bezár
 

Portfóliók

KLASSZ Zenei Iroda - komolyzene könnyedén

Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
 Az a szomorú tendencia, hogy a komolyzene célközönségéről leginkább zsebórás, pöndörödő bajszú öregurak és sznob, legyezős özvegyek képei sejlenek fel a mai korcs hangkultúra generációjának. Az idén márciusban megalakult KLASSZ Zenei Iroda egyik fő célkitűzése - az eddigi bázis mellett - a fiatalokat is megszólítani és bevonni a komolyzene világába. A Hungarofest Kht.-n belül létrehozott iroda kreatív és dinamikus kommunikációval kíván majd komolyzenei évadokat, fesztiválokat és ösztöndíjakat koordinálni.

  A nyugatias világszemléletet kezdhetjük rögtön eggyel odébb, hiszen elég Ausztriáig menni a színvonalasan pezsgő zenei kultúráért, ahol a salzburgi zeneszerzők is beleférnek a hazai slágerlistára – nálunk Liszt helyett inkább Lola a menő. Erdődy Orsolya, a KLASSZ Zenei Iroda vezetője nem a hazai mentalitást akarja gyökerében megváltoztatni (vagyis gondolom akarná, de utópiára nem lehet üzletet építeni), csak fiatalosabb reklámokkal és utánpótlás-nevelési szándékkal frissítené fel a hazai komolyzenei élet vérkeringését. A fiatalos csapat célja egy dinamikusan zajló szervezés, ahol a szervezők is inspirálva vannak a minél szélesebb körű propagandára – így a zenei évadokat is jóval előre megtervezik és külföldön is promotálják majd. A kommunikációban jellemző impulzusáradat és általános érdektelenség okán szakemberek segítik a megfelelő lokális, vizuális és PR tényezők tökéletesítését.

 

 Az első lendület hevében máris indul a KLASSZ és a Műemlékek Nemzeti Gondoksága közös szervezésében a „Kastélykoncertek Eszterházán” fesztivál, melyet július 4. és szeptember 14. között látogathatnak meg az érdeklődők a felújított, illetve új turisztikai szolgáltatásokkal bővült Esterházy Kastélyban. A 37 koncert fellépőlistáján találkozhatunk többek közt a Zemlinsky Quartettel, az Artis Quartettel, Steven Stubbs lant- és gitárművésszel, Simon Standage angol hegedűművésszel, a Budapesti Vonósokkal, Jandó Jenővel, a fiatal de ígéretes Accord Quartettel, Alexei Lubimovval, a Festetics Vonósnégyessel, és természetesen a szinte házigazdának számító Orfeo Zenekarral valamint a Purcell Kórussal Vashegyi György vezetésével.

 

2009-ben védnökségük alatt rendezik meg a Haydn-évet - amely mintegy 250 rendezvénnyel adózik a zeneszerzőnek halála 200. évfordulóján -, majd 2010-ben Erkel és Mahler, 2011-ben pedig Liszt évadját koordinálják országosan.

 

 Emellett évente ösztöndíjakat adnak ki egy fiatal előadó- illetve kulturális menedzser generáció kinevelése érdekében: öt tehetséges, már zenei diplomát szerzett fiatal művésznek ítélik oda, akiknek külföldi továbbtanulását és nemzetközi karrierjének előremozdítását egyaránt támogatják. Ezen felül a program a kedvezményezettek hazatérését követő évben figyelemmel kíséri karrierjüket és az első lépésekben támogatja is: segítséget nyújt magyarországi koncertek megszervezésénél, illetve fellépési lehetőséget biztosít számukra.

 

  Ha a húrnyaggató-billentyűverdeső fanatikusok művelői és befogadói - akár csak pár percre is - felcseréltetik embertársaikkal a ’dücüng-tücc’ és a ’hörr-wroarr’ akusztikus zsákutcát egy valódi zenére, az máris félsiker. Csak hogy az aranyórák és legyezők mellett csillanjon meg néha egy iPod is.

 

Tóth Noémi

 



nyomtat


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés