bezár
 

Portfóliók

100 legendás toll

Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
 

100 legendás toll

www.arena200.hu

 

arena2000@arena2000.hu

 

 

 

 

www.toll.hu   www.toll.hu/webaruhaz

  www.kes.hu  rendel@kes.hu

www-europark@kes.hu    kreatív@kes.hu    arkad@kes.hu

 

 

 

 

            A ZSEBEDBEN KICSI, KEZEDBEN HATALMAS

                   A jó töltőtoll öltöztet

 

 

1962-ben tanultam meg írni, a padokban még beépített tintatartó volt, s mártogatni kellett, ma is tartok ilyet otthon, mert negyven éve szerelmes vagyok a töltőtollakba. A kötetben minden, mi szem-szájnak ingere, a 180 000 fontért, aukción elkelt ritkáságokon keresztül a Waterman tollakig, melyekre gyártójuk annak idején 100 év garanciát vállalt. Az igazság szerint negyvennégy gyártót találtam, de az említett tollmárkák száma meghaladja a százat, vagy csillagokat látok, amikor azt olvasom, hogy egy Nakimi toll 253 ezer euro-ért kelt el, amennyiért otthonra már talán egy csendes Vermeer-t is vehetnék, de én inkább a tollat választanám, ha lehetne.  A kötet függelékében talál egy igényes vásárló egy Watermas tollat, ami csak 180 000 fon volt. Lényegében egy modern folyamatról van szó a tollak esetében , hiszen csak 1988-ban indult meg az íróeszközök gyűjtése, melyek hazája kétséget kizáró módon Észak-Amerika, noha a könyv foglalkozik a Krisztus születése előtti metszett tollfajtákkal is. Aztán, párhuzamosan , a francia toll-múzeum elismertségével a gyártás áttevődött Európába. Ahogy belelapoztam a szemkápráztató képanyaggal ellátott kötetbe meglódult a szívverésem, én is azt éreztem, mint a gyűjtő: a Forma-1 versenyek, karórák és tollak közt én is titkos, sőt ezoterikus összefüggést véltem felfedezni. A pontosság és az exkluzivitás azonban szétvált (a kötet idéz egy „megtörtént?” esetet, amikor egy jelentős nemzetközi paktum aláírásánál az amerikai elnök luxus töltőtolla felmondta a szolgálatot, mire a kínai fél kaján mosollyal átadott egy mindennapi használatra tervezett, de megbízható golyóstoll –tucat-terméket.

Azóta gyárt a Parker cég ún. biztonsági tollakat, a név kötelez. A toll több, mint az óra, vagy az autó: az emberi test legnemesebb részének meghosszabbítása. A válogatás a szerzők számára nehéz lehetett (a kritériumok miatt), hisz a Waterman Cf, vagy a Montblanc 149-es nem nevezhetők ritkaságnak, de éppúgy magukba sűrítik a toll esszenciális lényegét, mint a Chanel, a parfümök, vagy a Rolex az órák terén.

A szépségről is eltérnek a vélemények. Van, aki a Waterman Indian Scroll-ját tartja a legszebbnek. A gyűjtők tekintélyes részének a lakkozómesterek tudását dicsérő Pilot Nakimi tollak felelnek meg a legmagasabb esztétikai követelményeknek.

Vannak aztán az ún. „művésztollak”, mint pl. az, melyet Moholy Nagy László tervezett, vagy az, amely egyedi megrendelésre készült a Dunhill –nél..A kézművesek is bele-beleszóltak a versenybe, nekik köszönhetjük a világ legkisebb tollát: a Dollpen-t.

 

A kötet behatóan foglalkozik az

Ancora, a Michael Audiard, a Baignol, a Bic, a Bíró, a Bion(a végtelen toll!!!!), a Cartier, a Delta, a Cross, a Dunhill, a Montblanc gyárak tollaival, és akadtak olyanok is, amelyekről fogalmam sem volt, noha szívdobogtatóak.

(Ilyenek voltak a Osmia, a Naskimi, a La Plumed’Or, a Reynolds, a Sheaffer, a Stipula stb. termékei.

A kötetben külön fejezetet kapott az aukciók és leütések listája, a felhasznált itodalom, és a hasznos címek, az átvett képek listája.

A kötetet tüzetesen végigolvastam, mint a Bibliát. Már tudom, hogy volt olyan XVIII. Század végéről származó zöld kalcedonból készült, pecséttel ellátott arany tollszár, amelyet tóratekercsek olvasásához használtak. Itt viszont elválik a tüdő a májtól, mert sokak szerint a külön tintatartályt igénylő tollszárak nem is számítanak töltőtollnak.(Nekem legyen mondva -Kerekes Tamás)

A könyv magyarázatai is lényegesek Miért pont a Parker? -kérdezhetnénk. Nos, 1832-ben Jacob Parker felfedezte a félgömb alakú dugattyúval, a külső és belső nyomáskülönbség kiegyenlítésével működő szerkezetet, mintegy hatvan évvel megelőzve Conklin Crescent Fillerjét. Az adagoló feleslegessé vált, a toll magától töltődött fel, s a Parker tollak igazi ritkaságnak számítottak

 

 

Kerekes Tamás

 

A kiadó:

 

Egy biztos, ma már minden írni tudó ember használja a tollat, golyóstollat, és szinte észrevétlenül válik személyünkhöz kötődő, mindennapos eszközzé. A 100 LEGENDÁS TOLL album az elegáns és ritka töltőtollaktól kezdve a golyóstollakon keresztül az értékes drágakövekkel díszített, szinte már műremekszámba illő darabokig mutatja be a legismertebb írószermárkák neves modelljeit. Az érdekes történetekkel fűszerezett kiadványt a reprezentatív fotók teszik még színesebbé. Az album magyar vonatkozású érdekessége, hogy bepillantást nyerhetünk dr. Kovács Endre tollmúzeumának értékes, egyedi darabjaiba is



nyomtat


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés