bezár
 

Portfóliók

Isten nyugasztolja!

Letöltöm! - (81.27K)


Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
 
Az amerikai New Jersey állambeli New Brunswickban néhány nappal a 89-ik születésnapja előtt elhunyt az utolsó magyarul beszélő ember, Steven Horvath.
Steven Horvath egyedüli gyermekként nőtt fel, magyarul a már szintén Amerikában született anyja tanította meg. Serdülőkorában az emigráció egykori fellegvárának számító szülővárosában még akadt egy-két magyarul tudó játszópajtása, sőt akkoriban arrafelé a magyar kultúrát egy hentesüzlet is képviselte, ahol mint azt fia, Joe elmondta, a paprikas kolbas és az amúgy kimondhatatlan teperto pogacha nevű ételkülönlegességek is kaphatók voltak.
Az autószerelőnek tanuló Steven Horvathot sajátos viszony fűzte máshoz nehezen hasonlítható anyanyelvéhez, hiszen korán ráébredt, annak egyik utolsó ismerője.
Otthonát is ezért halmozta tele régi magyar újságokkal és szakmai kiadványokkal, és ezért tartotta élete legfájóbb kudarcának, hogy fiának már nem tudta továbbadni örökségét.
Joe Horvath megerősítette, magyarul sajnos csak a motor, a goulash és az egészségedre szavakra emlékszik.
És habár a latinhoz, a hopihoz és többezer másikhoz hasonlóan a magyar is holt nyelvvé vált, Steven Horvath féltő előrelátásának köszönhetően a hanghordozók már örökre megőrzik Sándor Petőfi János vitézének, valamint az Autósélet 1990. májusi számának magyarul felmondott szövegét.
A New Brunswickot Princetonnal összekötő 27-es út menti temetőben Steven Horvath sírkövén is magyarul áll a felirat: Élt 89 évet. Isten nyugasztolja!
 


nyomtat


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés