bezár
 

Portfóliók

Élet az aztékok földjén

Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
 

ÉLET AZ AZTÉKOK FÖLDJÉN

 

MANUEL AGUILAR-MORENO

 

www.goldbook.hu

info@goldbook.hu

   

 1979-ben a Juhász Gyula Főiskolán végeztem történelem szakot, majd 2002-ben a Janus Pannonius Egyetemre jártam történelem szakra, s mondhatom, hogy hat éves korom óta olvasok, de ennyire gondolat és tényekben gazdag, empatikus könyvet az aztékokról el sem tudtam képzelni, mint ez. Hiszen a szerző az aztékok „közismert kegyetlenségeiről, emberáldozatairól” már a bevezetőben megírta, hogy az azték nép nem is ismerte az emberáldozat fogalmát. Háborút azért viseltek, hogy biztosítsák a Nap szent étkét, és ezzel gondoskodjanak az élet fennmaradásáról. Ők az isteneknek szóló szent tartozás kifizetéséről beszéltek. A katonák ügyességükről tettek tanúbizonyságot, amikor részt vettek ezeken a szertartásokon, és magától az uralkodóktól kaptak érte jutalmat, egyúttal bejelenthették, hogy feljebb jutottak a társadalmi hierarchiában. A kivégzések komor emlékeztetőül szolgáltak a külhoni méltóságoknak, nehogy háborút fontolgassanak a birodalom ellen.

A nép genealógiája is roppant érdekes. Nevüket Alexander Humboldtnak köszönhetik, Égi jelek közt vándoroltak, aztán menekülniük kellett a toltékok ellen, s meg sem álltak addig, míg meg nem pillantottak egy szigeten egy sast, egy kaktuszból kinőtt kövön. Ezek után ügyes házassági politikával beépültek a toltékok közé és kiegyezve korábbi ellenfeleikkel birodalomnyi területet alapítottak, ami Mexikó későbbi területe lett. A nép élete trónviszályok és hódítások közt telt, míg 1529-ben 250 spanyol kalandor fel nem fedezte őket. A hódítók és hódítottak (Montekuzoma és Cortes) viszonyára jó, eklatáns példa, hogy 1500-ban az aztékok fővárosának négyszer nagyobb volt a lakossága, mint Londonnak. A kötet hála istennek nem a szokásos gyarmatosító históriát zsolozmázza, így pl. beszél a szerző egy 1978-as régészeti felfedezésről, amit a spanyolok nem vettek észre, és nem tudtak tönkretenni, s így sikerült rábukkanni a nagytemplomra és egy óriás piramis romjaira. Na, ezért érdekes a könyv, ami sokkal jobb, mint egy egyszerű ismeretterjesztő munka, középiskolás fokon a „nagy földrajzi felfedezésekről.”

Tabudöngetés is van dosztig. Mint ahogy a szerző állítja, a spanyolok hadi sikereiket nem tűzfegyvereinek és hadászati és morális fölényének köszönhették, mert hamar elfogyott a puskapor, és még a lovaikat is megették a hiányos logisztika miatt, hanem az aztékok politikai megosztottsága és tömegbetegségei okozták a bukást. No, ezért jó ez a könyv.

A kötet eredeti azték költeményeket is tartalmaz (módosítván a világirodalomról eddig vallott nézeteinket), és bibliográfiája 350 tételt tartalmaz.

Most is fel kék sorolni, hogy mi mindent tartalmaznak a fejezetek, de fölösleges: mindent.

Az utóbbi évek legkomplexebb ismeretterjesztő munkája, ami döntő mértékben fölülírja ismereteinket erről a távoli és titokzatos népről.

 

Timur Link Award’S

Prémium Kategória

 

 

Kerekes Tamás

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1521-ben megdöntötték a mexikói Azték Birodalmat, amely azóta folyamatosan az érdeklődés középpontjában áll. A Mexikóváros közepén talált Templo Mayor feltárásából kiinduló új keletű felfedezéseknek köszönhetően minden eddiginél több ismeretünk van erről az érdekes kultúráról. Minthogy egyre többen ismerik el – a mezoamerikai civilizációk az egykori világ legmagasabb fejlettségű kultúrái közé tartoztak –, igény támadt a térségben dolgozó szakértők alapvető módszereit és elméleteit bemutató munkák iránt. Az Élet az aztékok földjén az új régészeti feltárások adatait és a szaktudományos kutatásokat egyetlen könnyen megérthető kötetben foglalja össze. A tematikus felosztást követő kézikönyv az azték világ életének minden területével foglalkozik:

 

- Mezoamerikai civilizációk és azték régészet

- Az azték civilizáció fejlődése

- Az azték világ földrajza

- Társadalom és államigazgatás

- Hadviselés

- Vallás, világkép és mitológia

- Temetkezési hiedelmek és szokások

- Azték művészet

- Azték építészet

- Navatl nyelvű irodalom

- A naptár, csillagászat és matematika

- Gazdaság, ipar és kereskedelem

- Hétköznapi élet

- Az aztékok a hódítás után és ma

 

Minden egyes fejezethez bőséges olvasmánylista kapcsolódik, és több mint százhatvanöt eredeti rajz, fénykép és térkép egészíti ki a szöveget. Az Élet az aztékok földjén az azték történelem és kultúra iránt érdeklődő minden olvasó számára alapvető kézikönyv.

 

 

A SZERZŐ

 

Manuel Aguilar-Moreno a Los Angeles-i Kaliforniai Állami Egyetemen tanít művészettörténetet. A prekolumbiá­nus ci­vilizáció és Mexikó gyarmati időszaka történetének elismert szakértőjeként számos témában publikált, beleértve a mezo­ame­rikai művészetet és történelmet, a gyarmati időszak Mexikójának művészetét és történelmét, a temetkezéssel kapcsolatos alkotásokat és a pre­ko­lum­biá­nus labdajátékot.

 

John M. D. Pohl PhD a Princeton Egyetem Szépművészeti Múzeumának Peter Jay Sharp-kurátora, óraadó tanár a Princeton Egyetemen az ókori amerikai művészettörténet témakörében, publikációiban szá­mos témával foglalkozott az ember eredetétől kezdve az Azték Birodalom felemelkedéséig. Szakterülete az ősi piktográf írás­rendszerek megfejtése.

 

Megjelenés: 2008. szeptember 29.

Oldalszám: 600

ISBN: 978 963 426 080 6

Szélesség: 158 mm 

Magasság: 234 mm 

Tömeg: 945 g

 

Bolti ár: 3498 Ft

Internet ár: 2799 Ft

Kedvezmény: 699 Ft (20%)

 

  www.goldbook.hu

info@goldbook.hu

 

 



nyomtat


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés