bezár
 

Portfóliók

Kettősügynökök

Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Griffin: Kettősügynökök


Gyermekkoromban voltak az ólomkatonák, meg kisvasút. Aztán jött a fapuska, majd az elektronizált géppisztoly karácsonyra, kalasnyikov módra kiképezve, a szomszédok legnagyobb megdöbbenésére, aztán jött Griffin, a nagyobbacskának. Persze azóta sokat fejlődött a világ. Már van vállról indítható rakétánk, hidrogénbombánk és egyeseknek fúziós reaktora. Ma már fel lehet robbantani bárkit a mobiltelefonján keresztül (a csecsen példa) de az idegméreggel és más csodafegyverekkel való fenyegetőzés még mindig beválik. Aztán jöhetnek a marslakók. Na már most, aki túljutott az úszöges csúzlikorszakon( főbb célpontok harcászatilag a csinos fruskák voltak, a figyelemfelkeltés akclerációs korszaka előtt, annak máris itt van Griffin, aki vagy az USA Army fizetett propagandistája, vagy a Kőleves kft michigani fiókjának pr. vezetője, akinek az a dolga, hogy szakmányban írjon regényeket az USA Army legyőzhetetlenségéről. Az új doktrinákban nem kimondottan járatos szerző meghökken, hogy Griffin a különböző regényeiben mennyi mindent elárul az amerikai hadseregről. Még mindig a pubertás korszakban maradva a GRIFFIN ÖSZZES elolvasása után kapcsiból doktorálhatnánk az amerikai hadsereg felépítéséről, rendfokozatairól, és kitüntetéseiről. Még a Zrinyi miklós Nemzettudományi egyetemen is lehetne belőle habilitálni, vagy akár a Nemetbiztonsági Hivatalnál, azoknak legalább humoruk van. Humorunk az nekünk is van, illetve volt. Első sorozásom úgy ezerkilencszázhetvenben történhetett, valahol vidéken. Meghökkenten és irigykedve néztem az egyik ott megismert fiatalember személyi igazolványába a bejegyzést, hivatásos forradalmár. KISZ vezető volt az ártatlan, valahol vidéken. Kíváncsi vagyok, vajh mi lehet vele. Az akkori hivatalos katonai doktrína szerint(én egy pillanatra sem voltam katona!!)egy esetleges harmadik világháborús eszkaláció esetén a Varsói Szerződés tagállamainak még életben lévő tagjainak a folyamatos előrenyomulás esetén az Elbánál kellett találkozni. Ezt kissé kamasz koromban is furcsállottam, de megnyugtatott, hogy Sárkány bácsi édességboltjában kapható volt a MELBA c. csokoládés desszert. Egyébként is az Elbáról azt hittem, hogy sziget, hisz hetedikes koromban, az általános iskolában megtanított Udvardi Ágnes tanárnő, hogy az Elba, az egy sziget, ahonnan Napóleon megszökött.
Visszatérve a témára: a sorozás kudarcba fulladt. Az izgatást csak belügyminiszteri problémának tekintő szexuális orientációjú, Cinege elvtárs neve által fémjelzett korszakban, amikor tilos volt Szabad Európa Rádiót hallgatni(csak később tudtam meg, hogy nem ez az izgatás), de hát későn érő típus voltam.
Visszatérve az eredeti témánkra, Griffin e regényében a következő helyzetben találjuk magunkat.
A német hadvezetés egy része átlátja, hogy a háború elveszett. Paulus hadserege megsemmisült, Rommel hadserege El Alamein-nél hátrálni kényszerült. A németek titkosszolgálata sem áll a helyzet magaslatán, Canaris kettős játékot játszik, hol van még Schellenberg? S a szövetségesek is marakodnak. Montgomery és Eisenhower nincsenek puszipacsiban, és Donovan(az amerikai hírszerzés csak az elnöknek, Roosewltnek felelős tábornoka) és Hoower(az FBI vezetője) közt sem zökkenőmentes az élet.
Ekkor becsap a bomba Canidy, a Griffin regények jól kitalált fiatal szereplője robbantja fel), valahol szicilia partjainál, mert rájünnek, hogy egy fogságban tartott tudós segítségével a németek titkos vegyigáz kifejlesztésén munkálkodnak.
Törvényszerű innentől kezdve a regény vonalvezetése. A tudóst ki kell szabadítani a németek karmai közül, az olaszokat és görögöket átállítani a szövetségesek oldalára, és aztán már nincs is más hátra, minthogy meg kell nyerni a második világháborút.
Szerelmi szál is van. Canidy keresi fiatal feleségét, akiről csak annyit tud, hogy ahol lakott, azt az utcát bombatalálat éri, de bízzunk benne, hogy Griffin megtalálja a happy andin-get.
Egyszer megharagudtam a szerzőre, mert Che Guevara kapcsán azt állította, hogy az egy pszichopata tömeggyilkos volt, aki egy sportarénában baseball-ütőkkel ártatlan áldozatait verte agyon (ez a Sámson motívum egyáltalán nem illik Griffin bibliai témákkal, toposzokkal, sablonokkal nem operáló művébe.
Ha belegondolok, Griffin hozza a formáját. Egy olvasmányos könyvet kapunk, izgalommal, kémkedéssel, pozitív hősökért való aggódással és gyengén fűszerezett szerelmi romantikával.
Mit mondhatok? Ha az író eddigi munkáit már olvasták, akkor tudhatják, ez is hozza a színvonalat. Ha eddig még nem volt szerencséjük Griffinhez, akkor kezdjék ezzel a kötettel, s eldönthetik, hogy ez a regényforma tud-e revelánsat mondani a második világháborúban harcoló amerikai hadseregről. Én néhol kifejezetten élveztem.
Na, ja, én nem voltam katona.

A kiadó:
W. E. B. GRIFFIN OSS-es hősei ismét történelmi kihívás előtt állnak a New York Times bestsellersorozatának újabb epizódjában.

A Kettősügynökökben Dick Canidyre és a Stratégiai Titkosszolgálati Hivatalnál szolgáló társaira minden eddiginél nehezebb feladat vár: el kell hitetniük Hitlerrel és a tengelyhatalmakkal, hogy a szövetségesek nem a nácik által megszállva tartott Franciaország partjainál fognak partra szállni, és nem onnan akarják megkezdeni a hadjáratot, amely végén Európa felszabadulhat. "Vad Bill" Donovan ügynökei több taktikát dolgoznak ki, és végül olyan embereket hívnak segítségül, akikben nem lehet száz százalékig megbízni, s akik talán épp az ellenségnek dolgoznak. Az akciót a lehető legnagyobb gonddal készítik elő, mert tudják, elég egyetlen rossz mozdulat, és az egész kártyavárként fog összedőlni. Képesek lesznek az OSS ügynökei megoldani a feladatot? Ők úgy gondolják, igen.

Aztán Spanyolországban egy holttestet vet partra a tenger...

Griffin mindenkinél jobban ismeri a Fegyveres Erőknél szolgálók gondolatait. Ez az ismeret, valamint az akciókban gazdag, színes karaktereket felvonultató történet teszi ezt a regényt olyan kiválóvá. A Kettősügynökök egy újabb letehetetlen könyv a műfaj mesterétől.


A SZERZŐ(K)RŐL

W. E. B. Griffin, többek között A háború katonái és A kémek háborúja című regényfolyamok szerzője, valaha maga is katona volt, az USA Hadserege Szent György Páncélosszövetségének, valamint az USA Hadserege Szent András Katonai Repülési Szövetségének a tagja, továbbá az USA Különleges Hadműveleti Szervezete, a Külföldi Háborúk Veteránszövetsége (5660. Gaston Lee-i Szervezet), a Délkelet-pennsyl­vaniai, Dél-New Yersey-i és Delaware-i Rendőrfőnökök Szövetségének örökös tagja. Ezek mellett W. E. B. Griffin az USA Hadserege Otter & Caribou Szövetsége, az USA Különleges Hadműveleti Ereje és az USA Tengerészgyalogsága Haditudósító-szövetsége tiszteletbeli tagja.

IV. William E. Butterworth huszonöt éven át dolgozott számos jelentős napilapnál és magazinnál újságíróként és szerkesztőként. Apjával együtt éveken keresztül szerkesztette a Griffin-regényeket. Jelenleg Texasban él.



A VESZÉLY ÚTJÁBAN
(W. E. B. GRIFFIN)
Az UTOLSÓ HŐSÖK
(W. E. B. GRIFFIN)
ELLENSÉGES TŰZBEN
(W. E. B. GRIFFIN)
ELLENSÉGES VONALAK MÖGÖTT
(W. E. B. GRIFFIN)
ELLENTÁMADÁS
(W. E. B. GRIFFIN)
EZREDESEK
(W. E. B. GRIFFIN)
Kerekes Tamás
Szasa Kolesznyikov
Cafe Stockholm

Griffin:Kettősügynökök
Gold Book Kiadó
www.goldbook.hu
info@goldbook.hu









nyomtat


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés