bezár
 

Portfóliók

Egy kismackó Londonban

Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
 

Ismeretlen mesehős

 

Szülők, figyelem

 

www.cicerokonyvstudio.hu

cicero@chello.hu

 

 

Gyermekkorom első mesehőse egy kiskutya volt, a neve Snipp. Ő volt a nagy vadász, életem első könyve, amit Édesapám a kezembe nyomott, ezt követte Felix Salten Bambi-ja. Úgyszólván a kádári korban állatmeséken szocializálódtunk, Fridolinon, a pimasz borzon. Fekete István állathősei követték, kövezték ki ezt az utat, mint például Bogáncs. Ez volt a normális, a viselkedésmintákat állatfigurákon interorizáltuk, ahogy ma ezt mondanánk. A gyermek és a szeretnivaló kis állat ősi párhuzamát eleveníti meg az ánglus környezetbe helyezett kis Mackó, Paddington figurája, aki arról a vasútállomásról kapta a nevét, ahol találták. Noha a legsötétebb Peruból jött, elmondása szerint, de minden erőlködés nélkül feleselget a tősgyökeres brit taxissal, amikor utánozza azt: ”Nem mondod.”. Bűbájos.

Csak kívánhatom a magyar kisgyerekeknek, hogy idejében találkozzanak e bűbájos kismackó csetléseivel, botlásaival. Rendkívül szeretnivaló figura. Egyes epizódjaival már filmek formájában is megismerkedhetnek a magyar kisgyermekek. Az m2-őn keressék(ez itt a reklám helye volt)

 

Például

Paddington azt olvasta az újságban, hogy több száz ember rekedt a földalattin, ezért a kertben ásni kezd, hogy kiszabadítsa őket. A Broen család elhatározza hát, hogy megmutatja a földalattit a kis medvének. Egy heyaba, vagyis a szumóbirkózók edzőtermébe látogat Paddington Gruber úrral, ahol felveszi a versenyt egy igazi birkózóval. Broen úr egy szaunát kap születésnapjára, ám udvariatlan szomszédja elsőként próbálja ki a gőzkabint. Paddington, a szeleburdi medve pedig véletlenül bezárja a tolakodó vendéget..

 

Vagy:

Kirabolják azt a bankot, ahová Paddington elhelyezte spórolt pénzét. A kis medve a hír hallatára rögtön elhatározza, hogy kiveszi vagyonkáját. Jó, hogy elmegy a bankba, mert segítségével hamarosan megtalálják a rablókat. Gruber úr Paddingtonnal rövid kirándulásra megy egy halászhajóval. Paddingtonnak köszönhetően egy lakatlan sziget foglyai lesznek. Még szerencse, hogy vannak segítőkész emberek. Paddington pénzt szeretne küldeni nagynénjének Peruba (a legsötétebb Peruba), ezért munkát vállal Curry úrnál, a szomszédnál. Az esti jelmezbálra kell előkészítenie a ruhákat. Persze most is, mint mindig, csak bajt okoz.

 

 Miután búcsút intett imádott Lucy nénjének a távoli Peruban, a mi Medvénk hajóra száll és rövidesen a londoni Paddington állomáson találja magát. Egyedül bámészkodik, nyakában cédula: "Kérem, viseljék gondját ennek a medvének. Hálás köszönetem." Amikor Broenék befogadják, még nem sejtik, mire vállalkoztak. Paddington Medve, (mert ezt a nevet kapta a keresztségben, a vasútállomásról) csodálkozva szemléli ezt az új világot, egyik kalandból a másikba keveredik. Legbájosabb tulajdonsága egyedi világlátása. Lyukas kalapjának nagy hasznát veszi, ha megtelik a fürdőkád. Nevezhetnénk akár Micimackónak is, mert gyakran tűnik fontoskodó és csekélyértelmű medvebocsnak, de hát mit tegyen valaki, akit hajt a kíváncsiság és a segíteni akarás? Így lesz győztes egy táncversenyen mind a négy ballábával, nyerő a Tour de France-on egy triciklivel, és nemkívánatos vendégszónok a Fehér Házban. Paddington eredetileg regényfigura volt, akinek kalandjait húsz nyelvre lefordították szerte a világon.

Hogy én is hozzátegyek egy kis morzsát az angol mackó magyarországi sikeréhez, itt talál a magyar olvasó ingyenes Paddington elektronikus levelezőlapot.

http://www.paddingtonbear.com/en/1/actpst.mxs

 

 

Kerekes Tamás

 

Paddington, a kis medve általában igen hamar ott találja magát a legzűrzavarosabb történetekben, olykor egész különleges helyzetekben, ráadásul. Mint amikor egy rendőrrel futott össze igencsak rendhagyóan, vagy ugyanígy találkozott mélyvízben egy újság riporterével. De mióta, egy földrengés után, szülőhonából, a Legsötétebb Peruból eljött, Paddington mindig is a londoni Brown család házában érezte otthon magát. Medvénket ezek a derék emberek találták meg a Paddington pályaudvaron, a nevét is erről kapta. Csakhogy egy nap különös, titokzatos látogató érkezik a Windsor Gardens 32-be. És Paddingtonnak döntenie kell: hol is van az igazi otthona.

 

Kiadó: Ciceró Könyvstúdió

 



nyomtat


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés