bezár
 

Felhasználói adatlap

-- Tóth Noémi --

felhasználói adatlapja

Tóth Noémi portfólióját ide kattintva éred el.

Tóth Noémi által feltöltött cikkek:

Gyerekként örültem, hogy dübörögnek a tankok
Európai Írótalálkozó: „Családregény – történelmi regény”
Az európai kollektív emlékezetről és irodalomról beszélgettek a meghívottak a Könyvfesztivál Európai Uniós Irodalmi díszvendégségén. Kiderült, hogy mindenkinek a nagyszülők jelentik a személyes élmények kezdetét. Jean Rouaud francia író pedig egyetlen nem kelet-európaiként összefoglalta a régió regényeinek esszenciáját: – Mind ellenállást fejeznek ki – szögezte le.
Az identitás egy illúzió
Európai Írótalálkozó: az „EU-regény”
Ha egy regény nem tud túlélni egy rossz fordítást, akkor az rossz regény – ragadta meg az univerzalitás lényegét Jens Christian Grøndahl dán író. A Könyvfesztivál Európai Uniós Irodalmi díszvendégségén Spiró György picit sajnálta magát, mert ő nem olyan író, aki angolul ír, de holland és bolgár kollégái is elmélkedtek a kollektív gondolkozás lélektanán.
Könnytelen, húgyszagú és zseni
Torey Hayden: Egy gyerek. Göncöl Kiadó, 2010. 288 oldal
„Senki sem kedves velem szándékosan” – döbben le a hatéves Sheila tanárnője figyelmességén. Az érzelmi zavarokkal küzdő gyermekkel foglalkozó Torey Hayden második magyarul megjelent igaz története ismét sokkolja az olvasót: olyan életet tár fel, amelyben még az is érthető, ha egy kislány fához kötözi és felgyújtja hároméves társát.
Bit-stílus cérnával és ecsettel
Interjú az újszülött List Mag főszerkesztőjével
A Gutenberg-érát szisztematikusan fojtogató időkben mi sem üdítőbb, mint egy virtuális formában megszülető negyedéves magazin. A LIST Mag fókuszában a divat és művészet kölcsönhatása áll: akad benne rappelő festőművész, versbab és tésztaszűrőt szorongató modell, sőt, ruha alakú hasáb is – mindez az igényes extravagancia jegyében. Az egyik főszerkesztőt, Varga G. Andrást kérdeztük elképzeléseiről.
Adolfkától a vasfüggönyig
Csaplár Vilmos: Hitler lánya. Kalligram, 2009. 288 old., 2.990 Ft
Adott egy kimagasló képességű író, aki minden tudását felhasználva írt egy retrospektív kalandregényt – ám lehet, hogy három fejezet helyett jobb lett volna három könyvet írnia. A Hitler lánya ugyanis egyszerre építkezik a huszadik századi történelem által kitermelt összes (salak)anyagból.
A sör-csöcs sablonon túl
ZAP: Zörejek a pincéből (2008)
A populáris rockzene (értsd: valódi hangszerek, összhangzattan, dúdolható refrén) egyik reflektorszegény foltja, a ZAP – Zörejek a pincéből – zenekar szerencsére messze meghaladja félrevezetően degradáló nevüket. Zörej helyett ugyanis minőségi, kellemes zenét kapunk.
A szőttesek csonkig égnek
Burns Katalin: Szőttesek regénye
Mindenki szereti a meséket – a családi titkokat pedig méginkább. Burns Katalin nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összefűzzön két teljesen különböző időt és világot egy fojtogató történet mentén. Nagyapa, a kulcsfigura körül – aki maga is fűz, méghozzá színes szőtteseket – bontakozik ki az unokák hevessége, és a hajdani öt fiútestvér szeleppel zárt érzelmi világa.
A decemberi Alföldről
Újgenerációs irodalmi zizi
Az Alföld 1950 óta toll-, majd klaviatúrahuszárkodta be magát az igényes irodalmi, művészeti és kritikai folyóiratok közé. Decemberi tematikus lapszámuk az évtizedenként ismétlődő hagyománynak hódolva kínál kortárs magyar neo-irodalmi palettát. Fodor Pétert kérdeztem a zsenge szépírói nemzedék szelektálásáról.
Kibújt bábjából az Írók Boltja
Ahol nem lézengeni, létezni kell
A neoreneszánszba csomagolt egykori kult-kávéház már nem csupán tematikájában tükrözi a kortárs művészetet, hanem külsejében is. Letisztult tereit csak a könyvek öltöztetik, az önjelölt betűhuszárok felnyargalhatnak immár az emeletre is. A századunkhoz csinosított Írók Boltja vezetőjével, Nagy Bernadettel beszélgettem a munkálatokról.
Vállalható ostobaságok
Interjú Karafiáth Orsolyával
Nemcsak fiatal és termékeny irodalmár, de kártyajós és detektív is Karafiáth Orsolya. A külsejét és fókuszát is váltogató szangvinikus betűdémon arról is beszélt, milyen viccesen szörnyű tini-írásait olvashatjuk blogjában. Sok teendője között csak telefonon értük el.
NAGY(BAN)DÓZIS
Interjú Nagy Bandó Andrással
Az autodidakta, önmagát prolihisztornak mondó életművész megállíthatatlan és kifogyhatatlan. Sok mindenben úttörő: ott segít, ahol tud, kőműves létére pedig leginkább vicceket, képeket, könyveket és verseket fabrikál. Emellett folyamatosan szerepel, pacemakerrel sportol, saját könyvkiadót vezet és aktívan unokázik. Bármibe fog, a közös nevező a siker. Csak idén három gyermekeknek szóló kötetet jelentetett meg.
Velencei Építészeti Biennálé
Világszintű mátrix-legó
Hogy mi a közös a korallban és a hangyabolyban? Arra inspirálják a világ legjelentősebb nemzetközi építészeti seregszemléjének magyar csapatát, hogy a legelemibb struktúrákból kiötöljék a legfuturisztikusabb, önmagát építő virtuális pavilont. A 11. Velencei Építészeti Biennále multikulturálissá avanzsált magyar különítménye - a doubleNegatives Architecture team - egy algoritmus segítségével megvalósította azt, ami nemrég csupán cyberpunk regények elrugaszkodott lapjain elevenedett meg.
Könyváztatta jövőkép
Szarvas Gábor Nap (MTA, 2008. június 19.)
A magyar nyelvért joggal aggódók és kardoskodók számára rendezték meg - idén is június harmadik csütörtökén - a Szarvas Gábor Napot az MTA patinás falai közt. Az idei jelentés prímszámokban kifejezve hét könyvbemutatót, három tudományos előadást és egy bájos őrgrófnőt foglalt magában, egy óriási nemzetközi nyelvművelő kezdeményezés egyik mérföldköveként. Az esemény fontosságát tükrözi, hogy az ÉS "kritikusa" már az előadás előtti napon a földbe döngölte e nagy múltú intézményt az arisztokratikus rangokkal együtt, csupán a meghívó alapján – amire el sem ment, mivel Japánban tartózkodott.
Travi-ata
Egy este a Capellában
Lázas öltözködés és sminkelés: győzött a kíváncsiság. Barátnőmmel Magyarország legfelkapottabb meleg szórakozóhelyét vettük célba. A Belgrád rakparton álló méretes épület kívülről inkább a diszkrét sznobizmust sugallja, erősen paradox a benne felgyülemlett, tabukat döntögető érzelmekkel. Az éjjel kezdődő transzvesztita-show hibátlan, sőt komplexus-indikátor: ilyen jó lábunk és fenekünk sose lesz, sóhajtjuk. A hálás közönség erősen megosztott – mindenki másért jött. De az élmény közös. Meg a WC is.
bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés