a kötet a világirodalom áttekintését vállalja magára, Ady neve azért egyszer szerepel, mostmár megértem Rentz Matyi hiányát.A mjajdnem teljesítheetetlen feladathoz a szerzők a népek irodalma-kortörténet kooordináterendszerével vágtak neki, hogy rend legyen a dzsungelban.Aki ebből levizsgázik, és tud idézni akkádul,megérti a Mann család belső lélektani történeteit, fölfogja Max Brod Kafkától fügetlen nagyságát, értékes Túró Rudi szeleteket sorsolok ki és indulhatnak egy kanadai lap magyar nyelvű novellapályázaton, amennyiben sikeresen vizsgát tesz nálam Balassi és a POWER POINT témakörben.
És akkor most jöhetne a leghálásabb föladat:FIKÁZNI.FIKÁZNI és LEDORONGOLNI. Eszem ágában sincs, örülök, hogy létezik ez a kötet.de jó lenne ebből is megbukni.


nyomtat


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés