bezár
 

Portfóliók

A háború a legjobb üzlet

Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
 

A hadjárat

Robin Young

Gold Book Kiadó

 

Kerekes Tamás

 

 

„ A végén nem is számít, hogy ki nyert, a keresztények, vagy a szaracénok!

A nyereségünk így is, úgy is, nőni fog!”

 

 

 

Az izgalmas regény annak a történelmi problémának megvilágításával foglalkozik -egy érdekfeszítő történelmi história keretében- hogy a tönkremenni látszó genovai és velencei köztársaságok a Jeruzsálemi Királyság időszakában, amelyek eddig a háborúból gazdagodtak meg, hogyan akarják kirobbantani egy újabb fegyveres konfliktust jólétük érdekében. Az eddig jól prosperáló vértgyártó kereskedők, pallosipari válalkozók, lókupecek békében min szívják a fogukat, és még a szövetkezéstől sem riadnak vissza, csakhogy egy újabb háborús konfliktus keresletet generáljon a hadi termékekre.

Viszont a velük szemben álló szaracén, illetve mongol seregeket is ugyanez a cél mozgatja. A szerző tisztán rávilágít egy tényre, amely eddig nemigen volt közismert, hogy a keresztes háborúk mögött, mindkét oldalon szorgoskodott és munkálkodott a középkori hadiipari lobby.

A történetet a szerző Akkon városából indítja el a szerző, amelyet a keresztes lovagok Kr.u. 640-ben visszafoglaltak az araboktól, s az újonnan alapított Jeruzsálemi Királyság fő tengeri kikötője lett. Király uralkodott eleinte, majd a város államformája oligarchikus köztársaság lett.

Valós személyek és csoportok, kitalált alakok és szervezetek, történelmi figurák köré szervezi a szerző a fordulatos mesét. Ami leginkább Ken Follett legjobb napjaira, azaz monumentális történelmi regényeire emlékezet (Katedrális, Az idők végezetéig).

Így pl. a kötetben fontos szerepet játszó Anima Templi(a „templom lelke”, kitalált csoport volt a templom rendben belül, amit Robert de Sable nagymester alakított 1291-ben, a hattini csata során, hogy megvédje a rendet a korrupciótól.

Viszont Clairvauxi Bernát egészen biztos, hogy élt, mert ő volt az első franciaországi cisztercita kolostor alapítója és apátja. A templomosok egyik első támogatójaként ő segítette megfogalmazni a rend szabályzatát, ami aztán hatszáz cikkelyre duzzadt.(templomosnak sem fenékig tejfel az élet- Kerekes Tamás) Itt kell hozzáfűznöm, hogy e pár sor természetesen nem képes érzékeltetni azt, hogy az apát milyen nagy szerepet is játszott a világtörténelem valóságos formálásban.

Az olyan regényeket, melyben valós szereplők keverednek fiktív figurákkal, Gore Vidal amerikai író, kritikus „koholmányregényeknek” nevezte a Gengszterek, írók, professzorok c. tanulmánykötetében, mely magyarul is megjelent, s hogy e jelző egyáltalán nem degradáló, azt avval is aláhúzta, hogy ő is itt néhány nagy sikerű darabot ebből a szériából.

Robert Young e könyve, pedig az egyik legkiválóbb alkotása ennek a műfajnak. A

A könyv szereplői az ármány és szenvedély, a politika és a háború célkeresztjében keresik egyéni boldogulásukat, paktumokat és múló szövetségeket kötnek átmenetileg akár riválisaikkal is, hogy a jövő valamilyen mértékben de biztosított legyen a béka alatt nyögő fegyverkereskedők, kardkovácsok, lókalmárok számára.

A geostratégia változást mindenki megérzi a körzetben. Keleten új hatalom üti fel a fejét. A könyörtelen harcos és zseniális hadvezér, az egykori rabszolga, Bajbarsz kora egyik legnagyobb tábornokává és uralkodójává válik. Saját sorsától űzetve azt a célt tűzte ki maga elé, hogy felszabadítja népét hazája európai hódítóinak rabságából.

A könyv feszültséget és izgalmat gerjesztve idézi fel azt a civilizációs összecsapást, amit Nyugaton keresztes háborúknak neveznek. Young még tovább is lép, hisz kimutatja, hogy a civilizációs összecsapások mögött mindkét fél esetében a „középkori hadiipari lobby” élesztette a háború tüzét.

A kötet-nagyon helyesen árnyalni fogja a muszlim veszélyről hallottakat és írtakat. A dzsihad, a szent háború, az iszlám terjesztése érdekében spirituális értelemben a muszlim hitű egyén küzdelmét jelenti a világi kísértések ellen -Young értelmezésében.

A kötet fontosabb szereplői közt megtalálhatók:

-Egyiptom és Szíria szultánja

-Anjou Károly, Jeruzsálem királya

-Antiochiai Mária, Jeruzsálem trónkövetelője

-I. Edward, Anglia királya

-Gerard de Ridefort, a templomos nagymester

-X. Gergely pápa

-Roger de Severino, Anjou Károly helytartója

-A Young által írt ciklust epikailag összetartó Will Campbell, templomos parancsnok, az Anima Templi beosztottja

Ilyen parádés szereposztás mellet nehéz lett volna rossz könyvet írni. Nem is sikerült.

A szerzőnek arra is kiterjedt a figyelme, hogy több lapon át ecsetelje, és megmagyarázza műve és a valós történelem ellentmondásait, és gondot fordít, hogy mindezt „helyretegye.”

 

 

Kerekes Tamás

www.tollal.hu

 

Gold Book kiadó

info@goldbook.hu

1274-et írunk. Akkon megerősített városában, a keresztesek legutolsó nagyobb, palesztinai erődjében epikus konfliktus kezd kibontakozni.

Will Campbell templomos lovagot harcra képezték ki, ám a Testvériség néven ismert rejtélyes csoport tagjaként a béke embere is. Az évek óta tartó vérontás után a Testvériség segített megkötni a fegyverszünetet a keresztények és a muszlimok között. Will azonban attól tart, hogy elárulták őket. Edward angol király – egykori patrónusuk – ígéretet tett a pápának egy új keresztes hadjárat indítására, míg Akkonban még nagyobb fenyegetés kezd kibontakozni. Egy nyugati kereskedőkből álló titkos társaság, ami vagyonokat keres a rabszolga- és fegyverkereskedelemből, borzalmas tervet eszelt ki az ellenségeskedés ismételt felszítására Palesztinában.

Időközben Bajbarsz szultán Egyiptomban hatalmi harcokba bonyolódik. Legidősebb fia, a trónörökös belekeveredik a szultán jövendőmondója, Khadir ármánykodásaiba. Míg Bajbarsz a Mongol Birodalmat akarja egyszer és mindenkorra szétzúzni, addig Khadir és mások a keresztényekkel szeretnének végezni. Most, hogy a szultán fia is a saját családja ellen szövetkezik, feltépődnek a keresztes háborúk okozta régi sebek, és hamar újak is keletkeznek.

A közelgő háború árnyékában Will kétségbeesetten vívódik templomos esküje, a Testvériségben titokban betöltött szerepe és az Elwennel – a lánnyal, akit szeret, de nem vehet feleségül – szembeni kötelessége között. Amikor Edward király küldetésével régi barátja és ellensége, Garin de Lyons a Szentföldre érkezik, Will élete megállíthatatlanul kezd sodródni a káosz és pusztulás felé.

A hadjárat bámulatos leíróerejű, merész és feszített tempójú könyv. Felejthetetlen szereplőket vonultat fel Keletről és Nyugatról, a társadalom legalsó és legfelső rétegeiből, akik mind a történelem legdrámaibb pillanatai felé törtetnek.


A SZERZŐ

Robyn Young Oxfordban született és Midlandsben, illetve Devonban nőtt fel. Dolgozott rendezvényszervezőként, zenei ügynökként, befek­tetési tanácsadóként és kreatívírás-tanárként. A Sussexi Egyetemen szerzett diplomát kreatív írásból, jelenleg Brightonban él. Első regénye, A Testvériség nemzetközi sikert aratott, tizennégy nyelvre fordították le.



nyomtat


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés