bezár
 

Portfóliók

Cikkek az üzlet, a gazdaság világából

Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):

https://forbes.hu/uzlet/mi-kell-egy-startuphoz-sok-bukas-es-harom-ember-a-vizionarius-az-ertekesito-es-a-foldhoz-ragadt/

Piaci rés, teljesítményrés  : Forrás:(könyv): Hogyan indítsunk saját vállalkozást és biztosítsuk sikeres működését 7 lépésben?

Gazdasági egyensúlytalanság:

tőkemegtérülés > gazdasági növekedés általános mértéke > új munkahelyek teremtésének és a bérek növekedésének üteme

(Forrás: Martin Ford: Robotok kora, 298-299., 302 o.) 

csali termék linkje= egy megszerzési automatizmus,

belépő termék linkje= egy aktivitási automatizmus,

kapcsolódó webhely (linkje)= a blog(om) címe; egyből eljut a cikkemre


Új cikk:

Erős idegzet és pontosság kell a brókerséghez
monster.hu2010. 04. 22., 18:15|Utolsó módosítás:2010. 04. 22., 18:16|

Munkaidejüket a tőzsdepiacok nyitvatartása határozza meg, bérüket pedig az, hogy mennyire tudják ügyesen kezelni mások befektetéseit. Hogy kik ők? A brókerek. Bár jól jövedelmez, de stresszes, nagy felelősséggel jár a szakma, amelyben egy pici hiba is komoly következményekkel jár. Pályakezdőként nem könnyű az indulás. A szakmát azonban érdemes időben elkezdeni, mivel abból meglehetősen hamar ki lehet öregedni. Szakmabemutató sorozatunkban a tőzsdeügynökök mindennapjaiba adunk betekintést.   
**********


Sok ember egy nagy teremben egy kijelzőt bámul, majd ha azon változás történik mindenki elkezd hevesen kiabálni és mutogatni - a kívülállók a filmekben látottak alapján nagyjából így képzelik el a tőzsdeügynökök munkáját. Ez a kép azonban csak a kilencvenes évek közepéig volt jellemző, azóta már a legtöbb piacon elektronikus úton folyik a kereskedés - tudtuk meg Heitner Tamástól, a Solar Capital Zrt. üzletkötőjétől. A tőzsdeügynöki munkával kapcsolatos sztereotípiákból azonban az mindenképpen igaz, hogy nagy stresszel járó, pörgős munka és a munkaidőnek sokszor szinte sosincs vége. A munkavégzés rendkívül nagy pontosságot igényel, mert itt egy rossz gombnyomást nem lehet visszacsinálni és egy ember egy-két havi fizetése mehet el rajta. Ezen felül bírni kell a bizonytalanságot, mert általában még reggel a munkakezdéskor sem lehet megjósolni, hogy mit fog csinálni az ember délután."

A tőzsdeügynök egy napja

Heitner Tamás elmondta, hogy a munkaidőt mindig a piacok nyitvatartása határozza meg. "Reggel 8-kor nyit a magyar piac, ilyenkor kezdünk mi is a cégnél. Ekkor átnézzük, hogy hogyan zárt magyar idő szerint hajnalban az ázsiai piac és ehhez képest mit várhatunk másnapra. Majd elemzők segítségével az aznapi makrogazdasági publikációk alapján elkészítjük a prognózisainkat, és ezt összevetjük az ügyfeleink jelenlegi pozícióival. Amennyiben várható olyan bejelentés, vagy változás, ami befolyásolhatja az ügyfél befektetéseit, akkor mindenképpen egyeztetünk vele a továbbiakról. Délután fél négykor nyit az amerikai piac, ez mindig fontos momentuma a napnak, a piacot nyomon követjük egészen az este 10 órai zárásig. Természetesen nem minden munkatárs van bent reggel 8-tól este 10-ig, de esetenként számolni kell egy-egy 10-12 órás etappal. A munkaidőt illetően pozitívum, hogy mivel hétvégén minden piac zárva van, ezért hétvégi munkavégzés szinte soha nem fordul elő ebben a szakmában" - vázolta fel a brókerek életét a fiatalember.

A szakmába nem könnyű bejutni, mivel a brókereknek szóló álláshirdetésekben már olyan szakembereket keresnek, akik saját ügyfélkörrel rendelkeznek. "Pályakezdőként legjobb esetben is a telefonos értékesítői pozícióra lehet számítani. Ez hideghívásos telemarketinges munkát jelent, ahol az adott cég szolgáltatásait kell kínálni az embereknek, így lehet szépen lassan ügyfeleket szerezni és eközben eltanulni a profiktól a szakmát. Általában száz ilyen értékesítőből hárman bizonyulnak ügyesnek, és közülük körülbelül egy az, aki brókernek is alkalmas." A tőzsdeügynökök általában közgazdászok, de az egyetem után ajánlatos elvégezni még egy értékpapír- és devizakereskedői vizsgát, ahol a szakma elméleti alapjait lehet megtanulni. Brókereknek - hivatalos nevükön üzletkötőknek - szóló álláshirdetésekkel leggyakrabban a brókercégek honlapjain lehet találkozni, de érdemes körülnézni a különböző gazdasági portálokon is.       

Mennyit keres a bróker?

Pályakezdőként még nem lehet nagy fizetésre számítani, a telefonos értékesítők átlagosan havi nettó 80 ezer forint fixet kapnak, erre jön rá a jutalék annak függvényében, hogy hány új ügyfelet tudtak hozni a cégnek, ami kezdetben valószínűleg nem lesz túl sok. Általában a tapasztalt üzletkötők alapfizetése sem haladja meg a 100 ezer forintot, számukra nem ez jelenti az elsődleges bevételi forrást, hanem a negyedéves bónuszok, amiket a sikeres befektetések után kapnak. "A határ a csillagos ég, ismerek olyan brókereket, akik negyedévenként milliókat visznek haza. Bár teljesen kiszámíthatatlannak tűnik, de azért aki jól csinálja, az mindig tud hozni egy bizonyos átlagot, nincsenek óriási ingadozások" - mondja a tapasztalt üzletkötő.

A negyvenesek már kiégnek

Mivel a munka meglehetősen stresszes és leterhelő, ezért azt a szakmát nem lehet sokáig űzni. A brókerek általában húszas és harmincas éveikben járó fiatalok, akik még bírják a terhelést és a bizonytalanságot, a negyven felettiek pedig már általában más vizekre eveznek. "Sokan saját brókercéget alapítanak, ahol már nem ők dolgoznak a legtöbbet, vagy elmennek egy bankba dolgozni, ahol stabil munkahelyen, kiszámítható munkaidőben kevesebb felelősséggel végezhetik napi teendőiket" - mondta Heitner Tamás.   

Dorofejev Tamara


 

 



nyomtat


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés