bezár
 

Portfóliók

AL GORE BUDAPESTEN - 2007. október 3. szerda - Jövő Háza (Millenáris Park)

Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A 24. órában ?

A globális felmelegedés hatása Európára és Magyarországra

Konferencia a Figyelő és a Heti Válasz szervezésében


Tervezett időpont: 2007. október 3. szerda

Helyszín: Jövő Háza (Millenáris Park)


Az éghajlat köztudottan változékony. A mai melegedés vajon nem a természet hóbortja, múló kilengése szintén? Az éghajlati változások természetes ritmusa egyet-mást megmagyarázhat a jelenségből, ám a hőmérséklet egész bolygóra kiterjedő emelkedésében az emberiségnek is van szerepe. Századok óta irtjuk az erdőket, szénnel, olajjal és földgázzal fűtünk, szén-dioxidot és üvegházhatású gázokat ontunk a légkörbe – gyorsabban, semhogy a növények és óceánok elnyelhetnék.

Szinte biztos, hogy főleg az emberi tevékenység miatt melegedett az idő a 20. században – állítja az ENSZ klímaváltozással foglalkozó kormányközi munkacsoportjának (IPCC) 2007. első felében készült jelentése. A földkerekség hőmérséklete gyorsabban nő, mint ezer év óta bármikor.

A világ azonban annyira függ a fosszilis energiahordozóktól, hogy a szén-dioxid kibocsátás korlátozása nem egyszerű feladat. A kiotói egyezmény is csak lassítani tudja az üvegházhatású gázok kibocsátását. A növekedés megfékezéséhez negyven Kiotóra lenne szükség, de azt tető aláhozni maga az örökkévalóság.

Ráadásul, ha napjainkban megszűnne az üvegházhatású gázok kibocsátása, a felmelegedés akkor is folytatódna! Tehát a csodavárás és reménykedés helyett a klímaváltozáshoz való alkalmazkodást, a kibocsátások csökkentése mellett a lehetséges válaszokat kell megtalálni.

A klímaváltozás globális felelősséget ró mindenkire, s habár Magyarország csak igen kis mértékben járul hozzá a problémához, nem várhatunk addig, amíg a „nagyok” lépnek. A Figyelő és a Heti Válasz összefogásában szervezett konferencia alapvető célja, hogy erősítse a „klímatudatosságot” a magyar társadalomban, felhívja a figyelmet a probléma átfogó és sürgető voltára, s társadalmi párbeszédet kezdjen a megoldási lehetőségekről.

Az eddig elszigetelt sajtómegjelenések után egy országos médiatámogatású, átütő, vitaindító, gondolatébresztő konferenciát szervezünk.


A KONFERENCIA TERVEZETT PROGRAMJA ÉS ELŐADÓI

I. RÉSZ: KLÍMAVÁLTOZÁS ÉS A NEMZETKÖZI ÖSSZEFOGÁS

Felvezető: Részlet a Kellemetlen igazság (Inconvient Truth) című 2007-ben Oscar-díjjal jutalmazott dokumentumfilmből.

ELŐADÁSOK:

Al Gore: Inconvinient Truth (az Egyesült Államok volt alelnöke, demokrata párti politikus)

Sir Nicholas Stern: Az éghajlatváltozás globális gazdasági hatásai (a Világbank volt fő közgazdásza, brit közgazdász, akadémikus)

Stavros Dimas: Európa szerepe a klímaváltozás elleni harcban (az Európai Unió környezetvédelmi biztosa)

Sólyom László: Fenntartható fejlődés, mint globális kihívás (a Magyar Köztársaság államfője)

April H. Foley: AZ USA szerepe a globális felmelegedés elleni harcban (az Egyesült Államok magyarországi nagykövete)

Zhu Zushou: Kína szerepe a globális felmelegedés elleni harcban (a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövete)



II. RÉSZ KLÍMAVÁLTOZÁS ÉS MAGYARORSZÁG

ELŐADÁSOK:

Láng István: Alkalmazkodás a klímaváltozásra magyarországi hatásaihoz (Akadémikus, kutatóprofesszor, a klímaváltozás magyarországi hatásait kutató, 2006. közepén zárult Vahava-projekt vezetője)

Fodor Gábor: Készül a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia (a Magyar Köztársaság környezetvédelmi minisztere)



III. RÉSZ: ALKALMAZKODÁS EGY MELEGEBB MAGYARORSZÁGHOZ

KEREKASZTAL-BESZÉLGETÉSEK

I. Magyarország a füge országa?!

A legnagyobb kihívás előtt a mezőgazdaság áll

Fagykár, csapadékhiány, jégverés, belvíz, árvíz, helyi özönvíz, zivatarok. A természetes vegetáció mellett leginkább a mezőgazdaság érzékeny a változó éghajlatra. Mely területek, régiók a legérintettebbek a klímaváltozás terén, hol csökken leginkább a talaj termőképessége, hol lesz a legkomolyabb probléma az öntözővízhiány, és hol van szükség a termékszerkezet legmarkánsabb módosítására?

A kerekasztal résztvevői (szervezés alatt):



II. Zöldenergia
A széndioxid-kibocsátás csökkentésének lehetőségei – 1.

A melegebb jövőhöz való alkalmazkodás mellett szem előtt kell tartani a szén-dioxid kibocsátás csökkentésének lehetőségeit is. A kerekasztal-beszélgetés az energiagazdaságra, a megújuló energiaforrások terjedésének korlátaira, ezen energiaforrásoknak a mai magyar építészetből való figyelmem kívül hagyására koncentrál.

A kerekasztal résztvevői (szervezés alatt):

Fucskó József, Magyar Környezetgazdaságtani Központ szakmai igazgatója
Moderátor: Kovács Tibor


III. Dugóország

A széndioxid-kibocsátás csökkentésének lehetőségei – 2.

A közlekedés kibocsátásai a világ teljes széndioxid kibocsátásának 22 százalékát teszik ki, és ez az arány az ipari kibocsátásokat többszörösen meghaladva növekszik minden évben. Ez az a terület, ahol az üvegházhatású gázok kibocsátásának visszafogásában komoly lehetőségek rejlenek. Milyen lehetőségek vannak széndioxid-csökkentésre a mai magyar közlekedési viszonyok közepette?

A kerekasztal résztvevői:

Lukács András, Levegő Munkacsoport elnöke
Fleischer Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia Világgazdasági Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa, fő kutatási területe a környezetbarát közlekedés
Antal Dániel, a Magyar Vasúti Hivatal elnöke
Moderátor: Kántor Endre



IV. Klímabarát települések és a lakossági tudatformálás

A magyar lakosság 65 százaléka városokban él, a fenntartható településfejlődés szempontjából előttük álló kihívások azonosak: többek között a közlekedés csillapítása, helyi megújuló energiaforrások kihasználása, energiahatékonyság javítása, energiatakarékosság, városi hőszigetek kialakulásnak megakadályozása. A felsorolt kihívások azonban nem csak a lakosságot érintik, az üzleti vállalkozások szemléletébe ugyancsak be kell épülnie a környezettudatosságnak. Néhány település már rendelkezik saját klímaprogrammal, milyenek az első visszajelzések?

A kerekasztal résztvevői:

Tóth Gergely – KÖVET INEM főtitkár
Antal Z. László – szociológus, MTA Szociológiai Kutatóintézet, tudományos főmunkatárs
Bencsik János, Tatabánya polgármestere
Moderátor: Takács-Sánta András



V. Klímabarát vállalkozások

Mennyire jellemzi környezettudatosság az üzleti szférát? A TOP 200 vállalatai mennyire számolnak üzletpolitikájukban a globális felmelegedéssel és hatásaival? Milyen megelőző- és ellenlépések jellemzik e téren működésüket? Mennyire kapcsolódnak be a vállalatok a települési kezdeményezésekbe? Hogyan kezeli a klímaváltozást a pénzügyi szféra?

A kerekasztal résztvevői (szervezés alatt):

PANNON GSM
Citibank
Heim Péter – Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. vezérigazgató


nyomtat


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés