bezár
 

Portfóliók

Artemis

Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Eoin Colfer

Niall Colfer 1965. május 24-én, az ír Wexford városában látta meg a napvilágot. Apja történelemkönyv-író volt, míg anyja színdarabokat írt. Első írását már fiatalon, hatodik osztályos korában írta a vikingekről, ám első komolyabb művei csak a '90-es évek vége felé jelentek meg (Benny and Omar, Benny and Babe, The Wish List).
Az igazi áttörést a 2001-ben kiadott, Artemis Fowl: Tündérekkel életre-halálra című fantasy-sorozat első része hozta meg neki, mellyel a New York Times bestsellerjei közé emelkedett. A sorozatnak azóta 6 része jelent meg. Colfer nem tartja helyesnek, hogy művét a Harry Potter "tündérmeséjével" hasonlítgatják össze.
Legújabb könyve, az Airman 2007. december 19-én jelent meg első alkalommal az Amerikai Egyesült Államokban.
Jelenleg Írországban él feleségével és két gyermekével. Nagyon szereti a családját, a heavy metal zenét, az Apple számítógépeket, valamint természetesen az írást. Ellenben ki nem állhatja "büdös" zöldségeket, a sorokat és a vasalást.
Wikipédia

"Részlet Artemis Fowl naplójából
az utóbbi két évben üzleti vállalkozásaim szülői felügyelet nélkül gyarapodtak. Ez idő tájt adtam el az egyiptomi piramisokat egy nyugati üzletembernek, hamisítottam és árvereztem el Leonardo de Vinci elveszett naplóját, s fosztottam meg a tündérek népét imádott aranyuk jelentős hányadától. De már nem sokáig ármánykodhatom szabadon. Mialatt ezt írom, apám egy helsinki kórházban lábadozik az orosz maffiánál tett kétéves kényszer vendégség után. Még nem eszmélt fel megpróbáltatásaiból, de hamarosan magához tér, és átveszi az irányítást a Fowl család pénzügyei felett. Két szülő jelenléte a Fowl birtokon bőven elég ahhoz, hogy ne irányíthassam többé észrevétlenül számos törvénytelen üzelmeimet. Korábban ez nem jelentett volna akadályt, hiszen apám még nálam is nagyobb szélhámos volt, de Anya újabban eldöntötte, hogy a Fowlok jó útra térnek. Egy utolsó melóra azért még van lehetőség és idő. Olyasmire, amit anyám biztos nem helyeselne, és szerinte a tündérnépség se volna oda érte túlságosan. Nem is árulom el nekik.

Artemis egy Ein Fin nevezetű, pompás londoni halvendéglőben várja üzleti partnerét, John Sapirot, testőrével, Butlerrel.
Egy "omniszenzor" nevű virtuális ketyerét kínál föl eladásra, ami lényegében egy hangvezérelt számítógép, mobiltelefon, és diagnosztikai eszköz. Ez a kis doboz bármilyen információt beolvas bármilyen platformról, legyen az elektronikus vagy szerveres. Lejátssza az összes videot, CD-t, DVD-t, felmegy az internetre, feltöri a mailt, feltör bármilyen rendszert és mindent lehallgat, még a CIA nyomkövetését is jelzi. A készülék kirántaná Sapiro vállalkozása alól a szőnyeget. A vendéglő egy pillanatra átalakul laktanyává, egy terrortámadás célpontjává. Minden vendég automata fegyvert ránt elő, magát a fiatal Artemist is találat éri, és testőre, Butler, kevlármellénye sem állja ki a hatalmas torkolattüzet.
Úgy tűnik, hogy az első fejezetben azonnal meghaltak a főszereplők. Azonban Eoin Colfer képes innen továbblendíteni a cselekményt. A főszereplő testőrét jegelik, artemis pedig nemcsak kivágja magát a csávából, de ellentámadásba lendül.
Nagyon élveztem
Kerekes Tamás

Művei

Benny-könyvek

* Benny and Omar (1998)
* Benny and Babe (1999)

Ed-könyvek

* Ed's Funny Feet (2000)
* Ed's Bed (2001)

Artemis Fowl-sorozat

• Artemis Fowl: Tündérekkel életre-hal

Nézzük az elsőt:
Artemis Fowl és az örökkód

Artemis Fowl csodagyerek, Írország szülöttje. Briliáns elméjét bűncselekmények kiagyalásának szenteli. Mikor Artemis felfedezi a föld alatt rejtőző tündértársadalmat, rögtön meglátja benne az aranyfényben pompázó lehetőséget. Egy teljesen új létforma képviselőit vezetheti immár orruknál fogva és zsákmányolhatja ki zseniális trükkjeivel. Hanem Artemis nem tud annyit a tündérek Népéről, mint képzeli. És ez a nemtudás még bajt hozhat rá…
Eoin (ejtsd, mint az Owen nevet – egyszerűbb, mint ahogy kinéz, mi?) Colfer Wexfordban, Délkelet-Írországban született és nevelkedett. Az kissé titokzatos, hogyan vált Artemis Fowl hivatalos életírójává. Colfer esküszik rá, hogy a Fowl család ügyvédei keresték föl a megbízással. Artemis Fowl viszont arra esküszik, hogy még csak az Eoin Colfer nevet sem hallotta egészen addig, míg engedélye és beleegyezése nélkül meg nem jelent ez az illegális mű. Rebesgetik, hogy ők ketten találkoztak úgy két évvel ezelőtt, valahol a dublini vár alatt található katakombákban. Azt senki nem tudja, pontosan mi is történt ott, de egy Colfer-közeli forrásunk úgy értesült, hogy a szerző ősz hajjal és tökéletesen pénztelenül került elő a föld alól.
Colfer ifjúsági regényei mindazonáltal szédítő sikert aratnak, akár tetszik ez Artemisnek, akár nem. Világszerte toplistákon szerepelnek és halomra nyerik a díjakat.
Colfer ma is valahol Írországban él, de a pontos címet nem szeretné nyilvánossá tenni, mivel nem óhajt még egyszer találkozni Artemisszel, illetve testőrével, Butlerral.

http://www.eoincolfer.com/
magyar weboldala:
http://artemisfowl.extra.hu/

a kiadó:
Tündérekkel életre-halálra
A 12 éves Artemis Fowl zseniális alvilági elme. De még Artemis sem sejti, mire vállalkozik, amikor túszul ejt egy tündért, nevezetesen Pinduri Berkenye századost - egy tisztet a TÜNDefi-egységből...
Sarkvidéki incidens
Valaki tiltott energiaforrást szállít a lidérceknek. Pinduri Berkenye, a TÜNdefi századosa biztos benne, hogy a háttérben régi ellensége, a tizenhárom éves Artemis Fowl áll. Vajon igaza van-e?
The Eternity Code
Artemis Fowl épített egy szuperszámítógépet lopott tündértechnológiából. Rossz kezekben tündérekre és emberekre is veszélyes lehet. De nem kell aggódni, Artemisnek brilliáns terve van...
The Opal Deception
A memóriáját törölve, Artemis nem emlékszik semmire az előző kalandjaiból. De most vissza kell szereznie az emlékezetét. Berkenyét gyilkosságért körözik, és Artemis az egyetlen, aki megmentheti...
The Lost Colony
Évezredekkel ezelőtt, a tündérek és az emberek egy nagy háborút vívtak Írország varázslatos szigetéért. Amikor világossá vált, hogy nem tudnak nyeri, minden tündér a föld alá vonult - kivéve a démonokat...
The Time Paradox
Tudj meg mindent a befejező kötetről, amely 2008-ban megjelenik angolul!
Artemis Fowl Akták
Készülj fel, emberfia! Mennyit tudsz a hírhedt Artemis Fowlról és a Népről? Válj Artemis világának szakértőjévé ezzel a vidám és alapvető útmutatóval az Artemis Fowl könyvekhez.
Utóirat:
ajnos Magyarországon csak két műve jelent meg: az Artemis Fowl - Tündérekkel életre-halálra és a Sarkvidéki incidens. Colfer ezen kívül rengeteg más könyvet írt, íme a lista:
(1998) - Benny and Omar
(1999) - Benny and Babe
(1999) - Going Potty
(2000) - The Wish List
(2000) - Ed's Funny Feet
(2001) - Ed's Bed
(2001) - Artemis Fowl
(2002) - Artemis Fowl: The Arctic Incident
(2003) - Artemis Fowl: The Eternity Code
(2004) - The Artemis Fowl Files
(2004) - Artemis Fowl: The Seventh Dwarf
(2004) - The Legend of Spud Murphy
(2004) - The Supernaturalist
(2005) - Artemis Fowl: The Opal Deception
(2006) - The Legend of Captain Crow's Teeth
(2006) - Half-Moon Investigations
(2006) - Artemis Fowl: The Lost Colony
(2007) - The Legend of Th
Kiegészítés:
A hatodik könyvről még nem sokat tudni, ugyanis Colfer még írja. Amit eddig tudunk, azok a következők:
Valószínűleg ez lesz az utolsó könyv a sorozatban.
Az első fejezet a helsinkii kikötőben fog játszódni.
Lesz benne Finnország, Írország, Morocco, szörnyű teremtmények, amiknek alva kellett rejtve lenniük a milleniumig, időutazás és kistestvérek, akik "pain in the butt".
Az ikrek neve ([SPOILER] Az ikrekről az ötödik könyv végén szerzünk tudomást, amikor Artemis visszahozza a szigetet az időbe, csak négy évvel későbbre, és Butler említi meg neki az időközben megszületett kistestvéreit. [/SPOLIER]) Beckett és Myles lesz.
Lehet, hogy az egyik új karakter egy ügyes hipnoterapikus (?) lesz, akit Doctor Kronskinak hívnak.
Angeline Fowl beteg lesz, és haldoklik. Egy kihalt állat agyvizére van szüksége (?). Artemis megölte ezt az állatot pár évvel ezelőtt. Hogy a TÜN-t utazásra bírja, elhiteti Berkenyével, hogy a lány hibája, hogy Angeline haldoklik. Amikor Artemis visszamegy az időben, látja a fiatalabb énjét.
Eoin Colfer: Artemis Fowl és az örökkód
Palatinus Kiadó
info@palatinuskiado.hu
http://www.palatinuskiado.hu/
Kerekes Tamás
Timur Link



nyomtat


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés