bezár
 

Portfóliók

A bahá'íok döntéshozatali modellt ajánlanak az ENSZ Bizottságna

Letöltöm! - (240.52K)


Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):


Egyesült Nemzetek Szervezete - Egy új döntéshatali modell hozzájárulna a különböző kultúrák népcsoportjainak integrációjához ebben az átmeneti korszakban, mely egy új szociális rendhez vezet - egy új bahá'í nyilatkozat szerint.

A kimutatás a 48. Egyesült Nemzetek Szervezete Bizottságának Szociális Osztálya részére készült, melyet február 12.-én fejeztek be.

Az ENSZ testületének bizottsága megbízást kapott a soron következő csúcstalálozóra, mely a szociális fejlődésről szólt, 1995-ben tartották Koppenhágában. A világ vezetői lefektették alapelveiket, mely az új társadalmat jellemzné. Ezek az alapelvek magukba foglalják a külöböző kultúrákból származó emberek különbözőségeiknek tiszteletét.

A Nemzetközi Bahá'í Közösség nyilatkozatában ajánlotta tapasztalatait, miket a bahá'í közösségek a mindenfelől világban
összegyűjtöttek, a nyilatkozat egyik fő eleme az emberek közötti egység megteremtéséről szól.

A konzultatív folyamat, ahogy a Bahá'í nyilatkozatban áll, annak megértésén nyugszik, hogy az emberek alapvetően nemesek. Mindenkinek van lelkiismerete valamint érdeklődése, értelmi-, empatikus képessége és szolgálata a közös jó építésére.

A szingapúri Mr. Ming H. Chong, egy képviselő a bizottságnál prezentálta a bahá'í nyilatkozatot, azután azt mondta, hogy minden ember nemességenek megértése megakadályozza, hogy egyeseket elutasítsanak. Mindenki kötelessége, felelőssége saját spirituális fejlődése.

Ha a megértés evvel a formáját használod, más rálátásod lesz, olyan amivel elkerülöd a megbélyegzéseket, mint a "háttérbe szorított" vagy "szegény" - mondta. Elmagyarázta, hogy szingapúri bevándorlók gyereke volt, megtanulta hogy a cimkézés rossz benyomást kelt az ép közösségben.

A nyelv formálja gondolkodásunk módját - mondta. Mentális képet ad hogyan látjuk a világot. A világszemléletünk egyes elemei között akadhatnak negatívak, ilyenek például azok, amelyekkel a bevándorlókat megbélyegezzük, így kirekesztjük őket a közösségből.

A Bahá'í nyilatkozat, mely az Egyesült Nemzetek Szervezete Bizottsága elé került javasolata szerint az emberi szervezet modellként szolgálhat a világ kultúráinak integrációs folyamatában.

Ebben az organizmusban millió sejt van, különleges diverzitást és funkciót formálva, emberi létezést lehetővé téve. A legjelentéktelenebb sejt működése részét képezi az egészséges test fenntartásában - áll a nyilatkozatban.

Ezt a képet fel lehet használni az emberiségre egy családkét tekintő világpolgárok "víziójához" - Mr. Chong magyarázta.

A bahá'í közösségekben ez a konzílium bevett szokás, értéket, nemességet az teremt, hogy a különböző egyének a sokszínűség nézőpontjával közelítenek egymáshoz.

A döntéshozatalban a különböző nézőpontok, vélemények nem csak növelik a szellemi erőforrásokat, hanem elősegítik a bizalmat, befogadásra és a kölcsönös elkötelezettségre szükség van a kollektív cselekvéshez - áll a bahá'í nyilatkozatban.

A bahá'í tanácskozások fő jellemvonása hogy az ötletek csoporthoz köthetők, s nem egyénekhez.

Ügyeiket megvitatják egyesek véleményei vagy nézőpontjaira vonatkozólag, ha egyszer az ötletet megosztják többé nem az egyénhez tartozik, aki kinyilvánította azt, hanem a csoport javát képezi onnantól kezdve, hogy azt elfogadáják, módosítsák vagy elvessék - mondja ki a nyilatkozat.

A vélemények diverzitása nem elegendő, nem biztosítja a közösségek számára, hogy áthidalják a különbözőségeket, illetve hogy megoldják a társadalmi feszültségeket - folytatódik a szövegben.

A viták során a különböző értékek össze vannak kapcsolva az közös egység céljával. Ez nem egy idealizál egység, de az egyén elismeri a különbözőségeket és igyekszik meghaladni őket a elvi tanácskozás folyamatában. "Ez az egység a különbözőségben."

A Nemzetközi Bahá'í Közösség közreműködött néhány egyéb tevékenységben az ENSZ Bizottság
szociális fejlesztéseinek megvitatása alatt, mely február 3-tól február 12-ig tart. Egyebek mellett a bahá'íok támogattak egy vitafórumot, ami a vallások szabaságáról szólt. Egy prezentációt ajánlottak a szociális integrációról kiemelve egy New York székhelyű színházat és közreműködtek a vezetők tanácskozásában a civil társadalom nyilatkozatáról, amit bizottság felé nyújtottak be.

A fórum tanácskozását, melynek címe "A vallás vagy a hit szabadsága: a szociális integráció egy elfelejtett oszlopa? február 5.-én tartották bahá'í irodákban. Prezentációt tartott Brian Grim a Pew fórumon a vallási és a közösségi életről, indiai missziójából Dr. Anupam Ray,
Kenya misszióból John Mosoti és Azza Karam az Egyesült Nemzetek Szervezetének kutatója.



Az eredeti cikk angolul:

Egyesült Nemzetek Szervezete - Baha'is offer decision-making model at UN commission (Bahá'í World News Service), 16 February 2010

http://news.bahai.org/story/758



 


nyomtat


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés