bezár
 

irodalom

A Vajdaságba utazik a Petőfi Irodalmi Karaván
A Vajdaságba utazik a Petőfi Irodalmi Karaván
Március 19-22 között ötödik alkalommal indul útjára a Petőfi Irodalmi Karaván elnevezésű népszerű sorozat, ami az országhatáron túl „utaztatja” az irodalmat - tájékoztatta a Petőfi Kulturális Ügynökség a Prae.hu-t. A Karaván idén először a Vajdaságba látogat. A meghívott vendégek közt szerepel Száraz Miklós György József Attila-díjas és Térey-ösztöndíjas író; Kemény István József Attila-díjas költő, író, Wirth Imre író, szerkesztő, muzeológus, Barabás Lőrinc dzsessztrombitás, zeneszerző, Dresch Mihály Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, érdemes művész.
Az elkallódni krónikusan képtelen, sápadtarcú indián
Az elkallódni krónikusan képtelen, sápadtarcú indián
A regény elbeszélőjének indiánsága nem olyan identitás, amely a felnőtté válással megszűnik, hanem alkotáshoz használt, nyelvi szinten is megjelenő szabadságként és inspirációs forrásként működik: „Itt a Kétvízközben, ahol lakom, az ember indiánnak születik, és kész.” Márton Evelin prózája hömpölygő mesélés-folyam, amelynek elbeszélője nyersen, humorosan és kíméletlenül vall felnövésről, identitás- és helykereséséről, amely falu és a város díszletei között, oktatási intézmények összefirkált falain belül és saját testének (teknős)páncél nélküli valóságában zajlik. – Márton Evelin Farkashab című regényéről Tomcsányi Sára írt kritikát.
Arthur Koestler szerzői oldallal bővült a Kertész Imre Intézet weboldala
Arthur Koestler szerzői oldallal bővült a Kertész Imre Intézet weboldala
Exkluzív interjúkkal, Magyarországon eddig még nem publikált fotókkal illusztrált, Arthur Koestlert bemutató szerzői oldallal bővült a Kertész Imre Intézet weboldala az író, újságíró, filozófus halálának 40. évfordulója alkalmából - tájékoztat a Kertész Imre Intézet csütörtöki budapesti sajtótájékoztatója alapján az MTI.
Interjúkötet a táncházmozgalom ismert alakjaival
Interjúkötet a táncházmozgalom ismert alakjaival
Interjúkötet jelent meg táncházmozgalom alakítóival abból az alkalomból, hogy a táncházmozgalom 2022-ben ünnepelte ötvenedik születésnapját-írja az MTI.
Életműdíjat alapítottak Méhes György író emlékére
Életműdíjat alapítottak Méhes György író emlékére
Új díjat alapított a Méhes György - Nagy Elek Alapítvány, az életműdíjat évente egy kárpát-medencei szerzőnek ítélik oda - tájékoztatta a Méhes György - Nagy Elek Alapítvány szerdán az MTI-t.
Laurie Halse Anderson nyerte el idén az Astrid Lindgren-emlékdíjat
Laurie Halse Anderson nyerte el idén az Astrid Lindgren-emlékdíjat
Az Astrid Lindgren-emlékdíjat idén Laurie Halse Anderson amerikai írónő nyerte el, akinek "gazdag kifejező erejű ifjúsági regényei" a zsűri szerint "néha brutális őszinteséggel adnak hangot a kamaszkori tapasztalatoknak" - írta az MTI a The Bookseller című brit magazin híre alapján.
Prózamaraton: programsorozat a kortárs novellairodalom népszerűsítésére
Prózamaraton: programsorozat a kortárs novellairodalom népszerűsítésére
Prózamaraton címmel új Kárpát-medencei programsorozat indul a kortárs novellairodalom népszerűsítésére. Ehhez kapcsolódva pályázatot hirdetnek irodalmi reklámfilmek készítésére, valamint középiskolai színjátszók számára kortárs novellák színrevitelére. A Magyar Írószövetség, a Magyar Napló Kiadó, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA), valamint a Thália Színház összefogásával új programsorozat népszerűsíti a magyar nyelvű novellairodalom legfrissebb alkotásait, megszólítva az irodalom-, színház- és filmkedvelő közönséget - áll a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.
Húsos burkok, vörös magvak
Húsos burkok, vörös magvak
Hegedüs Vera első kötetében egy írástudatlan nőt ismerhet meg az olvasó, aki a „koldus fehér cigányok” lakta szegénysorról egy másik ország nagy múltú családjába házasodik, majd az új rendszer könyörületességének mintapéldájaként a hangjával szolgálja a pártot. Bár a cselekmény sem időben, sem térben nem helyeződik el konkrétan, az Ostoba mégis egy beazonosítható történelmi korszakot idéz, miközben néhol nyers és szókimondó, máskor érzékeny, lírai nyelven mutatja meg, hogy miként válik a gyengédség gyengeséggé, a test pedig harctérré egy olyan korban, amikor „minden embert szolgáló eszköz halált szolgáló eszközzé változtatható” (7.).
Irodalmi szerelmek - Petőfi Sándor-est a Várkert bazárban
Irodalmi szerelmek - Petőfi Sándor-est a Várkert bazárban
A Várkert Bazár nagysikerű irodalomi sorozatának, az  Aposztrófnak idei második estje 2023. március 14-én, 19.00 órai kezdettel kerül megrendezésre. Az esemény a kétszáz évvel ezelőtt született Petőfi Sándort ünnepli és az Irodalmi szerelmek, Petőfi Sándor címet viseli. Vendégek: Háy János író, Margócsy István irodalomtörténész, Adorjáni Bálint színművész,Kacsó Hanga népdalénekes (Muzsikás),Márkos Albert csellista, zeneszerző, illetve A Sose lesz vége című Petőfi által ihletett kisjátékfilm kapcsán: Somossy Barbara rendező, Koltai Lajos operatőr, a rendező mestere, Szűcs Nelli, a film egyik főszereplője. - tudatta a Petőfi Kulturális Ügynökség a Prae.hu-val.
Egy gyomorrúgás precizitásával és erejével
Egy gyomorrúgás precizitásával és erejével
Locker Dávid hallatlanul izgalmas fiatal költő. Egy gyomorrúgás precizitásával és erejével teszi fel a nyugtalanító nemzedéki kérdést, hogy mi történik, egyáltalán mi történhet még az irodalomban a romantikából kiábrándult modernitást rég szétreflektált posztmodernen túl? - Szlukovényi Katalin méltatja Locker Dávid költészetét.
14   15   16   17   18   19   20   21   22 
bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés