bezár
 

színház

2021. 11. 19.
Görget. Görget. Görget.
Climate Change Theater Action Budapesten
Tartalom értékelése (4 vélemény alapján):
Madagaszkár, jegesmedvék, vízszintemelkedés; görget-görget-görget. Egy lány ül a Fővámon, fekete szigszalaggal van rácsavarva két klaviatúra, két egér, három-négy USB kábel, két-három adapter, jack-hosszabbító, illetve megannyi más is lenne még, ha ketten állatok módjára nem tépnék le róla a fogaikkal, csattan egy egér a kövön. Mantraként szól: Madagaszkár, jegesmedvék, vízszintemelkedés; görget-görget-görget.

A Climate Change Theater Action (nyersfordításban: Színházi akció a klímaváltozásról) egy 2015-ös kezdeményezésű, először egy kanadai társulat által megrendezett, mostanra már azonban országokat átívelő eseménysorozat. A kétévente bemutatott előadások nem véletlen a Klímacsúcs idejére vannak szervezve (a budapesti november 7-én volt), hiszen a szervezők céljuknak tűzték ki emlékeztetni a vezetőket a párizsi egyezményben foglalt vállalásaikra, illetve felhívni a nézők figyelmét a klímaváltozás problémáira. Most pedig eljött az első alkalom, hogy a kezdeményezés nemzetközi együttműködésben eljutott Magyarországra.

Szkéné színház

Végig a járdán, át a zebrán, egy összegyűrt alufóliát rugdosok. Előbb majdnem leszaladt, de még időben visszakanyarítottam.

Veszekedő pár a Szabadság hídonA Szabadság híd közepén vagyok, nem akarnak tovább engedni. Túloldalt Buda. Ketten angolul veszekednek a fémszerkezeten. Miért kell itt ennyi ember előtt jelenetet csinálni? Hallom – hogy ne hallanám, az utcán veszekedő párok vitáit mindig hallja az ember –, a lány csatlakozni akar a budai kommunához. Hamarosan zárul a sorompó, és addig nem engednek majd át senkit, ameddig Buda meg nem tisztul. – Most komolyan ez akarsz lenni? Egy felmagasztalt kertész? Egyébként is mit tudnátok ti ott csinálni? – Nem tudhatod, amíg meg nem próbálod! – Jaj, ugyan hagyd már… A fiú marad, a lány jön, szerencsére azért békében. Zárják a határt. – Ki tart még velünk? – hallatszik a kérdés. Gyorsan még felkapom az alufóliát, majd én is átslisszanok. Megyek, ha már ilyen sokan, ilyen sokfelől összegyűltünk. Görget-görget-görget.

Gellért tér, Műegyetem. Kortárs táncelőadás a fák között. Dallmayr kávéspohár a fa tövében. Görget-görget-görget.

A Hungary L!ve stúdiója. Végre megérkeztünk. De nem mi vagyunk itt először. Megannyi állat itt járt előttünk. Ezért is kerítették el négy éve, amikor lezárták Budát. Azóta vissza is tértek a madarak. Ugyan nem szabadna, de tiszteletben tartva a természetet, csak tehetünk egy kis sétát. Azonban hamar rájövünk, nem kellett volna idejönnünk. Ha a főbérlő kidob, mert nem tartottad be a szerződést, nem mehetsz vissza csak úgy, mert te már jónak láttad. De hát, olyan nehéz új lakást találni… Egy árokparti piknik maradványai a fűben. Görget-görget-görget.

Jegesmedvét láttak a Déli-sarkon! A balesetben egy pingvin vesztette életét, egy albatrosz az egyetlen szemtanú! Görget-görget-görget.

Két kisgyerek extázisban játszik a szemét között, dobálják egymásnak a dobozokat, rugdossák a zacskókat, kardoznak az üres flakonokkal. Igazi mulatság. Még hogy az utcán nem lehet játszani a 21. században? Nagyapáink is azzal játszottak, amit találtak! Görget-görget-görget.

A világ legrégebbi, még mindig használt hídja Törökországban van, Izmirben! Gyere, legyél te is részese a vállalkozásnak, és tudd meg, mit gondolt Arisztotelész! Görget-görget-görget.

Filmvetítés. Lágyan kél az esti szél, a plasztik poharak folyója felett. Fuldokló lény a hullámok között. Embernek is lehet nézni, de ha megfigyeljük a viselkedését, rájöhetünk, ez nem lehet az. Ugye nem az? Kevés a víz, és ami van, abba is belefullad. Haza. Otthon. Egy talpalatnyi ikeás asztal maradt neki. Meg a szomjúság. Feje fölött vízautomata, mint tehén tőgye. Egy pohár, még egy pohár? Mit tegyen szegény, szomjas. Még egy, még egy, még egy még egy. Meddig lehet még fejni ezt a… Görget-görget-görget.

A Hungary L!ve stúdiójában

Elérkeztünk a nap zárásához, a Méhek Bankettjéhez. Már egészen sötét van, ilyenkor lehet hallani a méhek éji munkadalát, tudjuk meg. Legalábbis a dolgozó méhekét. A magányos méhek nem csinálnak mézet, ők méhkenyéren élnek. Mi is eljutunk a vacsorához végre. Nem is baj, egy egész délutánon át tartó séta, és előadássorozat után megéhezik az ember. Miközben majszolom a mézes puszedlimet, azon gondolkodom, persze azon kívül, hogy a mai méhek már cukros vízen élnek, mi újat is tanultam. Merthogy, megvoltak persze a gyengeségei, nem is ritkaság ez fáklyahordozóknál, de mit viszek majd ebből haza?

 

És valahol itt is van ennek az egésznek a lényege. Nem egy adathalmaz, Facebook-cikk, grafikon vagy excel táblázat, hanem egy élő színházi előadás az, amit láttunk. Vajon mi a kifejezőbb, a műanyagpoharak közt fuldokló ember, vagy hogy napi egy órányi újrahasznosítás x amerikai háztartás ökolábnyomát teszi láthatatlanná a bolíviai dzsungelekben? Görget. Görget. Görget.

Climate Change Theater Action Budapest
Alkotók és előadók: Banquet for Bees - Pro Progressione, Létra Kulturális Egyesület, Boncz Ádám, Marofka Mátyás, Bach Zsófia, Fenyvesi Bálint, Molnár Bence, Paula Párducz, Kemelo Shelapelo, Andrés Martínez, Kozma Zsófi Rebeka, Béres Bíborka, Léda Varga, Helén Tamaskó, Enikő Szili, Inês Filipe Da Silva, ZéróPlusz Táncstudió
Koncepció és szervezés: Kozma Zsófi Rebeka és Béres Bíborka
Fotó: KGL
2021. november 7.

nyomtat

Szerzők

-- Pásztor Máté --


További írások a rovatból

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Loupe Színházi Társulás: Bármi lehetséges, ha elég erősen gondolsz rá
Üvegcipő a Vígszínházban
A szexuális nevelés hiánya és TikTok a Nemzetközi Roma Színházi fesztiválon

Más művészeti ágakról

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés