bezár
 

gyerek

2018. 12. 08.
Téli történet a Nádtengeren
Pálfi Zsolt: Lengemesék 2 - Tél a Nádtengeren
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Berg Judit óvodásokat megszólító mesesorozata másodszor kerül nagyobb volumenben a nagyvászonra: a karácsonyi szünetre megérkezett a Lengemesék második része, melyben a szorgos kis lengék a télre készülődnek, miközben a harácsok és a patkányok gonosz tervet forralnak ellenük.

Látszólag minden a régi: Füttyös Vilkó haja még mindig nem barnult be, ennélfogva továbbra is legfeljebb vágyakozhat a repülés öröme és az Őrzők felelősségteljes feladatai után. A kis lenge azonban nem csügged, először Táltos barátjával, a féllábú kecskebékával készül a békaderbyre, majd a hideg idő beálltával végignézhetjük, mennyi előkészületi teendője van a lengeközösségnek, ha át akarják vészelni a zord telet. Költözködés, tüzelőgyűjtés és a Nádtenger költözőmadarainak búcsúztatása közben Vilkó és Lile egy legyengült fecskefiókkal találkoznak, akinek kedvéért még a messzi tóhoz is elmerészkednek orvosságért. Nem mindenki készül azonban melegebb vidékre, a harácsok ráadásul a télre való gondos felkészülést is igyekeznek megúszni, rászorulva a lengék jóságára és segítőkészségére – ez pedig újabb konfliktust élez a két közösség életében.

Lengemesék 2 - Tél a Nádtengeren

A Tél a Nádtengeren folytatja a könyvsorozat és az első mozifilm örökségét: ügyesen egyensúlyoz a kreatív és tanulságokkal is szolgáló történetmesélés és a célközönség, vagyis a  moziba járó legkisebbek igényei között. Az egyórás játékidőben egy kompakt sztorit kapunk szép, lassan csordogáló, de részletgazdagon kidolgozott képsorokban, melyek ez alkalommal a téli természeti táj bemutatásával bíbelődnek.

Lengemesék 2 - Tél a Nádtengeren

A Nádtenger télbefordulása mellett fontos morális töltete is van az új Lengemesének, hiszen mikor a két – némileg ismét tilosban járó – lengegyerek egy eltévedt, vacogó harácskislányt talál az erdőben, habozás nélkül döntenek úgy, hogy bár számukra a Harácstanya tiltott terület, mégis hazakísérik Pogit, aki máskülönben megfagyna a téli éjszakában. Az önzetlen segítségnyújtás pedig valóságos lavinát indít el, Lile a harácsok afféle távdoktorává válik, a közönség pedig megerősödhet abban a hitében, hogy az elesettebbnek segítséget nyújtani minden körülmények között a legfontosabb és legnemesebb tett.

Lengemesék 2 - Tél a Nádtengeren

Ezzel párhuzamosan a szokottnál nagyobb feszültség is éleződik a két mikrotársadalom között, a gonosz patkányok ugyanis felbujtják a harácsokat, hogy támadják meg és fosszák ki a lengéket, akik téli betevőjüket, tűzifájukat már gondosan elraktározták a szűkös hónapokra.

Lengemesék 2 - Tél a Nádtengeren

A Tél a Nádtengeren kellő mennyiségű izgalmat és fontos mondanivalót is tartogat, a kis nézők megtanulják, hogy mindenben és mindenkiben meg kell látnunk a jót, hogy egyetlen helyzet sem fekete-fehér és hogy konfliktusok szítása helyett közösen kell keresnünk a megoldást. Berg Judit meséje az árnyalt karakterek és problémák ábrázolásának terén mindig is élen járt. Nem kínál leegyszerűsített problémákat, sem konzervmegoldásokat, ehelyett képes az óvodás korosztályhoz oly módon érvényesen beszélni, hogy mindvégig árnyalt, kritikai és ízléses marad. Rendkívül fontos a moziélményre, a háttértévézés ellenében koncentrált, odaadó és fokozatosan értelmező filmbefogadásra nevelni a gyereket már egészen kicsi kortól – minthogy a mozgóképnek mint olyannak csaknem a születésüktől fogva nap mint nap ki vannak téve. E tanulási folyamat egyik korai fázisának tökéletes megoldása lehet a Lengemesék.

 

Lengemesék 2  - Tél a nádtengeren

Színes, magyar rajzfilm

 

A forgatókönyvet azonos című meséje alapján írta: Berg Judit

Látványterv: Timkó Bíbor

Storyboard: Hernádi Edit, Pálfi Zsolt

Vezető animátor: Bárdos Attila

Operatőr: Antók-Matus Krisztián

Zeneszerző: Fejér Simon Pál

Rendező: Pálfi Zsolt

Producer: Temple Réka

 

Magyar hangok: Szalay Csongor, Kubik Anna, Faragó András, Bolla Róbert, Markovics Tamás, Pálmai Szabolcs, Bercsényi Péter, Roatis Andrea, Németh Juci, Kecskés Karina

Forgalmazza a Vertigo Media.

Bemutató: 2018. december 6.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Dombai Dóra --

Dombai Dóra az ELTE BTK magyar nyelv és irodalom, valamint filmtudomány és esztétika szakán végzett. Rendszeresen publikál filmkritikákat, társadalmi témájú esszéket, alapítója a kortárs magyar divatot szemléző Sikk Projekt portálnak, illetve a gasztronómiai és belföldi turisztikai témákkal foglalkozó Kalandjárónak. Érdeklődési területe a feminista kritika, a narratológia és a rituális művészetek.


További írások a rovatból

gyerek

Frisszen, capkodószan Frisszen, capkodószan
Vadlazac workshop - Ifjú Budapest
gyerek

Aminek nincs helye egy könyv kapcsán
A HUBBY állásfoglalása
gyerek

I. Gyerek- és Ifjúsági Film Pitch Fórum I. Gyerek- és Ifjúsági Film Pitch Fórum
Új időpontban, meghosszabbított határidővel!
gyerek

Bogyó és Babóca 4. – Tündérkártyák
Július 9-én érkezik a mozikba a népszerű sorozat legújabb része

Más művészeti ágakról

art&design

Godot megérkezése Godot megérkezése
Tárlatvezetés a Godot galéria „KOL-LABOR” című kiállításán
Háttérinterjú Böröcz Balázzsal, a Pilvax Studio alapító-vezetőjével arculattervezésről, művészetmenedzsmentről, vizuális kommunikációról
irodalom

A szerelmi líra reformja A szerelmi líra reformja
Oravecz Imre: 1972. szeptember, Magvető Kiadó, 2020


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés