bezár
 

Portfóliók

Amit eddig nem tudtál

Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
 

Ben Schott

Schott-féle sokmindentudó

 

 

Magvető Kiadó

Minden, amit a világról tudni érdekes

 

A kötet valódi mindentudó, de azért nem vállal felelősséget, ha Ön rossz lapokat játszik meg a pókeren, vagy arra alkalmatlan napon vonja fel az Egyesült Királyság lobogóját, nem elég hosszú a cipőfűzője, vagy valami falrengető huncutságot mond svédül.

 

A kötet részletesen beszámol a brit kalapadóról (eltörölték -Kerekes Tamás), s akkurátusan párosítja a cipőnk kapcsán a lyukpárok számát a cipőfűző kellő hosszával. Itt láttam be, hogy eddig tévelygés volt az életem. Azaz, kevés voltam eddig, a kötet szavaival élvén, mint mákos tekercsben az önindukció. A kötet alaposan foglalkozik az amerikai elnökök politikai HOVATARTOZSÁVA , ÉS HOGY MELYIK ÉVBEN LETTEK MERÉNYLETEK ÁLDOZATAI.  Aztán a londoni Temze hidak teljes felsorolását kapjuk. A kötetről Schrődinger professzor jut eszembe, aki épp a kellő helyen és időben jegyezte meg Princetonról, hogy komoly ember nem tartózkodhat huzamosabb ideig olyan helyen, ahol a legkiválóbb bor is csak másodosztályú.

A kiadó:

 

A könyv, amelyet, bár letehetetlen, mégsem lehet egy ültő helyünkben elolvasni. A könyv, amely nem enciklopédia, nem szótár, nem almanach, nem antológia, nem lexikon, nem kincsestár, nem közhelygyűjtemény, nem kisokos és nem vademecum – hanem mindez együtt! A könyv, amelyből kiderül, hány és mekkora lyukhoz milyen hosszú cipőfűző – vagy miféle golfütő dukál. A könyv, amelyből megtudhatja, hogyan haltak meg a burmai királyok, mely országokban kötelező szavazni, ki kicsoda Dante Poklának bugyraiban – és megannyi más hasznos és haszontalan adatot, amelyek nélkül élni lehet ugyan, de aligha érdekes..

A Schott-féle könyv a nehezen körvonalazható általános műveltséget próbálja gesztusok szintjén meghatározni, bekalkulálva azt, hogy más tartozott az általános műveltségbe 1900-ban, 1960-ban, és a kétezres években. Bár a kézikönyv elegáns, formátumra nosztalgikus kiadvány, mégis korszerű tudást sűrített bele a szerző. Oscar Wilde paradoxonjaitól az internet szlengen és a ruházati jelzéseken át azt is megtudhatjuk, hogy a Beatles slágerek milyen hosszú ideig vezetették az angol listát.

A Schott-féle sokmindenttudó újragondolta és újraértelmezte a klasszikus tipográfiát. A kötet - mely a szórakoztató és a praktikus tudás tára - magyar mutáció, hisz megtalálható benne Kölcsey Himnusza, Budapest gyógyfürdői, de még a magyar uralkodók is. Megtudhatjuk belőle, hogy mi volt a Titanic menüje, hogy a korán elhunyt popsztárok milyen halálokban távoztak a pop neonfényes Mennyországába. Marc Bolan vezetés közbeni „fatúladagolás következtében” halt meg. A „fatúladagolás” annyit tesz: fának ütközött és meghalt.

http://www.lira.hu/index.php?action=kiado&ki_azon=magveto&p_azon=reszlet&kid=1216

 

A KönyvesBlog véleménye:

 

Meghökkentő kiadvánnyal rukkolt elő a Magvető Kiadó. Egy tökéletesen használhatatlan, mégis nélkülözhetetlen darabbal. Az ötlet nagyszerű: összesűríti a világ legjelentéktelenebb érdekességeit, ökörségeit és a valóban hasznos, ám a köztudatban mégis hiányosan, zavarosan élő ismereteket. A könyv úgy letehetetlen, hogy valójában olvashatatlan. A fülszövegnek tökéletesen igaza van: az addikció már az első harminc másodperc után diagnosztizálható, az olvasó ugyanis innen kezdve idegesen és mohó türelmetlenséggel szaladgál előre-hátra az oldalak között, hogy további érdekességekre meg égbekiáltó baromságokra akadjon. Ez a lázas érdeklődés ugyan nem tart sokáig, de addig elég intenzív.
A sokkmindentudó azokat a tudnivalókat, ismeretek gyűjti össze, amik senkit nem érdekelnek, mégis mindenkit feldobnak. Pontosabban mindenki jól elvan anélkül, hogy tisztában lenne velük, mégis hiányolja az ismeretüket. Ha valaki megkérdezi, hogy mennyi is az egyhüvelyknyi, akkor a társaságban mindenki összevissza beszél, bambán nézegeti a hüvelykujját, felelőtlenül dobálózik számokkal, meg centikkel, miközben nagy eséllyel dunsztja sincs róla. De senkiben meg sem fordul a késztetés legeslegkisebb, parányi szikrája sem, hogy felemelje a hátsófelét a kanapéról és utánanézzen az interneten, neadjisten kutatni kezdjen egy ötkötetes enciklopédiában.
. Ha hirtelen eszünkbe jut valami ehhez hasonló, a köztudatban zavarosan élő ismeretanyag, akkor nagy eséllyel megtalálhatjuk ebben a kötetecskében. A hátsó fülszövegen már semmilyen marketing szöveg nem olvasható: az élet öt alapmércéjét láthatjuk itt (cm, hüvelyk, pont, agate, ciceró) stilizált vonalzókkal szemléltetve a méretüket. Aztán belelapozunk találomra és hopp: SMS- rövidítések. Például: 4szmkzt ~ négyszemközt, hi7&lN ~ hihetetlen. Ugyanitt a másik oldalon: kiterjesztett szorzótábla. Aztán korán elhunyt popsztárok listája. Meg az angol királynő beszállítói, ahonnan megtudhatjuk, kivel készítet skót dudát, illetve kitől vesz benzint az angol királynő.

 Végre kiderül, hogy mit is jelentenek azok az idióta mosásra vonatkozó jelzések a ruháink belső részén a fehér bilétán. Mellette meg a másik oldalon Liszt Ferenc legfontosabb kitüntetéseit olvashatjuk naprendszerünk bolygóinak legfontosabb adatai és az 1953-as aranycsapat névsora társaságában. Aztán prímszámok, Morse-jelek, Magyar uralkodók, a Titanic ellátmánya, Laborvizsgálatok (vérvétel) normáleredményei.

 

Szentenciák: csak ízelítőül

Kevés vagy, mint dobostortában a ritmusérzék, és még jobb: stoptáblán a retorika.

.A kötetet a kulturpart.hu is szemlézte:

http://209.85.129.132/search?q=cache:hSdS4O9Lm5YJ:konyves.blog.hu/2008/02/05/a_hidrogenpotencialtol_a_tojasmeretekig+Ben+Schott&hl=hu&ct=clnk&cd=17&gl=hu

 

 

 

magveto@lira.hu

magveto.kiado@lira.hu

janos.lia@lira.hu

pap.zoltan@lira.hu

 

Összeállította:

Kerekes Tamás

Amerikai Népszava

www.nepszava-com

 

 



nyomtat


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés