bezár
 

Portfóliók

Vigyázz,a ha jön an nő

Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kedvcsináló.

" Valóban úgy értettem meg a nőket, hogy egyszer egy őrülttel voltam sokáig együtt.( Joe Lewis)

"És boldogok az osztrigák, mert kétneműek."

"Meghatározni a nők gonoszságát éppolyan nehéz, mint meghatározni azt, hogy hol kezdődik tulajdonképpen a kígyók farka"

"Vigyázzatok, mert amit egy nő keres, azt meg is találja."
"Aki hallgat, sokáig bölcs marad, deaz asszonyok örrökké fecsegnek"

Vaszary Gábor a harmincas évek "párizsi" regényeinek írója nem sajnálta történeteiből pazar humorát és pikáns iróniáját sem. Könnyed, vidám regényei - amelyeket többnyire maga illusztrált - rendkívül népszerűek voltak a polgári olvasóközönség körében s több kiadást is megértek. Regényei szinte csak külföldön jelentek meg, magyarul elvétve olvashattuk őket. A Helikon Kiadó szándéka szerint új híveket toboroz Vaszarynak a magyar olvasók között, sorra megjelentetve leghíresebb műveit: Monpti, Ketten Párizs ellen, Ő, Hárman egymás ellen, Csak Te!, Vigyázz, ha jön a nő!, A szőkékkel mindig baj van.
Vaszary Gábor (Budapest., 1897. júl. 1. - Lugano, 1985. máj. 22.) a Képzőművészeti Főiskola elvégzése után 1924-től Párizsban rajzolóként dolgozott különböző lapoknál. 1932-ben Budapesten hírlapíróként tevékenykedett, majd 1947-ben végleg Nyugatra emigrált. A harmincas-negyvenes években megjelent könnyed, vidám regényei - amelyeket többnyire maga illusztrált - rendkívül népszerűek voltak a polgári olvasóközönség körében s több kiadást is megértek.
A Wikipédia szerint:
aszary festeni tanult, majd abbahagyva tanulmányait, újságíró lett. 1924-től Párizsban élt. Cikkei, regényei saját illusztrációival jelentek meg. 1932-ben tért haza. Sorra jelentek meg népszerű regényei. Monpti című regényét 28 nyelvre fordították le, háromszor filmesítették meg. Elbeszéléseket és színdarabokat is írt. 1947-ben emigrált, Svájcban telepedett le. Rövid ideig a Szabad Európa Rádió [1] munkatársaként dolgozott.
Egy kortársunk szerint : Almoragh
: Ketten Párizs ellen és a Hárman egymás ellen című regények olvasása után nem hittem volna, hogy Vaszary szomorú könyvet is tud írni - erről aztán a Monpti és az Ő győzött meg.
A regény középpontjában a Nő áll - de ha iszonyúan szellemesek akarunk lenni, az N le is maradhat. A könyv egyes szám első személyben íródott - és valószínűsítem, hogy elég sok önéletrajzi elem is van benne. A főszereplő Vaszary maga, habár sosem írja le a saját nevét. A történet helyszíne természetesen Párizs - a kávéházak, a bérlakások, a hotelek, a lapkiadók és a forgalmas utcák. A szereplők nők és emigráns magyarok. Először úgy néz ki, mintha egy vidám könyvet olvasnánk - az elején van egy jelenet, ami a Ketten Párizs ellenben is elképzelhető lenne. Aztán jön a szenvedés... Nem ragacsos és művi szenvedés, hanem igazi - olyan problémák váltják ki, amelyek minden ember - vagy csak férfiember? - életében döntő fontosságúak. Nőügyek, pénz - vagyis az élet, és az a szörnyű sejtelem, hogy ennek az egésznek semmi értelme nincsen. Egészen a könyv végéig nem tudtam, hogy olvastam -e én már egyszer ezt, aztán rájöttem, hogy a Monpti halvány emléke kísért - az egy másik Vaszary-könyv. Az elbeszélés módja egyszerű, néhol humoros, néhol cinikus - távol tartja magát a mesterkéltségtől. A szeretett nő kedves szokásai, ahogy az ember idegeire mennek... Az élet apró problémái... A váratlan tragédiák - és ennek az egésznek a közepén egy szerencsétlen ember, aki egy kicsit elveszett ebben az idióta kavargásban.
A könyvben a szerző illusztrációi szerepelnek - a főszereplő francia lapok számára készít rajzokat. Nem értek a rajzoláshoz, de ezek nagyon tetszenek - nem csak rajzok, hanem - rossz szóviccel élve - korrajzok is, megörökítik a (tippem szerint) harmincas évek képeit.
Egy finom, érzékeny és teljesen emberi könyv. Utálok könyvektől szenvedni, így nem fogom belátható időn belül újra elolvasni, de attól még zseniális.
A világhír visszahozta Vaszaryt
- egy bohém író bohémregényei -
1934-ben, amikor például Móricz Zsigmond könyve, "A nap árnyéka", Karinthy Frigyes "100 új humoreszk"-je vagy József Attila "Medvetánc" című gyűjteményes kötete jelent meg, a könyvnapon az olvasók egy addig csak újságíróként ismert fiatalember első regényével is találkozhattak.
Vaszary Gábor a "Monpti"-val rögvest a legnépszerűbb írók közé került, Babits és Móricz is üdvözölték őt. Ettől kezdve Magyarország egyik sztárszerzőjének számított másfél évtizeden keresztül. Sőt! Egész Európát meghódította eltéveszthetetlenül jellegzetes, időtlen, mégis friss humorával, bájos és huncut nőalakjaival, elképesztő kalandjaival, megható történeteivel, könnyed, ugyanakkor művészi illusztrációival.
Írásait harmincegynéhány nyelvre fordították le; Afrikában, Ázsiában, valamint Észak- és Dél-Amerikában is jelentek meg regényei. A legnagyobb olvasótábora német nyelvterületen alakult ki, évtizedeken át a németek egyik legnépszerűbb írója lehetett. Mi már alig emlékszünk rá. Az őt bemutató lexikoncikkek nemcsak hiányosak, de hibásak is, s teljes életrajza egyelőre nem olvasható.
Regényes életet élt, életét pedig regényeiben írta meg. Mindez nem azt jelenti, hogy történeteit kizárólag a saját életéből merítette, viszont regényhőseinek jelleme, életfilozófiája, humora elválaszthatatlan az íróétól, a Monpti tüneményes francia nőalakjának megrajzolásához pedig felesége, Aimée Fontant szolgált modellként.
Főiskolásként, mikor még festőnek készült, négyheti tanulmányútra érkezett Párizsba, ám csak nyolc év után tért haza. Hogy francia földön milyen viszontagságok közepette élte meg ifjúságát, arról tanúskodnak szédületes diákregényei, a "Ketten Párizs ellen" és a "Hárman egymás ellen", valamint később filmre is átdolgozott bohémregényei, a "Monpti" (a vásznon Romy Schneiderrel) vagy az "Ő", illetve "A nő a pokolban is úr". Vaszary azonban nem csupán a párizsi bohémlétről tudott írni, hanem - amúgy vaszarysan - a pesti élet keserédes hányattatásaival is megismertette olvasóit. Hol erősebb pikantériával, mint a "Csak Te!" esetében, hol inkább némi melankóliával, mint a "Szegény fiatalok"-ban.
De írt ő aforizmagyűjteménynek és szerelmi tankönyvnek egyaránt tekinthető regényféleséget is - ilyen produktum a "Vigyázz, ha jön a nő!" -, amelynek legizgalmasabb részét viszont a korabeli kiadó nem merte leközölni, ahogy azt Vaszary meg is jegyezte:
"Itt következett volna a könyv egyik leglényegesebb része az ölelkezésről magáról - tekintettel arra, hogy belefáradtam már a kiadómmal folytatott vitákba, elállok ennek ismertetésétől."
Egyik-másik művét színpadra is átdolgozta, így "Az ördög nem alszik" és "A szőkékkel mindig baj van" című regényeket a színházi közönség is megszerethette. Színpadra írt vígjátékait többnyire öccse, a szintén író (és színigazgató) János rendezte, s a Vaszary-fivérek darabjaiban rendszerint szerepelt Piroska húguk, valamint János felesége, Muráti Lili.
Vaszary Gábor 1948-ban tizenöt regény, két novelláskötet és számos színdarab, köztük a jelenleg is megtekinthető "Bubus" népszerű szerzőjeként hagyta el végleg Magyarországot, ezt követően negyven évig nem jelent meg magyar földön regénye, azóta is csupán négy. A Helikon Kiadó e visszás helyzeten kíván most változtatni, sorra megjelentetve az író ismert vagy már elfeledett műveit.
Legfőbb ideje ugyanis, hogy azt a szerzőt, akit egész Európa megbecsült és értékelt, fölfedezzük magunknak. És ezzel leginkább magunknak teszünk jót ...
(Lövey Gábor)

Vaszary Gábor regényei
(1934-1943):

Monpti
Ő
Csak Te!
Vigyázz, ha jön a nő!
Ketten Párizs ellen
Hárman egymás ellen
Szegény fiatalok
Kislány a láthatáron
A szőkékkel mindig baj van
Az ördög nem alszik
A nő a pokolban is úr
Tavaszi eső
Tíz deka boldogság
Volt egyszer
Alszik az Isten

Helikon Kiadó szándéka szerint új híveket toboroz Vaszarynak a magyar olvasók között, sorra megjelentetve leghíresebb műveit: Monpti, Ketten Párizs ellen, Hárman egymás ellen, Ő, Csak Te!, Vigyázz, ha jön a nő!, A szőkékkel mindig baj van.
A kiadó:
Az 1936-ban kiadott Vaszary-regény talán az egyik "legmodernebb". A maga korában az erotikus irodalom alkotásai közé sorolták, mert a mű arra a rendhagyó lépésre vállalkozott, hogy regény formájában egyesítse a szexuális felvilágosítást, a párkapcsolat pszichológiáját és az ókori, főként indiai nő-férfi misztikumot.
A kerettörténet egy férfi fejlődéstörténete: kisgyermekkorának első találkozásai a másik nemmel, a nemiséggel, majd fiatal férfikorának megcsalatási krónikája. Hősünk, akinek neve hol Joe, hol Giuseppe, nemzetiségi hovatartozás szerint egyszerűen csak "európai" él ugyanis Itáliában, aztán Madridban, tanul Párizsban, házasodik Angliában, akad még svéd szeretője is. Lelkesen fedezi fel ugyanis ifjú éveiben a mottót: És boldogok az osztrigák, mert kétneműek.
Aztán - már túl a harmadik házasságán - eljut a bölcsességig: Ne fuss egy nő után, még utóbb megáll és eléred.
Ekkor fog bele az ifjúságnak átadandó tanításba: megfejteni a szerelem misztériumát, megtanítani egy Jerry nevű fiatalembert arra, hogy tudja, mi az a valóság, ami az irodalom által felhabosított Szerelem mögött fellelhető. Mindezt teszi természetesen elbűvölő kedvességgel, könnyed stílusban, humorral és bájjal. Még a Nőt elmarasztaló, látszólag vitriolos mondatai mögött is ott rejtőzik a másik arc az élet, a szerelem, a Nő szeretete. Ajánljuk a könyvet nőnek és férfinak, fiatalnak és kevésbé fiatalnak szóval mindenkinek, aki már eltöprengett azon, miért kell a nőnek a férfi, férfinak a nő.
Ismertetők, kritikák
Vaszary Gábor. Vigyázz, ha jön a nő

Helikon Kiadó
www.helikonkiado.hu
sajto@helikon.hu

Kerekes Tamás

Vaszary a blogvilágot is felkavarta:

Magam elé engedem a könyvterjesztés egy névtelen marketingesét:

"Vaszary humoros, ironikus, szőkékről szóló írása a szerző Párizs-regényeinek sorába illeszkedve ígér könnyed szórakozást. Az 1950-es években tizenhat nyelven megjelent történet hősének, a gyámoltalan Georges Beauvergernek ügyetlen nőügyei, szerelmi bánata méltán váltak világhírűvé. A szerző az utánozhatatlan párizsi hangulatot nagy adag humorral és érzelemmel körítve tálalja." (kello.hu)
(korábbi, igen szűkszavú ajánlómban desszertregénynek neveztem el azt a műfajt, amivel világszerte befutott)
7 hozzászólás eddig

1.
blog(onai) spagetti
2006-09-16 19:20:27

Örülj Szamárfül, én a Monptit és a Hárman egymás ellent olvastam tőle. Hasonló kategória Aszlányi Károly, tőle a Sok hűhó Emmiért amire emlékszem.

2.
Könyvszatír
2006-09-16 19:22:11

az utóbbi években a Helikon sorr adja ki, igen szép küllemben a műveket:
-Hárman egymás ellen

-Ketten Párizs ellen
-Monpti

persze vannak még regényei...

én még kevés vagyok hogy kijelentsem, melyik a "legjobb" könyve, de idős kollégám szerint Az ördög nem alszik "egy igen jó regény" (sajnos 1940 az utolsó kiadása ez ideig)
-és ez már 'megblogolt' Zoltán kollégánál igen nagy dicséret..

ja, és VG saját illusztrációitól ilyen csinosak az új kiadások...!

3.
Szamárfül
2006-09-16 19:22:54

örülök, hogy vannak még/már olvasói...

4.
blog(onai) spagetti
2006-09-16 19:26:20

Hú, én legalább 20 éve olvastam őket, de örülök, hogy eszembe juttattad, ha végzek a Parasztokkal (amit szintén legalább 20 éve olvastam) meg is keresem ezeket a könyveket.

5.
Szamárfül
2006-09-16 19:38:47

hmm... akkor esetetekben VG-ral (hmm nehogy átcsapjak tiszteletből magázásba, mert még sértődés lenen belőle...:P )
igazi reneszeszánszról van szó... :O)

6.
blog(onai) spagetti
2006-09-16 20:16:04

Hát nem ajánlom:))) Mert csacsifül húzás esete forogna fenn:))

7.
Szamárfül
2006-09-16 21:12:52

mint százkarú polip, kitekerednél a tálból és rávetnéd magad a füleimre?! azt megnézném... :P
na jóccakát!



nyomtat


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés