bezár
 

Portfóliók

A műfog nem pótolja a hitelkártyát

Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
 

 

 Andrew Morton: Tom Cruise

- Nem hivatalos életrajz 

Gabo Kiadó

http://www.gabo.hu/

info@gabo.hu

 

  

 

Nem tudom, hogy a magyar public relations szakma tart-e ott, hogy megkülönböztesse Győzike hivatalos és nemhivatalos életrajzát, a spin doktorok még törhetik a fejüket sokáig, most azonban itt áll előttünk egy amerikai színész, „életközelbe hozva”, aki a hetvenedik oldalon azt mondja a róla szóló életrajzban, hogy „Tökön ragadtam Hollywoodot.”

 

 

„ Coppola, akit Matt Dillon „Filmespapának” hívott, szokatlan és egyéni módszerrel irányította és alakította ki fiatal csapatát. Rábeszélte Matt Dillont, menjen lopni a boltba,  a csóró Greasers bandát meg arra, vegyüljenek a valódi melósokkal, hogy jobban megértsék szerepüket. Tom, hogy formában tartsa magát, naponta háromszor edzett, leszedte az első fogairól a koronát, és púderezte hátranyalt haját, valamint lemosható tetoválást rakott a karjára, hogy még vagányabbnak és lepusztultabbnak nézzen ki.

Ám Coppola még ennnél is többre ment. A ficsúrokat játszó színészek jobb hotelekben laktak és nagyobb volt a napi ellátmányuk, míg a nincstelen zselések a legócskább szobát kaptak, és csak szűk költségkeret állt rendelkezésükre. Társasági életük is merőben más volt, a ficsúrokat játszó színészek koktélokat szürcsöltek Tulsa menőbb klubjaiban, míg a zselések sört ittak és iszapbirkózást néztek. A különböző bánásmód feszültséget keltett a két csoport között, ami egy verekedési jelenet túlságosan is élethűre sikeredett próbája alatt robbant ki. Emilio Esteveznek felvágták az ajkát, Tom Howell monoklit kapott a szeme alá, Tom Cruise-nak meg eltört a hüvelykujja. A háborúskodás gyakran a forgatási helyszínen kívül is folytatódott.  Azt mondják, hogy Tom volt az, aki mézzel kente be Diane Lane vécéülőkéjét, és a fürdőszobai tükörre a „Helter Skelter” szavakat írta fel, a Charles Manson-féle kultikus gyilkosságokra utalva.. Így beszélt erről később Diane: -Áprilisi tréfaként feldúltak egy csomó motelszobát. Azért kapták meg a szobakulcsot a szobaaszonytól, mert annyira „aranyosak” voltak. -A színészek tréfái nem mindenkit mulattattak, az Excelsior Hotel vendégei nemegyszer panaszkodtak a zajra. Az egyik emlékezetes alkalommal Tom odament a recepcióra, teátrális mozdulattal kivette az egyik műfogát, és lerakta az éjszakai portás elé, aki rezzenéstelen arccal közölte vele, hogy csak készpénzt és hitelkártyát fogadnak el.”

 

Engem ezek a legkevésbé sem ingatnak meg Tom Cruise színészi képességeiről. Rólam rondább életrajzot lehetne kiadni. A kamaszkori csínyek, tréfák elmúlnak, Tom Cruise még pályája felénél sem tart. A rendkívül aprólékos, valódi dokumentarista műben az átlagolvasót persze Tomnak a szcientológiához fűződő viszonya fogja érdekelni.

Józan elemzést olvashatunk minderről, amiről az a meggyőződésem, hogy a színész legteljesebb magánügye. Én pl. nyáron anarchista nudista vagyok, télen szürrealista buddhista.

 

Kerekes Tamás

Timur Link

 

 

 

Andrew Morton nevétől a botrány eddig sem volt idegen: Lady Diana életrajzírójaként olyan titkokat hozott nyilvánosságra, amelyek sokaknak kellemetlenséget okoztak. Legutóbbi könyvében Tom Cruise, azaz Thomas Cruise Mapother áll a történet középpontjában.

Talán a szerzőt, illetve témáját ismerve nem is meglepő, hogy a színész nem engedélyezte, hogy hivatalos életrajzaként szolgáljon, és ő nem is szólal meg benne. Morton volt szerelmeit, munkatársait, iskolatársait, tanárait kereste fel, hogy első kézből tudhassa meg, pontosan honnan is érkezett az ír származású Cruise, aki nemcsak Hollywood egyik meghatározó arca, de jelenünk egyik legellentmondásosabb vallási csoportjának harcos szóvivője is.
A Cruise személye körül kialakult legendáknak, mint például diszlexiája, vagy hogy pontosan hogyan is szakított feleségével és szerelemivel, mind megpróbált utána járni a könyv szerzője. Ellentmondások mellett arról is megbizonyosodhatunk így, hogy Cruise nagyon hamar el akarja kötelezni magát, rengeteg energiát fektet kapcsolataiba, amelyekért akár nevetségessé is teszi magát – de ha egyszer a szakítás mellett dönt, könyörtelen. Nicole Kidmanről sem csak az ártatlan áldozat képét festi meg Morton. Az ausztrál színésznővel, Penélope Cruzzal illetve mostani feleségével, Katie Holmes-szal való kapcsolatának alakulásáról is bőven olvashatnak a sztár szerelmi élete iránt érdeklődők, de a legérdekesebb vonulat mégiscsak a szcientológiához kapcsolódó a könyvben.
Mivel Cruise élete az egyházzal teljes mértékben összefonódott, a legnagyobb hangsúlyt is ez kapja. Aki elolvassa a könyvet, megismerheti, hogyan is működik a szcientológia – többek őszinte véleménye mellett arra is fény derül, mekkora hatalma is van az egyháznak Amerikában, és mivel kell szembenéznie annak, aki ki szeretne lépni a szcientológia bűvköréből – úgy is, hogy egyháztag szeretteiről egy életre le kell mondania.
Ez teszi igazán érdekessé a Cruise-ról szóló könyvet, amely ítélet kimondása nélkül ugyan, de jól kitapintható szerzői értékítélettel foglalkozik a színésszel. Valószínűleg nem a rajongók kedvenc könyve lesz.

Andrew Morton: Tom Cruise

(GABO)

Krezinger Szonja

 

 

A Kiadó

Mindnyájan ismerjük Tom Cruise-t, már amennyire ő hagyja magát megismerni. Tudjuk, hogy nehéz gyerekkora volt, hogy számos kasszasikernek számító filmben játszott. Tudjuk, hogy Tom szcientológus, de azt már nem tudhatjuk biztosan, mekkora szerepet is játszik ez az életében.Tudjuk, hogy a szexualitását illető állandó pletykák ellenére felesége volt Mimi Rogers, Nicole Kidman és jelenleg is az Katie Holmes. De csak amikor Oprah kanapéján ugrándozott, hogy Katie iránti szerelmét kinyilvánítsa, vagy elmarasztalta Brooke Shieldset, amiért az a pszichiátria „náci tudományához” fordult, akkor kezdtünk rájönni, milyen sokat nem tudunk erről az elragadó, igen sokat dolgozó sztárról. Andrew Morton, a több díjjal kitüntetett életrajzíró, a Diana igaz története – saját szavaival c. nagysikerű könyv szerzője, fáradságot nem kímélve felkutatta Tom volt tanárait, barátnőit, a szcientológia egyház bennfenteseit és olyan barátokat, akik tanúi voltak annak, hogyan válik a valaha átlagos fiú a Forbes magazin szerint a világ legbefolyásosabb hírességévé. Soha nem látott fotók és soha nem hallott részletek kíséretében most közreadjuk az igazi Tom Cruise nem egyszer sokkoló portréját.

Az író nagymestere annak, hogy megmutassa a nyilvánosság előtt viselt arc mögött a valódi történetet, a színész munkáit, szerelmeit, házasságait és vallását.

 

Kerekes Tamás

Azaz Timur Link

Cafe Stockholm

 

http://www.gabo.hu/

info@gabo.hu

 



nyomtat


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés