bezár
 

Felhasználói adatlap

-- Tallai Gábor --

felhasználói adatlapja

Tallai Gábor által feltöltött cikkek:

Elmondatlan gyászbeszéd Térey János sírjánál
A kálvinista Rómában, Debrecenben születtél, én a szász-anhalti Wolfenben. Nem volt téma sosem, hogy egyugyanazon esztendőben. Neked azonnal német voltam, én viszont – csak útban arrafelé, amit magyarnak hívnak – nem kötöttelek sehová. Még nem volt mihez. Évekig csak tudtunk egymásról, pontosabban aktívan és intenzíven bolyongtunk egymás körül. Barátok végül Dóra miatt lettünk, aki szerkesztőd volt jó pár éven át, nekem pedig feleségem. Nőm szemében komoly fegyverténynek számított, hogy előbb ismertelek, mint ő, hogy a ’91-es Szétszóratás dedikálva ott figyelt a könyveim között, sőt, barátoknak is vittem belőle, amikor megjelent. Az első találkozás is megvan. Kazinczy utca, főiskolai lépcsőház a rendezői baloldalon, Te a jobb lábaddal a harmadik lépcsőfokon, a bal eggyel lejjebb. Fekete zakó, of course, fehér ing. A kézfogás intim dolog. Megvolt. Zárt rendszer. Nem ezt gondoltam, így emlékszem. A Térey.
Ledaráltuk, eltűnt
Levegőt karcolok, és nem adom fel akkor sem, ha nemesebb anyagot kell megidéznem, mint ami vagyok. Súlyos probléma: hogyan érzékeltessünk áttetsző milligrammokat, ha dekázni sem tudunk. Vagy megint másképp: úgy vagyok Metz Katalinnal, ahogy a homeopátiával, megsejtettem a lényeget, de tudás nem lett belőle. Nem csak esztétikai horizontja szalad(t) túl lehetőségeimen.
Azé a világ, aki fölméri
A németek kezdik fölfedezni magukat. Jó nekik. Az alig harminc esztendős, de már hat megjelent könyvet számláló Daniel Kehlmann biztos kézzel nyúlt vissza az időben, hogy reanimáljon két óriást, a matematikus-asztrológus Carl Friedrich Gausst (1777–1855) és a természettudós Alexander von Humboldtot (1769–1859).
bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés