bezár
 

Portfóliók

Az élet nem eladó

Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
 

Az új Ken Follett regény

beleadott apait, anyait

Az idők végezetéig

Ken Follett

www.gabo.hu

info@gabo.hu

A mű a Katedrális folytatása: ugyanabban az angliai városban, Kingsbridge-ben játszódik a történet kétszáz évvel később, a 14. században. A szereplők a katedrális építőinek leszármazottjai, akik ugyanúgy küzdenek az élettel, mint elődeik. A regény levegője tágas, cselekménye konstruktív, alakjai élettel teliek. A szerző minden esetben a szereplő mögé rajzolja annak érzelmi, szellemi hajtóerejét. Mindenki harcol mindenkiért. Egy rajtakapott szerelmi légyott egy pap és unokahúga közt gondosan elraktározandó információ, hiszen ki tudja még, hogy milyen összeget lehet majd vele később kizsarolni a meglesettekből. Rejtély, izgalom, alapos környezetrajz, elsöprő, evokatív mondanivaló jellemzi e monumentális munkát, az angol feudalizmusról, melynek gyötrelmeinek megörökítéséhez nem más nyúlt tollért, az eredeti tőkefelhalmozódás bemutatásáért Angliában, mint a manapság már nem is annyira kurrens Friedrich Engels.

Az Európán végigsöprő pestisjárvány a hajósok, kereskedők közvetítése révén felüti fejét az angliai kisvárosban is, s éveken keresztül változatlan erővel tombol, szedi áldozatait. A Benedek-rendi kolostor ispotálya az egyetlen hely, ahol a halálos beteg emberek menedéket kaphatnak. A járvány közepette sem állhat meg azonban az élet: meg kell erősíteni az életveszélyessé vált hidat, a katedrális megroggyant tornyát helyre kell állítani, s az elöljáróságnak és a céhek-nek biztosítaniuk kell a város megélhetését. Gyilkos indulatok, testvérharcok, árulások, minden nehézséget áthidaló szerelmek közepette zajlik az élet Kingsbridge-ben.

Ken Follett megint remekelt: olyan művet kínál olvasóinak, amely egyszerűen letehetetlen - egy hatalmas ívű történetet filmszerűen pergő cselekménnyel.  „ Joby a kolostorkapu közelében, a Harang előtt ácsorgott. Sárga tunikát viselő, hátizsákos, durva képű ember volt vele-és egy barna tehén. Joby magához intette a lányát.

-Találtam egy tehenet -mondta

Gwenda megnézte az állatot. Két esztendős, sovány állat volt, rosszindulatúnak tűnt, de úgy látszott egészséges.

-Egész jó -mondta

-Ő Slim házaló-bökött Joby a hüvelykujjával a sárga tunikás emberre. A házalók faluról falura járva árultak mindenféle apróságot: tűt, csatokat, kézi tükröket, fésűt. Lehet, hogy lopta a tehenet, de az nem zavarja apát amíg méltányos az ára. -Honnan vetted rá a pénzt? -kérdezte Gwenda.-Hát nem egészen pénzért vettem-felelte az apja sunyin. Gwenda számított is rá, hogy előáll valami disznósággal. Akkor miért?

-Ez inkább csere. -Mit tudsz te elcserélni- Téged -felelte az apa. egy tehénre.”

Ken Follett 1060 oldalas nagyregénye egy színes mesekönyv, hogy milyen embertelen volt a feudalizmus Angliában, hogy mennyi erőfeszítéssel lehetett csak az embernek a saját életébe csöpp boldogságot lopni. A történelmi freskó széles szereplőgárdával dolgozik. Van köztük perjel, harangépítő, asztalos, sebesült, karját amputált lovag, ki a kolostorban keres menedéket, templomban a megélhetésért lopó kislány, aki retteg a büntetéstől, hisz ha észreveszik, le is vághatják a kezét. Ráadásul a szerző gondosan beilleszt az epikai ívbe egy három lábú, sánta kutyát, mintegy hitelesítve az epikai ívet. Ugrit. Elgondolkodom Temesi Ferenc szép kifejezésén, miszerint Ken Follett tíz éve szart lapátol. Namármost a cselekménybonyolítással mindig gyötrelmesen birkózó Kossuth díjasunk most épp példát vehetne, hogyan kell egy klasszikus történelmi lektűrt, a legnemesebb értelemben összetartani, a szálakat előbb megcsomózni, majd a végén kioldani. Azaz beteljesíteni mindazt, ami Georg von Lukács Történelmi regényé-ből kimaradt.

A szerző Kingsbridge kolostor köré építette fel mondanivalóját, ami egy főleg gyógyításra szakosodott istápolyos rendnek tűnik egy hétezres angol kisvároska közepén, nagyjából az 1337-es évek környékén.Az író most főleg gyermekek, és kamaszok szemével láttatja az általa elmesélt történetet. Ezek a szereplők még hisznek benne, hogy Mindszentek előtti éjszakán, ami különösen szent nap, még szabadon csatangolhatnak az ártó szellemek, s sok család érkezik ilyenkor Kingsbridge-be, hogy százával töltsék a kolostor megszentelt falai között a gonoszjáró éjszakát, és hajnalban részt vegyenek a misén.A gyermekek családjuk megélhetéséért a templom megszentelt falai közt is lopnak, még akkor is, ha apjuk tőből csonkolt keze már figyelmeztető jel, hogy milyen irgalmatlanul lecsaphat a törvény a rajtakapott tolvajra. meglopott férfi, Sir Gerald életének nyomon követése jó alkalom a szerzőnek, hogy bemutathassa az angol feudalizmus gazdagon rétegelt társadalmát. Az olvasók nem fognak csalódni. Van benne titokzatos gyilkosság, elásott, titkot rejtő levél, véletlen, kamasszá, férfivá, asszonnyá váló emberek, és egy kitűnő szerelmi bájitalhoz is kapunk adekvát receptet

Follett most is sokat markolt. Mindent belezsúfolt ebbe az ezer oldalba, amit az emberi természetről, számításról, önzésről, vágyról, szerelemről, vagyoni különbségekről, törvényről, erkölcsről, jogról, népszokásokról stb. az angol feudalizmus színes kulisszái közt elmondható.

Ne várjanak hagyományos értelemben vett Nobel, Booker, Gouncourt díjas szépprózát. Azt megtalálják William Golding szintén történelmi Kígyónyelv c. regényében. Itt egy hatalmas színes freskó a történelemről és a benne formálódó emberi természetről, ami hol katedrálisépítésben fejezi ki ennenmagát, hol abban, hogy a család megélhetésért az apa elcseréli lányát egy tehénre. Mivel rendkívül széles paletta az, amit a szerző bemutat(homoszexuális papokat, unokahúgát megrontó püspököt, nagyszájú fegyverhordozót, zsiványtanyavezért, ezért én azt hiszem, hogy mindenki elolvashatja a regényt, ami a magyar bestseller-listákon azonnal megszerezte az első helyet.

A szerző.

Hosszú habozás után vágtam bele Az idők végezetéig című könyvembe, bár önök közül sokan kérték A katedrális folytatását. Többek között épp ez vette el a bátorságomat, hogy annyira szerették A katedrálist. Nem tudtam, kitelik-e tőlem még egy könyv, amelyben ugyanannyi örömét leli az olvasó. A történet jelentette a másik gondot. Mi lenne az a mese, amely ugyanúgy megigézné önöket, az olvasókat és engem, az írót, mint egy nagyszerű székesegyház felépítése a középkor sötét nyomorúságában?

Tizennyolc évvel A katedrális megjelenése után azt hiszem, megtaláltam a válaszokat. Mialatt ezeket a sorokat írom, az utolsó simításokat végzem a történeten, amely három éve kísér. Bár először megriadtam a kihívástól, nagyon élveztem az írást. Hamarosan elérkezik az idő, amikor búcsút kell vennem a könyvtől, hogy átadjam önöknek. Remélem, ezt is annyira szeretik majd, mint én.

www.gabo.hu

info@gabo.hu

Kerekes Tamás

Timur Link

 

 

 

 

 

 

 



nyomtat


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés