bezár
 

art&design

2013. 05. 02.
Tóth István fotóművész alkotásai az OSZK-ban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az idén 90 esztendős Tóth István fotóművész alkotásait bemutató tárlat látható péntektől az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK) Budapesten.
Tóth István 2002-ben ajándékozta alkotásait a nemzeti könyvtár Jelenkori Fotóművészeti Gyűjteményének, a művész több mint 240 felvétele a magyar fotográfia történetének fontos fejezetét képviseli. A június 14-ig látogatható jubileumi kiállítás a Pillanatok és a Kortársak című sorozatokból mutat be válogatást - közölte az intézmény csütörtökön az MTI-vel.
   
Tóth István a fényképezést napi munkája mellett önképzés útján sajátította el. Szakmai fejlődésében meghatározó szerepe volt Haller Frigyesnek, a két világháború közötti korszak jeles fotográfusának. Megszervezte a Ceglédi Fotó Klubot (1953), elnöksége idején az 1960-as évekig a klub eredményesen szerepelt hazai és nemzetközi tárlatokon.

Az 1960-as évek végén Kecskeméten vállalt hivatásos fotográfusi munkát, agrártudósok tevékenységéhez járult hozzá tudományos igényességű felvételeivel. Alapító tagja volt a Magyar Fotóművészek Szövetségének (MFSZ), 2002-2005 között a Nemzeti Kulturális Alap Fotóművészeti Szakkollégiumának tagja volt.
   
Mintegy 60 esztendős pályája során 2237 nemzetközi kiállításra küldte el képeit, 329 alkalommal nyert díjat. Tevékenységét a legnagyobb nemzetközi fotográfiai szervezet, a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség (EFIAP) kitüntetéssel ismerte el, emellett 15 külföldi klub és szövetség tiszteletbeli tagja. Önálló tárlatainak száma 120 felett van.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Finom kis információk nagy felháborodások helyett Finom kis információk nagy felháborodások helyett
Interjú a félig bécsi, félig budapesti Andreas Fogarasival a bécsi művészeti életről, aktuális munkákról és Magyarországhoz fűződő viszonyáról
art&design

A nosztalgia megreped, mint a beton A nosztalgia megreped, mint a beton
A Pá kis panelom! című animációs rövidfilmről
art&design

Apokrif jelenlét Apokrif jelenlét
Tillmann Ármin megnyitó szövege Minyó Szert Károly kiállításához

Más művészeti ágakról

Interjú Ladányi Andreával magyarországi és külföldi tapasztalatairól, lehetőségeiről
Judd Apatow: Staten Island királya
Az Eötvös Péter Alapítvány további három évre nyert támogatást nemzetközi mentorprogramja folytatására. A 2021-es kiírás már elérhető az alapítvány honlapjáról
színház

A Díva, a Herceg és a Tenkes kapitánya A Díva, a Herceg és a Tenkes kapitánya
Színházról a karanténban: Az OSZMI három podcast-beszélgetéséről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés