bezár
 

Portfóliók

A magyar kultúra napja

Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):

   A magyar kultúra napja

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Szatmárcsekén a Himnusz kéziratát.

A kultúránk, hagyományaink, ünneplése egy magasztos gondolat. 2000 évnyi alkotás emlékét megőrizni és ünnepelni talán nem is tűnik olyan nehéz feladatnak a mai technikai vívmányok használatával. Mindenre rá lehet keresni az interneten. Képek, videók szövegek milliárdjai kutathatók fel pillanatok alatt.

Azonban napról napra elvész ezen eszközök használata mellett a valódi érték. Amit ünneplünk ezen a napon, az maga az alkotás, annak öröme. Az öröm melyet az alkotó és olvasó érez. Elgondolkodtató a kérdés, hogy a mai rohanó világunkban, kinek van ideje megállni és élvezni ezeket az alkotásokat. Sőt! Ki az aki ezekre időt szeretne szánni? A fárasztó mindennapok után, amikor esténként a pihenés egy-egy rövidke alvásban nyilvánul meg, kinek van ideje a kultúrára? Írhatnám, hogy bárkinek. Hiszen a telefonok és egyéb eszközök használata mindennapos, kimerem jelenteni, hogy napi szinten órákat pazarolunk el, sokszor akár értelmetlen, képernyő használatra. Ebbe születtek bele a legifjabb generációk.

Mit tudunk tenni?

Akinek valóban fontosak a magyar kultúra elemei, a hagyományaink, azok talán gondolkodtak már ezen. Legfontosabbnak tartom a gyermekeink nevelését. A kultúránk megismertetését velük. Persze rendkívül fontosak és hasznosak a közösségi élmények, a témához kapcsolódó ismeretek átadása a pedagógusok által. Azonban még fontosabb lehet a szülők példamutatása, viselkedése. A magyar kultúra ismerete egész kicsi korban kezdődik, kezdődhetne a mesék világának beutazásával. Az esti olvasások, beszélgetések a család közös élményein túl, új ismeretek megszerzését, a kultúránk, hagyományaink megismerését, a gyermekek számára az irodalom szeretetét adhatnák. Míg a gyerekek új ismereteket szereznek, a szülők feleleveníthetnék tudásukat, a az emlékeiket, gyermekkorukat.

A napi rutinba a beépített olvasás szokássá válik. Mindenki számára van olyan téma mely szívéhez közel áll,válhasson mely képes elragadni, elvarázsolni.

A magyar kultúra napja egy nap az évből melyen emlékezünk. A többi napon szerezzünk új tudást és élmenyeket. Keressük meg azt ami minket elvarázsol és megnyitja az ajtót a képzeletünk és valóságunk között, hogy aztán az a valóság színesebbé válhasson.

 



nyomtat


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés