bezár
 

Portfóliók

Regény a kereszteshadjáratról

Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
 

A Testvériség

 

A kis híján ötszáz oldalas, térképpel és szómagyarázattal ellátott kötet (én is hasznát vettem, történelem szakos tanár létemre) a teljes középkor átláthatóságát célozta meg, Ken Follett- ra hasonlítván ehhez (Katedrális, Az idők végezetéig).

Eleinte az egyiptomi rabszolgahadak ütközetén izgulhatunk a mongolokkal szemben, aztán ott történik egy puccs, és a szultánt megölik, majd a kora középkori Párizsban és Londonban találjuk magunkat, templomosokkal, katharokkal, és a középkori élet színes, széles hömpölygésű epikával megörökített prózájában. Ám nemcsak az derül ki, hogy a templomosok közt is van egy kisebb, szűkebb csoport, de van a beavatásukról, missziójukról, ceremóniájukról egy kötet, mely eltűnik, ami óriási veszedelmet idézhet elő. Akinek a kezébe kerül, az orgyilkos nyílvesszejétől el is esik. Ám nemcsak a fegyverhordozók gyakorlatozásáról, a kamaszok harci felkészüléséről olvashatunk, ám meghökkentő, hogy az író mennyire közdelemmel terhesnek mutatja be a mindennapi életet, mint ami nem más, mint gyilkos harc, mindenki mindenki ellen, tele intrikával, büntetéssel, zsarolással. S közben állandóan előrejutnak egyesek a ranglétrán. Az egyiptomi seregben harcoló harcos szultánját megölve maga lesz a legfőbb úr. Jellemző, hogy maga a szultán is végezni akar az ellenfelével. A mongolok felett aratott győzelem a mohamedánokat a kereszténység ellen hangolja. Még többet akarnak a zsákmányból. A másik oldalon az elzálogosított koronaékszerek, amelyek elrablására tett sikertelen kísérletet is mesterien ábrázolja az író, emiatt kerül pénzszűkébe a kincstár, aminek feltöltését egy újabb kereszteshadjárat megindításától remélik. A regényben sok a kiskorú, árván felnövő szereplő, ez is fokozza a rivalizáló hangulatot, annak érzetét, hogy ebben a világban csak mások letaposásával lehet célt elérni. De tanúi lehetünk bimbózó szerelemnek is.

Sok a színes zsánerfigura. A szaracén jövendőjós. Az arab, aki a templomosok közt is biztonsággal mozog, templomszolgák, fegyvermesterek. A könyv lényegében a Dan Brown által kijelölt úton halad, itt is találunk szaszasszin bérgyilkosokat, Grál könyvet, titkos társaságot, de történelmi felkészültsége, mesélőkedve, széles társadalmi tablója miatt nem kell attól aggódnunk, hogy az olvasó akár egy percig is unatkozni fog.

 

Kerekes Tamás

 

Szíria izzó pusztáitól Párizs és London mocskos sikátoraiig – A Test­vériség Will Campbell történetét beszéli el, aki az ármány, a szenve­dély, a politika és a háború korában vált felnőtté.

Willt kisgyerekkorától kezdve a nagy hatalmú Templomos Lovagrend szokásai szerint nevelték. Múltjának tragédiája beárnyékolja jövőjét is. Hosszú, kemény tanulóévek várnak rá a mogorva tudós, Everard szárnyai alatt, mielőtt egyáltalán esélye nyílna rá, hogy lovag legyen. Miközben megpróbál megfelelni a Templom szigorú előírásainak, Willnek sok mindent meg kell értenie: a saját múltját, az Everardot övező veszélyes rejtélyt, és zavaros érzéseit Elwen, az erős akaratú fia­tal nő iránt, akinek az útjai valahogy mindig keresztezik az övét.

Mindeközben új csillag kél Keleten. A könyörtelen harcos és zseniális hadvezér, az egykori rabszolga, Bajbarsz kora egyik legnagyobb tá­bornoka és uralkodója lett. Saját sorsától űzetve azt a célt tűzte ki maga elé, hogy felszabadítja népét hazája európai hódítóinak rabságá­ból.

A Testvériség feszültsége és izgalmas akciói zseniálisan idézik fel azt a civilizációk közötti összecsapást, amit Nyugaton keresztes háborúknak neveznek. Robyn Young számos szereplőt felvonultatva mutatja be a mindkét oldalon fellelhető kapzsiságot, nagyravágyást és vallási fana­tizmust, illetve bátorságot, szeretetet és hitet.


A SZERZŐ

Robyn Young Oxfordban született és Midlandsben, illetve Devonban nőtt fel. Dolgozott rendezvényszervezőként, zenei ügynökként, befek­tetési tanácsadóként és kreatívírás-tanárként. A Sussexi Egyetemen szerzett diplomát kreatív írásból, jelenleg Brightonban él.

 

 

 

Robyn Young: A Testvériség

Gold Book Kiadó

www.goldbook.hu

info@goldbook.hu

 

 



nyomtat


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés