bezár
 

Portfóliók

Ki nem fizetett adót?

Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
 

Művészet

Julian Freeman

 

Képzőművészeti Kiadó

 

A kötet meghökkentően modern, ha a szócikkekre tekintünk: vorticizmus, urbánus realizmus, absztrakt expresszionizmus, land art : csupa olyan fogalom, mely nem szerepelt a hetvenes években az érettségi vizsgámon. Egyszóval megnyugtató módon hiányzik a kötetből a „már a régi görögök” megnyugtató és derűs bornírtsága. Nem kis vállalkozásba fogott a Képzőművészeti Kiadó, amikor az egyetemes művészettörténet több évezredes történelmével akar bennünket megismertetni 140 oldalon, noha a szerző az előszavában bátran vállalja, hogy egyetlen művészeti könyv sem tanítja meg az embert gondolkodni.

 

 

Kerekes Tamás

Amerikai Népszava

www.nepszava.com

 

„Ebben a könyvben az olvasó megtalálja a legfontosabb, a legfennköltebb és a legabszurdabb nézeteket. A művészet éppen e végleteknek köszönheti létét” -írja az előszóban Julian Freeman.

A kiejtési útmutató (szalonsznoboknak) csak megfejeli a könyvön áthúzódó fanyar, fricskás humort. Így aztán megtudhatjuk, hogy 17 ezer évvel ezelőtt, amikor a művész a barlang falán önkifejezett, nem azzal a céllal tette, hogy divatot majmoljon, vagy kiállításra kerüljön a New York-i Sohóban, vagy más vernisszázson. Az altamirai barlangrajzok korában se recenzió, se terembérlet, se műgyűjtő. Idilli évek. A korai művészek hittek a mágiában, színezékeiket vagy állati zsiradékkal, vagy szénnel fújták, terítették fel a sziklára. Kezdetben csak a vonalvezetés volt a fontos. Vizuális formában fejezték ki a Bőség urának címzett kérést: az emberek élelemre és termékenységre vágynak. Folyamatosságot sugall, illetve visz a könyve a szerző nézőpontja: felismeri Las Vegas, Hollywood épületei közt a korinthoszi oszloperedetet.

A könyvből tudtam meg, a vénuszi formákat a görögök találták fel-mindegy, hogy van karjuk vagy nincs. Az orosz, koedukált vécék falán van egy tízpontos felirat, amely azok nevét tartalmazza, akiknek nem kell lehúzni a wécét, s a milói vénusz csak a hetedik a sorban -Kerekes Messzecsúszott Tamás). Szintén a könyv révén lett világos, hogy Nagy Gergely pápa találta fel a képregényt, majd megjelennek a békés Madonnák és a komor Krisztusok. Rájöhetünk, hogy nem a Kreml találta fel a művészi propagandát: Masaccio Adógaras c- képén Jézus ezüstpénzzel a szájában küldi el Pétert halászni, hogy meg tudja fizetni a tanítványokra kirótt összeget. A kötet amellett, hogy megtanít rézkarcot gyártani, pletykákban is bővelkedik, y Most nem arra gondolok, hogy Tiziano öregkorában az ujjaival festett, hanem arra, hogy az olasz reneszánsz vérbő egyéniségei közt volt egy, aki olyan közkedveltségnek örvendett, hogy nem kellett adót fizetni.Szószékek gyártásával futott be, nem aprózta el magát.

Viszonylag korán megjelenik a graffiti: az Arnolfi házaspár c. festményen felfedezhetjük a Jan van Eyck itt volt feliratot, amitől egyenes út visz a pop art-ig, és már tudjuk is, mitől fut a kerítés.

Pompás könyv.

Egyébként ki volt az egyetlen, adót nem fizető olasz művész?

 A  vűlasz a www.tollal.hu rovatában lesz olvasható

 

Kerekes Tamás

timurlink@vipmail.hu

 

Amerikai Népszava

www.nepszava.com

 

A kiadó:

A Mű-Értő sorozat célja könnyed stílusban és közérthető formában népszerűsíteni a művészetek legkülönbözőbb ágait. Kedvcsináló ismertetőket adunk az olvasó kezébe, hogy ne rettenjen meg az "-izmusok", nagy nevek, ritkán hallott stílusok stb. hallatán. A kötet a képzőművészet világába vezeti az olvasót: kézen fogva kalauzolja a barlangfestészettől napjainkig. A művészet mindenkinek szól, mert szórakoztatva vezet be a képzőművészet rejtelmeibe; megismertet a legfontosabb irányzatokkal és iskolákkal; bátorít jó, vagy lesújtó véleményünk kimondására; számos remekmű reprodukcióját kínálja; segít abban, hogy ne csak nézzünk, hanem lássunk is... A figyelmes olvasók - a 400 színes illusztrációt tartalmazó tanulságos és szórakoztató kiadvány elolvasása után - többé nem keverik össze Manet-t Monet-val... A sorozat kötetei: művészet, zene, világirodalom, építészet, jazz, impresszionizmus, opera, reneszánsz.

www.kepzomuveszetikiado.hu

info@kmkiado.hu

 

 



nyomtat


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés