bezár
 

Portfóliók

Hasítás

Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
 

Hasítás

Huszonhat magyar író novellája a rockról

 

Válogatta és Békés Krisztina

www.magveto.hu

magveto@lira.hu

 

Mivel olvastam a www.prae.hu-n megjelent ledorongolást a válogatásról, bölcsebbnek tartottam, ha magam is utánanézek a dolgoknak. Ideje van a fanyalgásnak. Ráadásul:én miért maradtam ki?

Sommásan annyit mondhatok, hogy a húzóneveknek számító tollforgatók, mintegy letudták a penzumot, ők akár egy lóviadalról is össze tudnak szedni három flekket, vagy legyen a tárgy a fiesta, vagy a hallowen. Ahogy a rendkívül bölcs Onagy Zoltán mondaná, magyar író bármikor ír két flekket valamiről, kivéve, ha elalszik, annyira részeg. Most meg kellene neveznem azokat, akik, ki tudja, milyen szempontok alapján kaptak helyet az egyre népszerűbb tematikus antológiában -merő tévedésből. Helyette inkább azt emelném ki, hogy mennyire élveztem Kiss László, Kemény István, Bán Zsófia, Kiss Ottó és Méhes Károly, Majoros Sándor, Dragomán György, Tóth Krisztina írásait. Dragomán György soha nem volt a számomra ilyen meggyőző, hiába dicsérik a Fehér király-t Majd aztán magyarázzák meg a szerkesztők, hogy a puszta szervilizmus elutasítása mellett, hogyan kerülhetett ebbe a csapatba Vámos Miklós. Jóllehet Bárdos Deák Ágnest nem várja odahaza Booker díj, s la Clesio-t sem sikerült lesöpörni a stockholmi királyi akadémia irodalomtagozatán, mint jó szemű dokumentaristát, és máig élő legendát jó volt látni ebben a kötetben. Arra külön kíváncsi lennék, hogy egy látogató a Bahamák-ról ennek alapján milyen képet alkotna a magyar rock lassan eltelt éveiről. Ám  itt van Tunyogi halála, amikor azt olvasom,

 hogyha meghíznak a rockerek, én akkor is ilyen leszek- elfog a kétség, és örülök a kötet mintegy háromszáz lapjának.

 

A borító telitalálat.

 Gratula.

Mi van benne?

 

-Balázs Attila-aki tudja mi a dörgés

-Bán Zsófia-aki megértette velem, hogy „hol jár az eszem?”

-Békés Pál-aki elkerüli az elefánttemetőt

-Dragomány György-végre láttam, milyen egy durva csörtében, jó asszó volt

-Esze Dóra -kit míg szülték, aludt

-Hazai Attila -megérteti, milyen a vidéki humor( Szelíd motorosok)

-Esze Dóra-a tűzzel játszik

-Háy János-portáljára invitál

-Kemény István- tényleg szeretőt, inget, hitet cserélt egy törvénytelen éjszakán?

-Kiss László: négy ászra lapot húz

 

 

Elnézést kérek azoktól, akiket nem említettem. A látás hónapjában történt ingyenes szemvizsgálat egyszerre állapított meg mínusz nyolc dipotriát, rejtett szemtengelyferdüléssel, ráadásul a két szemem nem dolgozik együtt (mint ritmusszekció és a vokál Garaczi-nál), s ezt tetézi meg egy jelentős pupilla eltérés, ami kizárólag a sziflisz második szakaszában diagnosztizálható. A többieknek ajánlom a focit. Van élet a tizenhatoson túl, de aki a kornerzászlóra figyel napi huszonhat órában, annak nem dübörög a rock, hiába karmolja az anyagot. Nem sikerál.

 

Legmélyebb tisztelettel

Kerekes Tamás

timurlink@vipmail.hu

 

 

Kortárs magyar írók novellái a rockkal kapcsolatos személyes élményekről. Ezekben a remeklésekben a téma lehet akár egy lemez, szám, koncert, együttes, vagy csupán egy emlékezetes pillanat is. A szerzők (többek között Békés Pál, Dragomán György, Garaczi László, Grecsó Krisztián, Háy János, Hazai Attila, Kemény István, Podmaniczky Szilárd, Tóth Krisztina, Vámos Miklós) életét az alábbi zenekarok változtatták meg örökre: Janis Joplin, Rolling Stones, URH, Európa Kiadó, Sziámi, Pink Floyd, Judas Priest, Alphaville, Nirvana, Sex Pistols, VHK, Tankcsapda, A. E. Bizottság, Neurotic, Procol Harum, Kreator, Guns N' Roses, Sepultura, P. Mobil, Frank Zappa, Beatrice, King Crimson, Deep Purple, Jimi Hendrix, Elvis Presley, Doors, Beatles.

 



nyomtat


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés